Η αλεπού και η χήνα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μας έχει συνηθίσει σε λογοτεχνικές παραπομπές, μιας και, όπως είναι γνωστό, όχι μόνο δεν διαβάζει βιβλία αλλά αδιαφορεί και για τη γραπτή ενημέρωση για φλέγοντα θέματα που οι υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν καθημερινώς στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ούτε γράφει. Αναθέτει σε άλλους την αλληλογραφία του, τις αγωγές και τη συγγραφή των βιβλίων που φέρουν το όνομά του. Το Twitter, με τον περιορισμό των 280 χαρακτήρων ανά κείμενο, είναι το αγαπημένο του βήμα έκφρασής και, μαζί με το τηλεοπτικό κανάλι Fox News, πηγή ενημέρωσής του. Για αυτό, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν χρησιμοποίησε το κοινωνικό δίκτυο για να επιτεθεί στο κανάλι.

«Η ακροαματικότητα του @FoxNews στις μετρήσεις ημέρας έχει καταρρεύσει τελείως. Οι ημέρες του Σαββατοκύριακου είναι ακόμη ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ. Πολύ θλιβερό να το βλέπουμε να συμβαίνει, αλλά ξέχασαν αυτό που τους έκανε να πετύχουν, που τους έφερε έως εκεί. Ξέχασαν τη Χρυσή Χήνα. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις Εκλογές 2016 και 2020, ήταν @FoxNews!», έγραψε ο Τραμπ την Πέμπτη.

Ο Τραμπ χρωστάει την προεδρία του στο κλίμα διχασμού και μισαλλοδοξίας –στην «εναλλακτική πραγματικότητα»– που το κανάλι καλλιεργεί στην Αμερική τις τελευταίες δυο-τρεις δεκαετίες. Για όλη τη διάρκεια της θητείας του, «συγκυβερνούσε» με αγαπημένες του εκπομπές – λαμβάνοντας την ενημέρωσή του απ’ αυτές, δεχόμενος συμβουλές δημοσιογράφων του και, συχνά, λαμβάνοντας αποφάσεις βάσει αυτής της σχέσεως. Το Fox News, από την άλλη, απολάμβανε τη στενότατη αυτή σχέση με τον «πλανητάρχη», προωθώντας τα συμφέροντα και τις συντηρητικές ιδεολογικές προτιμήσεις του μεγιστάνα ιδιοκτήτη Ρούπερτ Μέρντοχ. Τι έγινε και χάλασε αυτή η τόσο συμφέρουσα συμβίωση; Το κρύσταλλο έσπασε το βράδυ των εκλογών, όταν το Fox News, μαζί με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, ανήγγειλε από νωρίς την εκτίμηση ότι ο Τραμπ είχε χάσει την πολιτεία Αριζόνα από τον Τζο Μπάιντεν. Μετά, όταν ο Τραμπ δήλωνε ότι οι Δημοκρατικοί επιχειρούσαν να του «κλέψουν» την προεδρία, δημοσιογράφοι του καναλιού διαφώνησαν με τους ισχυρισμούς του. Ηταν φανερό ότι η αλλαγή στάσης του καναλιού είχε την έγκριση του Μέρντοχ. Η γηραιά αλεπού της ενημέρωσης αντιλήφθηκε νωρίς ότι ο Τραμπ είχε χάσει αλλά και ότι η επιμονή του να καταγγέλλει «νοθεία» θα είχε πολιτικό κόστος για όποιον συμπορευόταν μαζί του. Κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί ακόμη αρνούνται να αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα (έως το βράδυ της Παρασκευής, τουλάχιστον), ενώ η άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του προκάλεσε και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να προειδοποιήσει ότι το στράτευμα ορκίζεται πίστη στο Σύνταγμα, όχι σε οποιοδήποτε πρόσωπο.

Στον κόσμο του Τραμπ, ο ίδιος είναι ο μοναδικός και μόνιμος πρωταγωνιστής, ο μόνος στον οποίο όλοι οφείλουν λατρεία και υπακοή. Αυτός αποφασίζει ποιοι είναι κοντά του και ποιους εγκαταλείπει. Το πλήγμα που του επέφερε η προδοσία του Fox News δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο, όσο γελοίο και αν φαινόταν το δημόσιο παράπονο του εξαπατημένου. Ο Τραμπ στράφηκε στα ενδότερα της ψυχής του για να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Ετσι θυμήθηκε κάτι που ίσως του έλεγε η μάνα του (ή μάλλον η νταντά του) όταν ήταν παιδί – τον μύθο του Αισώπου για την κότα που γεννούσε χρυσά αυγά. Μιλώντας για τη Χρυσή Χήνα (όπως μεταλλάχθηκε ο μύθος στον αγγλοσαξονικό κόσμο), ο Τραμπ θα ήθελε να προειδοποιήσει τον Μέρντοχ ότι θα ακολουθήσει την τύχη του κουτοπόνηρου αγρότη του Αισώπου, ο οποίος, στην απληστία του να αποκτήσει όλο το χρυσάφι που πίστευε ότι η κότα έκρυβε μέσα της, την έσφαξε – μόνο για να βρει ότι μέσα της ήταν όπως όλες οι άλλες κότες, ότι αυτός τώρα θα έχανε και τον χρυσό που αυτή του χάριζε κάθε μέρα.

Ο Τραμπ έχει ψύχωση με το χρυσό – χρυσά γράμματα στον λογότυπο των επιχειρήσεων και των κτιρίων του, χρυσά έπιπλα, χρυσά (ή μάλλον, χρώμα πορτοκαλιού) μαλλιά, και ό,τι άλλο χρυσό χωράει η φαντασία. Προφανώς, θεωρεί τον εαυτό του πηγή πλούτου και επιτυχίας, κάτι που το κανάλι της Αλεπούς θα στερηθεί τώρα, καθώς αυτός θα ευλογήσει άλλα μέσα ενημέρωσης με την χρυσοτόκο αφεντιά του. Ο σοφός Αίσωπος, όμως, γνώριζε καλά τον τύπο του Τραμπ· σε αυτόν θα διέκρινε το άτομο του οποίου η απληστία καταστρέφει ό,τι αγγίζει. Γαντζωμένος σε μια θέση που δεν του ανήκει, ο Τραμπ θα μάθει ότι η λογοδιάρροια δεν είναι χρυσός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή