Θεωρείο (15/12/20)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γραμμή Δένδια

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια την Κυριακή στη Βουλή, που ήταν και η πρώτη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Ο ΥΠΕΞ κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβέρνηση και επέλεξε τη σφοδρή κριτική τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Γερμανία για τις αποφάσεις που ελήφθησαν. «Πώς μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας;», διερωτήθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει το αποτύπωμα της προάσπισης του διεθνούς δικαίου;». Το πνεύμα της ομιλίας του υπουργού σχολιάστηκε έντονα στα έδρανα, με πολλούς βουλευτές να μιλάνε για «διαφοροποίηση Δένδια» που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Υπόγειος διχασμός

Να ξέρετε πως η πανδημία έχει προκαλέσει και «γεωγραφικό» χάσμα. Παρά το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη σιγά σιγά βελτιώνεται, η συζήτηση για το πώς έφθασε στο χείλος του γκρεμού είναι ενεργή στο παρασκήνιο, δημιουργώντας έναν άτυπο διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου. Πηγές της στήλης σημειώνουν μετ’ επιτάσεως πως πριν από την 26η Οκτωβρίου υπήρξε όχληση προς Καράογλου, Τζιτζικώστα και Ζέρβα να μη γίνει η δοξολογία, αλλά τελικά με «τοπική» απόφαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως παραμονές της λιτανείας είχε συρρεύσει κόσμος, που επιδείνωσε την κατάσταση. Νωρίτερα είχε προηγηθεί διασπορά του ιού από τη Θεσσαλονίκη στα πέριξ.

Μπλοκ

Στον αντίποδα, οι πολιτικοί άρχοντες της Μακεδονίας –βουλευτές και αυτοδιοικητικοί– ομονοούν στο ανάποδο. Χαρακτηριστική περίπτωση ο δήμαρχος Πυλαίας Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο μητσοτακικό σύστημα –του είχε γίνει πρόταση και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης–, και όμως εξαπέλυσε πυρά λέγοντας πως «στην κρίσιμη σύσκεψη της 22ας Οκτωβρίου ομόφωνα οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού είχαν εισηγηθεί την υλοποίηση του lockdown». Ο δήμαρχος είπε ακόμη πως είχε ζητηθεί να μην ανέβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σοβεί ακόμη ένα μέτωπο, καθώς ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στο Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη στις 3 Δεκεμβρίου, υπήρξε ομοφωνία για το αν πρέπει να ανέβει η κ. Σακελλαροπούλου στη Θεσσαλονίκη.

Κύκλωμα

Την Ντόρα μπορεί να την κατηγορήσει κάποιος ότι δεν του αρέσουν οι απόψεις της. Για ένα δεν μπορεί μόνο: πως δεν έχει το θάρρος των απόψεών της. Το απέδειξε χθες στη Βουλή που άστραψε και βρόντηξε στέλνοντας μήνυμα και εντός του κόμματός της για τα ελληνοτουρκικά. Η πρώην υπουργός εμφανίστηκε επικριτική απέναντι σε όσους δεν θέλουν τον διάλογο με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «ετερόκλητο κύκλωμα». Ενδιαφέρουσα αποστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή