Ο μη σεβασμός και η λογοδιάρροια

Ο μη σεβασμός και η λογοδιάρροια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ευκαιρίες υπήρξαν. Προσδοκίες καλλιεργήθηκαν. Ιστορικές συγκυρίες προέκυψαν και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως συμβολικές ευκαιρίες για εκ βάθρων βελτιωτικές αλλαγές. Η κατάσταση, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει τέτοια χαρακτηριστικά που την καθιστούν μη κολακευτική για τους πρωταγωνιστές της.

Ο λόγος αφορά το είναι και το φαίνεσθαι του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Από τα απλούστερα, όπως επί παραδείγματι ο σεβασμός στοιχειωδών διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, έως και τα πιο ουσιώδη –όπως είναι η τήρηση των κανόνων ορθής και καλής νομοθέτησης ή και κοινοβουλευτικού ελέγχου–, η λειτουργία των μελών του συστήματος έχει κατά περίπτωση έντονα τα χαρακτηριστικά ανεπάρκειας, αδιαφορίας, αδυναμίας ή συνδυασμού αυτών των τριών αρνητικών στοιχείων.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό το να διαπιστώνει κάποιος, παρακολουθώντας συνεδριάσεις της Βουλής, πολιτικούς αρχηγούς, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές να παραβιάζουν συστηματικά τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας τους σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των επιτροπών. Αν δεν μπορούν να πειθαρχήσουν στον τυπικά πιο απλό κανόνα και να επιδείξουν σεβασμό στα άλλα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας που περιμένουν τη σειρά τους να μιλήσουν, πώς θα συμπεριφερθούν στα πιο σοβαρά; Και ποιο μπορεί να είναι το συμπέρασμα για τους έχοντες την ευθύνη λειτουργίας του Κοινοβουλίου, όταν δεν τολμούν να λάβουν μέτρα, όπως το να κλείνει το μικρόφωνο σε όποιον παραβιάζει τον χρόνο;

Ομως, και εκεί που γίνονται κάποια βήματα, αυτά μάλλον γρήγορα υπονομεύονται «εκ των έσω»: σε νομοθετικό επίπεδο, επί παραδείγματι, ένα από αυτά τα βήματα ήταν και η απόφαση να σταματήσει το αρνητικό φαινόμενο των δεκάδων αιφνιδιαστικών άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών στο τελευταίο νομοσχέδιο της κάθε χρονιάς και όλες οι αναγκαίες για τέτοιες συγκυρίες ρυθμίσεις – διευθετήσεις να συμπεριληφθούν σε ένα «πολυνομοσχέδιο» ειδικών συνθηκών. Το βήμα αυτό έγινε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εορταστικές ημέρες, πλην όμως υπονομεύτηκε: οκτώ μικρές και μεγάλες τροπολογίες κατατέθηκαν και σε αυτό το νομοθέτημα, έξι εκ των οποίων την ημέρα που ψηφιζόταν. 

Είναι μεγάλη η λίστα με εκείνα που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν, καθώς και με όσα πρέπει να μη συμβούν αλλά συμβαίνουν. Δυστυχώς, μεγαλώνει και η λίστα με τα ονόματα εκείνων που θα μπορούσαν αλλά δεν κατόρθωσαν να γίνουν φορείς της αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή