Ο Αγιος Νικόλαος των Αμπελοκήπων

Ο Αγιος Νικόλαος των Αμπελοκήπων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μεγάλο κάδρο της ειδησεογραφίας, μια αθηναϊκή είδηση, από τις φωτεινές, από εκείνες που σου δίνουν πίστη και οργανώνουν εκ νέου το δημόσιο βλέμμα, εμφανίστηκε, χαιρετίστηκε και πέρασε. Ωστόσο, η αποκατάσταση της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Θων στους Αμπελοκήπους είναι μια είδηση υπερτοπικής σημασίας και χωρίς αμφιβολία μια χειρονομία υπέρ της Αθήνας.

Η μικρή αυτή εκκλησία, στην αρχή της λεωφόρου Κηφισίας, λάμπει πλέον έπειτα από δεκαετίες απαξίωσης και ερείπωσης, και εντάσσεται ως ακόμη ένα νεώτερο μνημείο της ιστορίας της Αθήνας, χάρη στις ενέργειες και την εργασία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Απομεινάρι ενός μεγάλου κτήματος, αυτό του Νικoλάου Θων (αυλικού του Γεωργίου Α΄ και διευθυντή του Βασιλικού Θεάτρου), στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας, ήταν ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου. Σήμερα έρχεται να μας υπενθυμίσει αφενός την ιστορική γεωγραφία των Αμπελοκήπων και αφετέρου τις δραματικές αλλαγές στη μορφή και στη λειτουργία της πόλης στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Η έπαυλη Θων, σχεδιασμένη από τον Ερνέστο Τσίλλερ, είχε περιέλθει σε παρακμή στα τελευταία χρόνια της ζωής της, αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει πως θα ανατιναζόταν στα Δεκεμβριανά του 1944.

Πολλά από τα νεοκλασικά γλυπτά στους κήπους διασκορπίστηκαν (κάποια έφτασαν στον περίβολο του ΚΑΤ), η ονειρική συνύπαρξη φύσης και αρχιτεκτονικής διαλύθηκε και από όλη εκείνη την παραμυθένια γωνία, έμεινε το εκκλησάκι. Τον Αγιο Νικόλαο είχε σχεδιάσει ο Αναστάσιος Μεταξάς, σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη και αντιδήμαρχο Αθηναίων Ελευθέριο Σκιαδά, που μελετά αρχεία και πηγές. Και είναι απογοητευτικό πώς αυτό το αρχιτεκτονικό κειμήλιο, που είναι θαυμαστό και στο εσωτερικό του, είχε περιπέσει σε αφάνεια τόσα χρόνια.

Στη γωνία Κηφισίας και Αλεξάνδρας, όπου είχαν δοθεί πολλοί αγώνες για να μείνει ο χώρος αδόμητος και να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου, τίποτε δεν θυμίζει την ιστορία του κτήματος Θων παρά μόνο ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου. Λίγο πιο κάτω ήταν η Βίλα Μαργαρίτα (ο «Πύργος Λάμψα» και αργότερα Πετρακόπουλου), μια νεο-βαγκνερική φαντασία, ένα παραμυθόσπιτο του 1904 που κατεδαφίστηκε το 1970, όπως σταδιακά όλα τα αρχοντικά με κήπους στον κόμβο των Αμπελοκήπων. Αλλά σήμερα, επιζεί ο Αγιος Νικόλαος. Διασώζει τη μνήμη της περιοχής και μας οδηγεί στην ιστορία της Αθήνας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή