ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (15/11/20)

Το παρασκήνιο του επιδόματος

Ενα διαχρονικό «αγκάθι» για τη Ν.Δ. γίνεται ακόμα μεγαλύτερο τελευταία. Οπως πληροφορείται η στήλη, οι τελευταίες ποιοτικές δημοσκοπήσεις που γίνονται αποτυπώνουν περαιτέρω απομάκρυνση της γενιάς 18-35 από την κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράστηκε τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα και οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, εξ ου και το επίδομα Χριστουγέννων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πάει στους συνταξιούχους αλλά σε άλλες κατηγορίες που θα πιάνουν και ένα μέρος της πιο νέας γενιάς.  

Ανακάλυψη Θεοδωρικάκου

Ισως η επιστροφή του Κικίλια στο προσκήνιο να οφείλεται και σε αυτό. Ο Κικίλιας είναι δημοφιλής στη νεολαία και αυτός ήταν ο λόγος που όταν η Ν.Δ. ήταν αντιπολίτευση επελέγη για τη θέση του εκπροσώπου, καθώς σε όλες τις μετρήσεις του πολύπειρου Θεοδωρικάκου ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Ν.Δ. στις νέες ηλικίες.

Του πήρε την πρωτιά

Ο Κικίλιας μπορεί να παραμένει δημοφιλής στους νέους αλλά δεν είναι πλέον πρώτος. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις που ανέφερα παραπάνω, ο δημοφιλέστερος πλέον υπουργός της κυβέρνησης στις νέες ηλικίες είναι πραγματική έκπληξη: ο Νίκος Δένδιας κάνει το μεγαλύτερο γκελ στις ηλικίες 18-35.

Το άρωμα του Πέρες

Μιας και ο λόγος για δημοσκοπήσεις πάντως, και επειδή ακούω πολλά σχόλια τελευταία και αυτές που προηγήθηκαν και αυτές που θα έρθουν, θα σας πω μία παλιά, άγνωστη, ιστορία από το 2003. Ο Σιμόν Πέρες πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε κάνει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή στη Ρηγίλλης. Κάποια στιγμή, ο Πέρες ρώτησε Καραμανλή και Ρουσόπουλο που πήγαιναν πακέτο, πώς πάει το κόμμα και αν η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Την απάντηση έδωσε ο Ρουσόπουλος λέγοντας πως βάσει δημοσκοπήσεων όλα δείχνουν πως η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Τότε ο 80χρονος Πέρες είπε το εξής σοφό: «Προσέξτε όμως γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι σαν τα αρώματα. Ωραία όταν τα μυρίζεις, επικίνδυνα όταν τα καταπιείς». Δια-χρονική αλήθεια.

Οι Ελληνες του Σουέζ

Ενα ιστορικό διαμαντάκι, από αυτά που έχει πάντα πρόχειρα, αφηγήθηκε ο Κώστας Τασούλας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, που τον συνάντησε εντός της εβδομάδας στον ναό της ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Τασούλας του θύμισε πως το μακρινό 1956, κατά τη μεγάλη κρίση του Σουέζ, η Ελλάδα είχε σταθεί στο πλευρό της Αιγύπτου στην προσπάθεια εθνικοποίησης της διώρυγας του Σουέζ. Τότε ο πρόεδρος Νάσερ είχε ζητήσει δάνεια για το φράγμα του Ασουάν, δεν του δόθηκαν ποτέ και έτσι αποφάσισε να εθνικοποιήσει τη διώρυγα. Οι  Αγγλογάλλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την απόφαση με διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο. Ο Κων. Καραμανλής ως πρωθυπουργός αποφάσισε να μη συμμετάσχει η Ελλάδα και όχι μόνο αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Αβέρωφ παρότρυνε τους πλοηγούς των πλοίων, που ήταν στην πλειονότητά τους Ελληνες, να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και έτσι η διώρυγα με ελληνικά χέρια συνέχισε να λειτουργεί.

Καυτή ατάκα

Μένω στον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος να ξέρετε πως χρησιμοποιεί μία εκπληκτική φράση για τον Ταγίπ Ερντογάν. Λέει συγκεκριμένα πως ο Τούρκος πρόεδρος «έχει πάρει μια σκάλα και έχει ανέβει στον ουρανό και νομίζει πως μας κοιτάει όλους από ψηλά. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει σκάλα να… κατέβει». Αμήν!  

Στρατιωτικό μυστικό

Αν έχετε παρατηρήσει, δεν δίνονται στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού στο στράτευμα. Υπάρχουν άραγε; Δεν ξέρω να σας απαντήσω, καθώς συνειδητά έχει επιλεγεί αυτή η στρατηγική ώστε να μη δοθούν στοιχεία στους φίλους μας στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Οπως, πάντως, με διαβεβαίωσε άνθρωπος που γνωρίζει καλά το θέμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνονται όλα τα μέτρα και τα τρία Οπλα είναι ετοιμοπόλεμα και χαίρουν άκρας υγείας.

Νίκη της μετριοπάθειας

Οι φοιτητές που είχαν την τιμή να τον έχουν καθηγητή στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών, όπως ο γράφων, γνωρίζουν πως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ιστορικούς της εποχής μας. Η πρόσφατη ανάδειξη του Ευάνθη Χατζηβασιλείου στη θέση του γενικού γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, επιβεβαιώνει πως η μετριοπάθεια, η ακρίβεια και η σχολαστικότητα, σε μια εποχή των άκρων και του φανατισμού, εξακολουθούν να είναι αρετές πάντα επίκαιρες. Και αυτή είναι από τις πιο αισιόδοξες συλλογικές σκέψεις που μπορούμε να κάνουμε τις μέρες που διανύουμε.

Το θυμάται;

Είναι από τα πιο εριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Γιαννούλης από τη Θεσσαλονίκη, αρχές Νοεμβρίου έλεγε στα κανάλια πως αν κλείσει η εστίαση θα είναι καταστροφή για την πόλη. Και αυτός ο βουλευτής συνεχίζει ακάθεκτος να κουνάει το δάχτυλο για ολιγωρίες της κυβέρνησης.

Πελάγωσαν…

Μου είπαν πως την Παρασκευή που στο επίκεντρο ήταν το κλείσιμο των σχολείων, το δίδυμο Κεραμέως – Ζαχαράκη είχε ελαφρώς… πελαγώσει.

Πείραξε την ανάρτηση

Ελάχιστοι το πρόσεξαν αλλά έχει την αξία του. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, το μεσημέρι της Παρασκευής έκανε μία ανάρτηση στο Facebook κατά του ΕΟΔΥ λέγοντας πως παρότι υπήρξε κρούσμα σε σχολείο της περιοχής του, ο οργανισμός αρνήθηκε να κάνει τεστ. Λίγη ώρα μετά, η αναφορά στον ΕΟΔΥ εξαλείφθηκε, με παρέμβαση που μόνο ο ίδιος ξέρει.

Τέλος οι υπερωρίες

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους υπουργούς πως λόγω πανδημίας, άρα και τηλεργασίας, οι υπερωρίες είναι… κομμένες.

QUIZ

Ποια γενική γραμματεία της κυβέρνησης μου λένε πως είναι γεμάτη από… φίλους του ΣΥΡΙΖΑ; Για να βοηθήσω, ο γενικός γραμματέας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μάλλον η καρδιά του είναι μοιρασμένη, μεταξύ κυβέρνησης και ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

QUIZ

Ποιος κορυφαίος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός ετοιμάζεται ήδη για υποψηφιότητα στα βόρεια προάστια, κάτι που είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τις ισορροπίες;

Βάπτισμα πυρός

«Πρεμιέρα» με ταξίδι στο εξωτερικό θα κάνει ο Θάνος Ντόκος ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, καθώς θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στο Αμπου Ντάμπι στις 17 Νοεμβρίου. Ο Θάνος Ντόκος έχει περίπου ένα μήνα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του και, έως τώρα, λόγω κορωνοϊού, δεν είχε πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι εκτός συνόρων. Η αποστολή πάντως θα είναι ολιγομελής, καθώς οι Αραβες είναι αυστηροί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.