Θεωρείο (16/12/20)
Νύχια και παπάδες
Σας ακούγεται περίεργος ο τίτλος; Δεν είναι. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην Ιεραρχία –που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε ρήξη με την πολιτεία– ήταν η απελευθέρωση των… νυχάδικων. «Δεν μπορεί τα νυχάδικα να είναι πιο σημαντικά από την Εκκλησία και εμείς να βρίσκουμε κλειστά ώτα στην κυβέρνηση», μου είπε ιεράρχης που ανήκει μάλιστα στη λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα. Αλλά δεν πρόκειται για τη μόνη σταγόνα. Είχε προηγηθεί και άλλη στο ποτήρι. Ηταν η πορεία του ΚΚΕ ανήμερα τη 17η Νοεμβρίου που ξύπνησε πολλά αντανακλαστικά εντός (και εκτός) της Ιεραρχίας, με πολλούς ιεράρχες να μιλούν για «ασυλία» του Κομμουνιστικού Κόμματος…
Δύο τάσεις
Με ετούτα και με εκείνα, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τα αιτήματα της δεξιάς του Κυρίου. Υπήρξαν όμως και αντιστάσεις. Οι πιο «σκληροί» έναντι των αιτιάσεων της Εκκλησίας ήταν οι Γεραπετρίτης και Σκέρτσος. Ο Ιερώνυμος χθες τους φωτογράφισε χωρίς να τους κατονομάσει. Αντιθέτως –ευγενής ων– κατονόμασε εκείνους που μεσολάβησαν για να βρεθεί λύση. Πρόκειται για τον Δημητριάδη, την Κεραμέως και τον γ.γ. του Παιδείας τον Καλαντζή.
Χρυσό βατόμουρο
Μιας και ο λόγος για γ.γ., να δώσω το χρυσό βατόμουρο σε έναν συνάδελφο του κ. Καλαντζή. Το παίρνει ο γ.γ. Εμπορίου Παν. Σταμπουλίδης. Το πασοκικό αυτό τέκνο έδωσε συνέντευξη με την οποία κομμάτιασε την κυβερνητική σοβαρότητα λέγοντας πως η κυβέρνηση πρόλαβε το κίνημα του… μανικιούρ. Συγχαρητήρια για την επιτυχία. Αν και μάλλον εδώ ισχύει η ρήση πως «από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο όμως στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια».
Εκ του ασφαλούς
Θα σας πω και ένα ωραίο παρασκήνιο. Με αφορμή το τέλος της εκπομπής του Πάνου Χαρίτου από την ΕΡΤ, πολλοί είδαν φως για κομματική σπέκουλα. Oπως η Αννέτα Καββαδία, που έκανε το πιο επιθετικό tweet μιλώντας για πιστοποιητικά «γαλάζιων» φρονημάτων. Επιθετικό, αλλά ταυτόχρονα υποκριτικό, και θα σας πω γιατί. Oχι, δεν είναι πως η ίδια μπήκε στο ραδιομέγαρο επί Ν.Δ. το 2004. Είναι η συνέχεια. Το 2013 η κ. Καββαδία κινήθηκε δικαστικά κατά της ΕΡΤ για να μονιμοποιηθεί. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2017 και δικαιώθηκε. Oμως, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΕΡΤ άσκησε έφεση στην απόφαση –όχι μόνο στη δική της αλλά και άλλων–, μια έφεση που η σημερινή «γαλάζια» διοίκηση σταμάτησε ώστε κανείς να μην την κατηγορήσει πως είναι μέσο εξόδου με βάση τα κομματικά φρονήματα. Ετσι η Καββαδία, μόλις έχασε τη βουλευτική έδρα, επανήλθε κανονικά και με τον νόμο στο μέγαρο και αποσπάστηκε λίγο μετά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι σήμερα, ούσα υπάλληλος της ΕΡΤ, ασκεί κριτική για κομματικά φρονήματα. Και για να ξέρετε την πραγματικότητα. Στον Π. Χαρίτο έγινε πρόταση να παραμείνει στο δυναμικό του καναλιού, ως μέλος άλλης εκπομπής. Και η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Τόσο απλά.