Απαραίτητες διορθώσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασχηματισμός που δεν αλλάζει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης και δεν αγγίζει τους υπουργούς που ασχολούνται με τα φλέγοντα ζητήματα της χώρας (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία, ανάπτυξη) δεν μπορεί παρά να είναι ένας περιορισμένος διορθωτικός ανασχηματισμός, ο οποίος κυρίως σηματοδοτεί τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου. Εξάλλου, το σλόγκαν «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τα όσα πρωτοφανή είχε να αντιμετωπίσει το 2020, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις, με την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώνει αντί να μειώνεται παρά τη φθορά της διακυβέρνησης.

Οι χθεσινές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν δικαιολογούν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί και την ανασχηματολογία που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, περνούν ωστόσο κάποια σαφή μηνύματα.

Πρώτον, ότι το Μαξίμου παραμένει προσανατολισμένο στη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Στην ανάγκη, π.χ., αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και στη δημιουργία του λεγόμενου τρίτου πυλώνα στην ασφάλιση· μια μεταρρύθμιση που δεν έγινε το πρώτο 18μηνο και καλείται να φέρει εις πέρας (μετά τη διάσωση από τη χρεοκοπία της ΔΕΗ) ο Κωστής Χατζηδάκης.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης περνάει ένα μήνυμα «δεξιάς στροφής» στην κυβέρνησή του. Εισακούοντας την «γκρίνια» της βάσης για τα κεντροαριστερά του ανοίγματα, αλλά ξεχνώντας τα περί «μικρού και ευέλικτου» σχήματος, τοποθέτησε στην κυβέρνηση πληθώρα βουλευτών της Ν.Δ. και επικεφαλής του πρώτου τη τάξει υπουργείου τον Μάκη Βορίδη. Μια κίνηση που ικανοποιεί τη βάση και ενισχύει τον δεξιό πυρήνα του κόμματος στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να στήσει πρόωρες κάλπες μέσα στον χρόνο.  

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης διατήρησε στις θέσεις τους όλους τους επιτυχημένους υπουργούς της Κεντροαριστεράς (Χρυσοχοΐδη, Πιερρακάκη, Μενδώνη) ενώ επιχείρησε να ενισχύσει τον προοδευτικό προσανατολισμό της κυβέρνησής του με τη συμμετοχή ακόμη τριών γυναικών (Βούλτεψη, Μακρή, Συρεγγέλα) αλλά και την, για πρώτη φορά, υπουργοποίηση ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου πολιτικού – του Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κρίνεται από αυτόν τον ανασχηματισμό. Κρίνεται από το αν θα κερδίσει τα στοιχήματα που έχει μπροστά της το 2021. Να ολοκληρώσει με γοργούς ρυθμούς τον εμβολιασμό του πληθυσμού και να στηρίξει με γενναίες οικονομικές πρωτοβουλίες τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια εργαζομένων που δεινοπάθησαν οικονομικά από την πανδημία και τα αλλεπάλληλα lockdowns. Και κυρίως, από το αν θα καταφέρει να επιστρέψει η χώρα στη μόνιμη ανάπτυξη και στην προκοπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή