Τα στενά του Βοσπόρου και η Αλεξανδρούπολη

Τα στενά του Βοσπόρου και η Αλεξανδρούπολη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αλεξανδρούπολη έχει μπει για τα καλά στο μάτι του ερντογανικού επεκτατισμού, που δεν διστάζει να εκτοξεύει ακόμα και απειλές εναντίον των Αμερικανών για την επιλογή τους να την καταστήσουν σημείο αναφοράς των συμφερόντων τους στην περιοχή. Το καλοκαίρι, με αφορμή τη διέλευση από το λιμάνι τής στρατιωτικής αμερικανικής αρμάδας με προορισμό τη Ρουμανία για τη νατοϊκή άσκηση «Atlantic Resolve 2020», ήταν η κρατική τηλεόραση TRT που επιχείρησε να «γκριζάρει» την Αλεξανδρούπολη, μιλώντας για μετατροπή της σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που, όπως ισχυρίστηκε, αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάννης καθώς «βρίσκεται εντός της ζώνης των τριάντα χιλιομέτρων από τα σύνορα, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη». 

Τώρα, με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ένας μαινόμενος σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, ονόματι Μεσούτ Χακί Τζασίν, απείλησε ότι η Τουρκία μπορεί να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και… να στείλει και δύο τάγματα στρατού στην Αλεξανδρούπολη για να πετάξουν τους Αμερικανούς στη θάλασσα.

Αν το ύφος και η ρητορική του δεν εναρμονίζονταν με το πνεύμα και τον «πολιτισμό» στον δημόσιο λόγο του αρχηγού του και του συνεταίρου του στην κυβέρνηση «Γκρίζου Λύκου» Μπαχτσελί, θα επρόκειτο για γραφικότητες κάποιου εκ των φανατικών που περιστοιχίζουν και «συμβουλεύουν» τον ισλαμιστή ηγέτη. Φαίνεται όμως ότι η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ανησυχεί σοβαρά την Τουρκία, που αισθάνεται ότι αφαιρεί κάτι σημαντικό από τον γεωπολιτικό της ρόλο, καθώς με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της –έργο που έχει δρομολογηθεί– με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου, τα οποία ο σύμβουλος του Ερντογάν απειλεί ότι η Τουρκία θα εργαλειοποιήσει για να εμποδίσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπλέον, με τις συνδυασμένες μεταφορές μέσω Αλεξανδρούπολης προς τις χώρες του Ευξείνου Πόντου και πιο μακριά, υπονομεύεται το φαραωνικό και αμφιλεγόμενο έργο της διάνοιξης δεύτερης διώρυγας στον Βόσπορο, διά του οποίου ο Ερντογάν επιχειρεί να ενισχύσει τον έλεγχο της Τουρκίας στη ναυσιπλοΐα και στις στρατιωτικές ισορροπίες στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο. Εκ πρώτης όψεως, κομπασμοί του τύπου «θα μάθουμε τους Αμερικανούς να κολυμπάνε στο Αιγαίο» μόνο ως αστειότητες μπορεί να εκληφθούν. Προδίδουν όμως σκέψεις και φαντασιώσεις, στα έγκατα του παλατιού του «σουλτάνου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή