Θεωρείο (01/11/2020)

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονομα-έκπληξη

Ο ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει πλέον σαν το γεφύρι της Αρτας. Ολημερίς τον σχεδίαζε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Μία τα ναυτικά μίλια του «Ορούτς Ρέις», την άλλη τα κρούσματα του κορωνοϊού, και προφανώς δεν είναι της παρούσης τέτοιες σκέψεις. Είναι δεδομένο, πάντως, πως το προηγούμενο διάστημα στον στενό κύκλο του Μαξίμου υπήρχε σχετική συζήτηση για αλλαγές και μάλιστα στο τραπέζι είχαν πέσει και ονόματα για συγκεκριμένες θέσεις. Η στήλη θα σας αποκαλύψει ένα ενδιαφέρον σενάριο για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με δεδομένο πως ο Στέλιος Πέτσας θεωρείται βέβαιο πως θα μετακινηθεί σε άλλο παραγωγικό υπουργείο. Το πρόσωπο, λοιπόν, που εξετάστηκε για τη θέση είναι ο Γιάννης Οικονόμου, βουλευτής Φθιώτιδας. Ο Οικονόμου είναι της νεότερης γενιάς –47 ετών–, προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος καθώς έχει χρηματίσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016 του είχε εμπιστευτεί την κομβική θέση του γραμματέα στρατηγικής της Ν.Δ.

Τζανακόπουλος για… διάδοχος

Και αν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει τις επόμενες εκλογές τι θα γίνει; Το ερώτημα δεν διατυπώνεται δημοσίως ποτέ, αλλά στο παρασκήνιο υπάρχει παντού. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να ανοίξει θέμα διαδοχής, αλλά θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί άνω του 30%, ξεχάστε το. Ο Αλέξης θα πει πως κράτησε το κόμμα πάλι όρθιο και θα φορτσάρει για την τελική αντεπίθεση. Αν όμως το ποσοστό είναι χαμηλά, μεταξύ 20-25%, τότε θα ανοίξει όλη η βεντάλια. Ενα όνομα που έχει συζητηθεί στα πηγαδάκια ως πιθανός διάδοχος είναι του Τζανακόπουλου, που και ο ίδιος φροντίζει στο εσωτερικό του κόμματος να τα έχει καλά με όλες τις τάσεις. Πολύπειρος συριζαίος μού πρόσθεσε πως ο Τζανακόπουλος σε επίπεδο επιχειρηματολογίας και ρητορικής –δικηγόρος γαρ– είναι από τους καλύτερους. Το πρόβλημά του παραμένει ένα και μεγάλο: ο εριστικός και νευρικός χαρακτήρας του. Και κανένας με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν σταδιοδρόμησε στα ανώτερα κλιμάκια.

Τριτοκοσμικές εικόνες

Απίστευτες εικόνες καταγράφηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου άγνωστοι εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη και του κρέμασαν ταμπέλα «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Ο εξευτελισμός του πανεπιστημίου και της υπόστασης του θεσμού του πρύτανη σε όλο του το μεγαλείο.

Αποστάσεις

Να ξέρετε πως η σχέση του Αδ. Γεωργιάδη με το λεγόμενο σαμαρικό μπλοκ δεν περνάει την καλύτερη φάση της. Τούτο φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ένας μετά τον άλλο, όσοι ανήκουν στη σαμαρική πτέρυγα κατακρίνουν τον υπουργό Ανάπτυξης. Μάλιστα, ένας από αυτούς που του επιτίθενται διαρκώς ήταν στενός συνεργάτης του στην προεκλογική καμπάνια του 2015. Βεβαίως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον Αδωνι, ο οποίος έχει δείξει στην πολιτική του διαδρομή πως ξέρει να κόβει ομφάλιους λώρους και να προχωράει…

Δικαίωση εν καραντίνα

Σε καραντίνα μεν, δικαιωμένη δε. Η Νίκη Κεραμέως που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό –είναι μια χαρά στην υγεία της από ό,τι μαθαίνω– είδε από την καραντίνα του σπιτιού της τη Γαλλία να δικαιώνει την πολιτική της, ακολουθώντας το μοντέλο της Ελλάδας όσον αφορά τα σχολεία. Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως η χρήση μάσκας πέφτει από τα 11 έτη στα 6. Στην Ελλάδα, το υπουργείο είχε επιλέξει εξαρχής τα 4 έτη για υποχρεωτική χρήση μάσκας και είχε ακούσει τα εξ αμάξης.

Η Μέρκελ το είπε…

«Οι Γερμανοί καταλαβαίνουν μόνο όταν δουν τα νοσοκομεία να γεμίζουν». Τάδε έφη Αγκελα Μέρκελ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το γράφω για εκείνους που με την παραμικρή ευκολία θεωρούν τους Ελληνες τους χειρότερους πολίτες του κόσμου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Παντού. Και κάτι ακόμη σχετικά αισιόδοξο μέσα στην απαισιοδοξία. Στην ίδια σύνοδο, οι περισσότεροι ηγέτες ανέφεραν πως στα τεστ που γίνονται στις χώρες τους βρίσκονται θετικά περίπου το 20-30%, ποσοστά αδιανόητα για την Ελλάδα. Δεν το αναφέρω ούτε για να πανηγυρίσουμε ούτε για να επαναπαυθούμε. Το αντίθετο. Το αναφέρω για να καταδείξω πως το πράγμα γυρίζει, αρκεί να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα…

Υψηλός προσκεκλημένος

Σημαντικές προσωπικότητες θα μιλήσουν στον νέο Κύκλο Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου με θέμα «Εργαστήριον η Ελλάς. Θεσμοί και καταστάσεις που δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα από την Παλιγγενεσία έως τις μέρες μας». Ξεχωρίζω τον βραβευμένο ιστορικό του Γέιλ, Οντ Αρνε Γουέσταντ, με ειδίκευση στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ευαίσθητη πρωτοβουλία

Τον σύλλογο γονέων και παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια επισκέφθηκε εντός της εβδομάδας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσφέροντας δωρεάν διασύνδεση μεταξύ των τριών σπιτιών του συλλόγου αλλά και την κάλυψη των αναγκών του σε Διαδίκτυο, ώστε τα παιδιά να περνάνε κάποιες ευχάριστες ώρες. Ο σύλλογος φιλοξενεί 42 οικογένειες παιδιών από την ελληνική περιφέρεια που έχουν έρθει στην Αθήνα για θεραπεία.

Γιατί τον υπερασπίστηκε…

Η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα στην τελευταία ενημέρωση με μία τοποθέτηση που θα εστίαζε στο συναίσθημα ήταν προσωπικό αίτημα του πρωθυπουργού στον καθηγητή. Και ορθώς, γιατί ο καθηγητής «το έχει». Δεν υπολόγισε, όμως, τους κανίβαλους του Διαδικτύου. Εξ ου και ο πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί τον καθηγητή δημοσίως.

Τέλος τα ραντεβού

Ο πρωθυπουργός έδωσε από προχθές εντολή σε όλους τους στενούς συνεργάτες του να ακυρώσουν τα κατ’ ιδίαν ραντεβού και όποιος θέλει συνάντηση μαζί τους να αρκείται στο τηλέφωνο ή στην τηλεδιάσκεψη.

Οι κλήσεις του δήμου…

Πολλοί φοβούνται κατά πόσον αντέχει η οικονομία και μήπως υπό το βάρος των εκτάκτων αναγκών για τον κορωνοϊό εκτροχιαστεί. Ρώτησα σχετικά κυβερνητικό στέλεχος και με παρέπεμψε στο παρελθόν του Σκυλακάκη: «Οσο είναι αυτός αρμόδιος δεν φοβάμαι», μου είπε, υπενθυμίζοντας πως ο αν. υπουργός, ως υπεύθυνος Οικονομικών στον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, είχε νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου μαζεύοντας ακόμη και από κλήσεις αυτοκινήτων που ήταν απλήρωτες… 15 χρόνια.

Quiz

Ποιος υπουργός λέγεται πως θα ήθελε να πάει προς Μαρούσι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή