Τζιχαντιστής στον Ελαιώνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον συνέλαβαν επειδή έμπλεξε σε καβγά στη δομή φιλοξενίας. Ομολόγησε πως είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Στρατού. Είχε περάσει τα σύνορα της χώρας πριν από δύο χρόνια. Eζησε με την οικογένειά του στον Ελαιώνα περιμένοντας να εξεταστεί η αίτηση ασύλου. Δεν εξετάστηκε. Μη ρωτήσετε γιατί. Απάντηση δεν θα πάρετε. Είχε, λένε, τραβήξει την προσοχή επειδή ήταν καβγατζής, όμως ούτε φωτιά έβαλε ούτε κεφάλι έκοψε. Πόσους πρόλαβε να στρατολογήσει στην «υπόθεση» σε αυτά τα δύο χρόνια; Μη ρωτήσετε. Απάντηση δεν θα πάρετε. Μη σας έρχεται στον νου σας το κακό, όπως σε κάτι ισλαμοφοβικούς σαν και μένα. Διότι υπάρχει και το τυχαίο. Και το τυχαίο είναι πάντα με το μέρος της πονόψυχης σκέψης. Εξάλλου, η Ελλάδα δεν προκαλεί. Δεν είναι σαν τη Γαλλία του Μακρόν. Και δεν κυκλοφορεί ο «Καρολάκος της βδομάδας». Κάτι επαναπροωθήσεις την κατηγορούν πως κάνει οι υπέρμαχοι της προόδου, όμως όλοι ελπίζουμε ότι το κράτος επιτέλους θα σεβαστεί τις εντολές των ΜΚΟ. «Ας είμαστε κάπου και αθρώποι», που λέει και ο Σεφερλής. 
 
32.000 είναι οι αγνοούμενοι αιτούντες άσυλο. Αν τους αναγάγεις στο σύνολο του πληθυσμού, δεν είναι δα και πολλοί. Ούτε καν στο δημογραφικό δεν μπορούν να συνεισφέρουν. Η φύση και το τυχαίο θα κάνουν τη δουλειά τους. Αν πέσουν σε κάνα μπλόκο της αστυνομίας, θα εντοπισθούν. Αν όχι, η φύση θα κάνει τη δουλειά της. Ξέρει αυτή. Πόσοι από αυτούς έχουν φύγει για κάπου αλλού, πόσοι κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας και πόσοι ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς; Πώς κατάφεραν να αγνοούνται; Μη ρωτήσετε. Απάντηση δεν θα πάρετε.
 
Αν η ελληνική πολιτεία έδειχνε τη μισή επιμέλεια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πληθυσμών από όση δείχνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας… Συγκρίνεις τον μετανάστη με τον ιό; Oχι βέβαια. Τη συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας κρίνω. Κυρίως, δε, τη συμπεριφορά των λεγόμενων διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Η αμέλεια της πολιτείας στηρίχθηκε στην ενοχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Στην αρχή το πρόβλημα δεν ήταν οι μετανάστες. 

Το πρόβλημα ήταν η «ξενοφοβία» μας. Oσοι τολμούσαν να πουν ότι μέσα στις ροές κυκλοφορεί και τζιχάντ, χαρακτηρίζονταν ακροδεξιοί εθνικιστές. Στόχος τους ήταν να ενοχοποιήσουν τα αντανακλαστικά του έννομου κράτους. Ο στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους που εντοπίσθηκε τυχαία, καθώς και οι 32.000 αγνοούμενοι, είναι δικό τους επίτευγμα. Η συνύπαρξη με τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί τραυματική για την ελληνική κοινωνία. Ας πετάξουν στα σκουπίδια τα ιδεολογικά τους ρετάλια και ας σκεφθούν πώς θα θεραπεύσουν τα τραύματα. Αυτό σημαίνει δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή