Πτήσεις και υπερπτήσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, που ήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με την οποία η αμερικανική διπλωματία δηλώνει ότι «δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός των συνολικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου», έχει δύο πτυχές.

Η μία αφορά την πάγια αμερικανική θέση σχετικά με τη διαφοροποίηση του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων που παρατηρείται στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου ο πρώτος εκτείνεται στα 10 ναυτικά μίλια ενώ τα δεύτερα στα 6 ν.μ.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα». Ετσι, με βάση το παραπάνω επιχείρημα, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, ώστε να ανταποκρίνονται στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, και επομένως «η Ελλάδα και η Αμερική δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Η έκθεση είναι ελλιπής και διαστρεβλωτική διότι στον βωμό της όντως υπαρκτής, και γνωστής από καιρό, διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων, «θυσιάζεται» κάτι αυτονόητο που δεν αμφισβητεί κανείς, δηλαδή η αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο έδαφός της (νησιά) και μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια, τα οποία παραβιάζονται συνεχώς.

Οι συγγραφείς της έκθεσης θα μπορούσαν ή μάλλον όφειλαν να επισημάνουν την επικίνδυνη συμπεριφορά της συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τουρκίας, όταν μαχητικά της, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι αμερικανικής κατασκευής F-16, πετούν ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά μιας άλλης νατοϊκής συμμάχου. Και πάλι η Αθήνα θα αντιδρούσε για το σκέλος που αφορά την τουρκική αεροπορική κινητικότητα μεταξύ 6 και 10 μιλίων, αλλά τότε η αναφορά στην έκθεση θα ήταν περισσότερο κατανοητή και συνεπής με την πάγια αμερικανική πολιτική. Προφανώς θα ενοχλούσε μερικούς στην Ελλάδα, αλλά παρά τη δυσφορία και πιθανώς την επίσημη αντίδραση της Αθήνας, ο καλόπιστος παρατηρητής θα αναγνώριζε συνέχεια στην αμερικανική θέση.

Σκοπός της έκθεσης που παραδόθηκε στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο του νόμου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, γνωστού ως East Med Act, είναι η πληρέστερη ενημέρωση των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών για τις εξελίξεις στην περιοχή, προκειμένου να λάβουν τις σωστές αποφάσεις και να ψηφίσουν νόμους έχοντας πλήρη εικόνα των δεδομένων.

Λόγω αυτού του σημαντικού κενού, η έκθεση δεν υπηρετεί σωστά τον σκοπό για τον οποίο προβλέπεται η εκπόνησή της από τον νόμο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλει να προβεί το συντομότερο στην αναγκαία συμπλήρωση-διόρθωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή