Θεωρείο (04/12/20)

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντ’ Εστέν και ο Θουκυδίδης  

«Χρώμεθα γαρ πολιτεία… και όνομα μεν διά το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται». (Θουκυδίδης Β, 37). Σε νεοελληνική μετάφραση ο πατέρας της επιστημονικής Ιστορίας λέει πως «ζούμε στην Πολιτεία που το πολίτευμά της καλείται Δημοκρατία, λόγω του ότι η κυβέρνηση του κράτους ευρίσκεται όχι στα χέρια των ολίγων, αλλά των πολλών». Αυτό ήθελε ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν να είναι το προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και με αυτό είχε ξεκινήσει την ομιλία του το 2003 στη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Τότε υπήρχαν στους ευρωπαϊκούς κύκλους διαφορετικές απόψεις για την… εκκίνηση της Ευρώπης. Αλλοι θεωρούσαν εναρκτήριο λάκτισμα τον Καρλομάγνο, πρώτο αυτοκράτορα της Δυτ. Ευρώπης και άλλοι, οι κλασικοί, την αρχαία Ελλάδα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκε ο Ντ’ Εστέν, έχοντας μάλιστα εκφράσει και την άποψη πως οι ρίζες της Ευρώπης ακόμα και ετυμολογικά είναι ελληνικές.

Πρωθυπουργός… Χατζηδάκης  

Του Τσίπρα κάποιος του έχει πει μάλλον πως στη Βουλή είναι… ασυναγώνιστος και θέλει να μεταφέρει στον ναό της Δημοκρατίας την πολιτική αντιπαράθεση. Ετσι χθες στο παρά πέντε ενημέρωσε τον Κ. Τασούλα πως θα πάρει τον λόγο στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό του Κ. Χατζηδάκη. Οπερ και εγένετο. Ο Τσίπρας βέβαια για το μόνο που δεν μίλησε ήταν για το  χωροταξικό –αφιέρωσε κάνα δίλεπτο– και περίπου για είκοσι λεπτά της ώρας έκανε επίθεση στην κυβέρνηση για την Υγεία, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Πάρνηθας. Προφανώς θεωρούσε πως παίζει μόνος του, αλλά ο Χατζηδάκης έκανε την έκπληξη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος σε ρόλο πρωθυπουργού απάντησε εφ’ όλης της ύλης  και μετά πήγε και στα του οίκου του. Μάλιστα, ήταν τόσο καλός στην ανάλυσή του για την υγειονομική κατάσταση, που εύκολα θα έμπαιναν ιδέες για ανάθεση υπουργείου… Υγείας. Οι πληροφορίες μου όμως λένε πως ο Μητσοτάκης έχει άλλα σχέδια.

Κούνησε το κεφάλι  

Ιδίοις όμμασι είδε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης τις «τσιμεντένιες» διαδρομές στον Ιερό Βράχο, για τις οποίες είχε σηκώσει πολλή σκόνη ο ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά το μόνο τσιμέντο είναι επί εποχής του: ακριβώς στην πρόσοψη του ναού υπήρχε ένα κομμάτι σκέτο γκρο μπετόν, έργο της συριζαϊκής διακυβέρνησης. Οταν το είπαν στον πρωθυπουργό, ο Μητσοτάκης αρκέστηκε σε μία κίνηση ίση με χίλιες λέξεις: κούνησε το κεφάλι μάλλον με μία δόση απογοήτευσης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι υποψήφιος;

Θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Π. Γερουλάνος; Ρώτησα τον ίδιο και πήρα την απάντηση πως προέχει η κατάθεση απόψεων και όχι η κατάθεση… υποψηφιοτήτων. Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα απάντηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή