Θεωρείο (13/12/20)

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχθρικοί Ισπανοί  

Στην ελληνική κυβέρνηση έκαναν την αποτίμησή τους για τη Σύνοδο Κορυφής σε όλα τα επίπεδα. Κοινές συνισταμένες ήταν δύο: Πρώτον, οι διεθνείς σχέσεις είναι πιο πολύπλοκες και χρειάζεται χρόνος για να φανεί πού πάνε. Συνεπώς, ψυχραιμία. Δεύτερον, η Ισπανία ήταν με διαφορά η πιο εχθρική χώρα έναντι των ελληνικών θέσεων. Τα συμφέροντα της Ισπανίας στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας είναι τόσο ισχυρά, που την οδήγησαν στην πιο αδιάλλακτη στάση. Ακολούθησε η Πολωνία και μετά η Ιταλία.  

Ενόχληση με Ιταλία

Οσον αφορά τη γείτονά μας εκ Δύσεως, την Ιταλία, υπήρχε ενόχληση στην Αθήνα για τη στάση της. Μόλις τον Ιούνιο που μας πέρασε οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Παρ’ όλα αυτά, η Ιταλία δεν κράτησε καμία ισορροπία και έπαιξε καθαρά «Τουρκία». Και αυτό δεν άρεσε –τουλάχιστον– καθόλου. Οσον αφορά δε τη Γαλλία, που είχε αυτή τη φορά πιο ήπια στάση έναντι του Ερντογάν, θα φανεί στο άμεσο μέλλον πώς θα κινηθεί. Εμπειρος περί τα διπλωματικά πολιτικός μού σχολίασε το εξής εύστοχο: «Η Γαλλία δεν έγινε ξαφνικά εχθρός μας, αλλά πρέπει να πάρουμε το μάθημα πως η χώρα δεν πρέπει να εμφανίζεται “λαγός” κανενός».  

Κάρπεντερ για Ερντογάν

Την ίδια ώρα, όλοι αναμένουν την ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν. Οι χώρες παίρνουν όλες θέση μάχης. Και η Τουρκία βεβαίως. Πριν από λίγες ημέρες ο Μάικλ Κάρπεντερ, συνεργάτης του Μπάιντεν, τουίταρε ένα λινκ που έλεγε πως ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πρόθυμος να μιλήσει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «αφού αναλάβει τα καθήκοντά του». Ο Κάρπεντερ δήλωσε χαρούμενος που η Τουρκία θέλει «ανοιχτό διάλογο» με την ηγεσία των ΗΠΑ. Κρατάω, πάντως, αυτό που είπε ο Ερντογάν περί συνομιλιών αφού… αναλάβει την ηγεσία ο Μπάιντεν. Είναι ένα μάθημα για πολλές χώρες της Δύσης που τρέχουν να πάρουν σειρά για να μιλήσουν πρώτες με τον νέο πλανητάρχη.  

Ερώτηση του Μεσσηνίας

Φεύγω από τα εξωτερικά και πάω στα εκκλησιαστικά. Οπως ξέρετε, η συζήτηση περί διαδοχής του Ιερωνύμου έχει ξεκινήσει. Ενας από αυτούς που δείχνει να θέλει να μπει στην «κούρσα» είναι ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος διατηρεί διαχρονικά στενές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά λόγω εντοπιότητας. Ο μητροπολίτης έχει διαύλους επικοινωνίας και με βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Κώστας Καραγκούνης. Μου λένε μάλιστα πως ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πριν καταθέσει πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή για την αυτοκεφαλία της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», είχε συνομιλήσει με τον Μεσσήνιο ιεράρχη, καθώς το θέμα ανήκει στα ενδιαφέροντά του. Η ερώτηση, για να ξέρετε, κατέληγε με το ερώτημα: «Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων και μάλιστα στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών;» Μήνυμα ελήφθη, νομίζω.  

Νοσταλγούν τον Χαρίτση

Μιας και ο λόγος για Μεσσηνία, να σας πω ότι στην Κουμουνδούρου αρκετοί έχουν αρχίσει να νοσταλγούν τον δικό τους Μεσσήνιο, τον Αλέξη Χαρίτση, καθώς κατά κοινή ομολογία ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν «τραβάει» το ίδιο…

«Πρέπει να αποφασίσεις»

Η φράση ακούστηκε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ και την είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά. Το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποτελεί ούτως ή άλλως ένα κεφάλαιο για την παράταξη και θα πρέπει η πρόεδρος του κόμματος να αποφασίσει εάν θα επιχειρήσει επαναπροσέγγιση μαζί του ή θα κόψει οριστικά γέφυρες. Εάν εισακουστεί ο Σκανδαλίδης, να περιμένετε το επόμενο διάστημα είτε κάποιο μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του πρώην πρωθυπουργού είτε μια επίθεση φιλίας… 

Ξανά μαζί

Παραμένω στον χώρο, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζει την Τρίτη το νέο του βιβλίο με τίτλο «Απόπειρα δολοφονίας», που έχει σχέση με τη Novartis. Το «παρών» θα δώσει το άλλοτε κυβερνητικό δίδυμο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, που θα είναι ξανά μαζί για λίγο. Για να ευλογήσουμε τα γένια μας, η στήλη σάς είχε ενημερώσει και για τις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με συγκεκριμένο υποψήφιο αρχηγό αλλά και για τη στήριξη των φίλων του Βενιζέλου στην προσπάθεια του Λοβέρδου να γίνει πρόεδρος. Το ξαναλέω, όμως: Οι φίλοι του Βενιζέλου συμμετέχουν στην προσπάθεια και όχι ο ίδιος ο Βενιζέλος, που έχει… άλλα σχέδια.  

Γιατί έχει μετανιώσει;

Ο πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός που δεν διστάζει να παραδέχεται τα λάθη του. Ακόμα και δημοσίως. Το κάνει όμως και ιδιωτικά. Ενα πράγμα για το οποίο έχει μετανιώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως δεν έκανε ανασχηματισμό το καλοκαίρι. Ισως δεν υπολόγιζε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος που τον αναγκάζει διαρκώς να αναπροσαρμόζει τις προτεραιότητές του. 

Οι… επιτετραμμένοι 

Με τι πιστεύετε πως ασχολούνται το τελευταίο διάστημα ο διευθυντής του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης; Με το μεγάλο πρότζεκτ των εμβολιασμών. Επειδή και οι δύο συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ», είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι από πλευράς του Μαξίμου που επιτηρούν το σύστημα.

Στενή σχέση

Πολύ συχνή, να ξέρετε, είναι η επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Οι δυο τους έχουν αυτό που λέμε «χημεία» και αναλύουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, με πρώτο βεβαίως τα εξωτερικά, τα οποία ενδιαφέρουν πολύ και τους δύο.   

Το έζησε

Να σας πάω και σε ένα χαριτωμένο που αφορά τον νέο γενικό γραμματέα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή, για τον οποίο η στήλη σάς είχε ενημερώσει πρώτη ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του Γρηγόρη Δημητριάδη. Πριν από λίγες ημέρες ο Σμυρλής ορκίστηκε, και μου έκανε εντύπωση πως επέλεξε ορκωμοσία με όλα τα… κομφόρ, με παπά και με Ευαγγέλιο. Ανθρωπος που ξέρει μου είπε πως κάτι τέτοιο προβλέπεται τυπικά αλλά δεν είθισται, καθώς συνήθως οι γ.γ. απλώς… υπογράφουν, και αυτή είναι η ορκωμοσία τους. Προφανώς ο Σμυρλής ήθελε να το ζήσει, και καλά έκανε ο άνθρωπος. 

QUIZ

Ποιος κορυφαίος υπουργός διαφωνούσε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα και με click away και μάλιστα το έλεγε παντού; 

Νέοι «Αγανακτισμένοι»

Πέρασε στα ψιλά, αλλά εντός της εβδομάδας ο Νίκος Βούτσης εκτόξευσε μια «απειλή» για τη μετά COVID-19 εποχή. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως επίκειται «αντιαυταρχικός ριζοσπαστισμός». Μου ακούστηκε σαν απειλή, κάτι σαν «Αγανακτισμένοι» σε σίκουελ, καθώς το έμπειρο στέλεχος της Αριστεράς υπογράμμισε πως εντός πανδημίας υπάρχει περιστολή δικαιωμάτων και αυτή η πολιτική «συσσωρεύει συνειδητά καύσιμη ύλη οργής την οποία θα βρούμε μπροστά μας και εν μέσω πανδημίας αλλά και αμέσως μετά, όταν γίνουν πολύ πιο κανονικές οι συνθήκες». Μάλιστα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή