Θεωρείο (29/11/20)

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία υπουργικά σε ένα μήνα

Υπουργικό συμβούλιο θα συγκαλέσει αύριο Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, καθώς η πανδημία δεν μπορεί να μονοπωλεί τα πάντα. Αυτό, ωστόσο, που δεν είναι γνωστό και έχει ενδιαφέρον είναι άλλο: την Παρασκευή που μας πέρασε ενημερώθηκαν κάποιοι υπουργοί πως δεν θα τοποθετηθούν όλοι, μιας και θα υπάρξει εμβόλιμο υπουργικό στα μέσα Δεκεμβρίου, πριν από το επόμενο καθιερωμένο στις αρχές του νέου έτους. Συνολικά δηλαδή, για να μην μπερδευτείτε, θα έχουμε σε διάστημα ενός μήνα τρία υπουργικά, κάτι που επιτείνει την άποψη αρκετών που λένε πως ο ανασχηματισμός (βλ. σελίδα 16) δεν πρόκειται να αργήσει…

Κουαρτέτο

Μια και ο λόγος για ανασχηματισμό, να ξέρετε ότι καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως από το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο τέσσερις είναι αυτοί που ήδη θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Οι υπόλοιποι όχι.

Γκρίνια για ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ είναι πολύ καλύτερος από τον πρόγονό του, το ΚΕΕΛΠΝΟ, και δεν χωράει αμφιβολία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρρυθμίες. Τελευταία, ακούω όλο και πιο πολλές γκρίνιες για τον τρόπο που λειτουργεί το όλο σύστημα. «Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει συνολικά τρεις διευθυντές επιδημιολογικής επιτήρησης», μου ανέφερε πηγή που γνωρίζει τα εσωτερικά. Η διατίμηση, πάντως, που αποφάσισε το Μαξίμου στα τεστ είναι μια καλή αρχή για να αρχίσει να μπαίνει μια τάξη.

Βόμβα οι μικροί νομοί

Μένω στα της υγείας και θα σας δώσω ένα στοιχείο που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στους μικρούς νομούς, που εάν δεν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα. Εντός της εβδομάδος, υπήρξε ημέρα που η Πιερία έδωσε σε ένα 24ωρο 13 θανάτους και η Αττική… πέντε!

Εκτός μικροφώνου

Αφού ο Νίκος Παππάς κατάφερε να εκνευρίσει τον συνήθως μειλίχιο Κώστα Καραμανλή, τότε του αξίζουν συγχαρητήρια. Στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την πολιτική αεροπορία, ο αρμόδιος υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, στο κλείσιμο της ομιλίας του, πως χρωματίζει πολιτικά την πανδημία. Ο Νίκος Παππάς έξαλλος φώναζε εκτός μικροφώνου να ανακαλέσει ο Καραμανλής τη φράση του, καταφέρνοντας τελικά να βγάλει από τα ρούχα του τον υπουργό Υποδομών. «Είσαι εσύ αριστερός τώρα που θες να με λογοκρίνεις;» φώναξε επίσης εκτός μικροφώνου ο Καραμανλής. Η αιτία της έκρηξης Παππά, πάντως, ήταν μάλλον άλλη. Στην επίσημη τοποθέτησή του είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για σύμπραξη με τα «μεγάλα συμφέροντα» και ο Καραμανλής του απάντησε ελαφρώς ειρωνικά πως είναι αστείο ιδίως ο συγκεκριμένος να μιλάει για… μεγάλα συμφέροντα.

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Αγρια πασοκική ομορφιά έχουν πάρει τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία. Ο τελευταίος που δήλωσε παρών για την ηγεσία ήταν ο Νίκος Παπανδρέου. Το επώνυμό του από μόνο του δίνει έξτρα ενδιαφέρον στη μάχη. Αυτό όμως που έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως έμπειρες περί τα πασοκικά πηγές μου μου είπαν πως δεν ήταν σε συνεννόηση με τον αδελφό του και πρώην πρωθυπουργό Γιώργο. «Λες να δούμε και υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου;» ρώτησα. «Τίποτα δεν αποκλείεται με τον Γιώργο», μου απάντησε.

Ο τελευταίος πιστός

Ενώ οι πάντες επιδιώκουν να ρίξουν δίχτυα στη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου και στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βρει έναν φανατικό φίλο στη γειτονιά μας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μου λένε πηγές που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στην Αγκυρα, «επιμένει να μιλάει με το επιτελείο Τραμπ». Θα ήταν μόνο αστείο, εάν δεν ήταν επικίνδυνο. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί, υπό αυτό το πρίσμα, να αισθανθεί πως ο χρόνος που ο φίλος του είναι ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ τελειώνει και να κάνει ακόμα πιο επιθετική τη συμπεριφορά του.

Φροντιστήριο

Μια ωραία πρωτοβουλία έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες: η Γραμματεία Διασποράς της Ν.Δ. οργάνωσε κλειστή τηλεδιάσκεψη για τα στελέχη του εξωτερικού, κάνοντάς τους φροντιστήριο για τις ελληνικές θέσεις στα διεθνή ζητήματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Γιάννης Στεργίου έκανε το καλωσόρισμα και έδωσε πάσα στον Τάσο Χατζηβασιλείου, που έκανε το «μάθημα». Η συζήτηση διήρκεσε δύο ώρες, ενώ υπήρχαν Ελληνες ακόμη και από το μακρινό Τορόντο που ενδιαφέρονταν για τη χώρα. Αυτή είναι τελικά και η δύναμη του ελληνισμού.

Ισορροπίες

Ενας ακόμη διεθνολόγος της Ν.Δ., ο Δημήτρης Καιρίδης, τελειώνει το επόμενο διάστημα το βιβλίο του. Θα πραγματεύεται τις διεθνείς σχέσεις, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι το Μακεδονικό, αλλά και κάτι ακόμη που έχει ευρύτερο ενδιαφέρον και ας είναι αυτοβιογραφικό: τη χρυσή τομή μεταξύ ενός καθηγητή πανεπιστημίου και της πολιτικής.

Ενδομεσσηνιακά

Δεν περίμενα την περασμένη εβδομάδα, όταν έγραφα για την ερώτηση Χρυσομάλλη για την απελευθέρωση του κυνηγιού, πως θα προκαλέσω τέτοιο ενδομεσσηνιακό θέμα. Mε ενημέρωσαν λοιπόν –και το είδα ιδίοις όμμασι στα τοπικά sites– πως οι αντίπαλοι βουλευτές έκαναν σημαία το δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο Χρυσομάλλης είναι κομμένος από παντού. Να ενημερώσω τους φίλους στη Μεσσηνία πως, αν χαρακτήρισα μία φορά λαϊκισμό την ερώτηση Χρυσομάλλη, αυτό που κάνουν, διαστρεβλώνοντας τα όσα έγραψα, είναι ακόμη μεγαλύτερο. Συνεπώς, συνιστώ ηρεμία στους αγαπητούς Μεσσήνιους.

QUIZ I 

Ποιο στέλεχος της Ν.Δ. ενδιαφέρεται για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου;

Επικοινωνία με Μπουτάρη

Ενα πολύ ενδιαφέρον τηλεφώνημα έγινε εντός της εβδομάδας μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και της Λίνας Μενδώνη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα αμπέλια του κτήματος Τατοΐου, ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση Μπουτάρη για εκμετάλλευση της έκτασης από ιδιώτες και να αρχίσει να παράγεται και πάλι το περίφημο κρασί. Η Μενδώνη συμφώνησε, η καλή είδηση ωστόσο είναι και αλλού: οι δυο τους έχουν βρεθεί απέναντι όσον αφορά τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου, τα οποία ο πρώην δήμαρχος δεν θέλει να μεταφερθούν. Και αυτό δείχνει πως οι διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνουν κομμένες γέφυρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή