Θεωρείο (13/01/21)

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστική αποστολή

Από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τις Βρυξέλλες για να μελετήσει τεχνικά στοιχεία που αφορούν τον φάκελο της Αθήνας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επίσκεψη, που καλύπτεται από αχλύ μυστικότητας, έχει βασικό σταθμό το υπουργείο Οικονομικών. Η δουλειά των τεχνοκρατών είναι να περάσουν από κόσκινο τα στοιχεία που κατέθεσε η Ελλάδα αλλά και να προχωρήσουν στην ένατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα.

Γερμανικός γρίφος

Τα «μάτια» του Μαξίμου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι στραμμένα στη Γερμανία, όπου το CDU θα εκλέξει τον επόμενο αρχηγό του, ο οποίος θα είναι και εν δυνάμει καγκελάριος. Οι υποψηφιότητες: ο Αρμιν Λάσετ που θεωρείται «μερκελικός» και ευρωπαϊστής. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι μετριοπαθής, αλλά στην τελική κούρσα για την ηγεσία χρεώνεται την κακή διαχείριση της πανδημίας στο κρατίδιό του. Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ο πιο σκληρός δεξιός και η επιχειρηματολογία του είναι πως θα οδηγήσει τη Γερμανία στη «μετά Μέρκελ» εποχή. Τέλος, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης είχε υποστηρίξει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Θα τον χαρακτήριζα τη «γερμανική έκδοση της Ντόρας Μπακογιάννη». Ενδιαφέρεται για τα εξωτερικά και είναι φιλελεύθερος. Στην Αθήνα κυκλοφορεί ευρέως πως για την Ελλάδα η καλύτερη εκλογή θα είναι του Λάσετ.

Καραδοκούν

Οποιος και αν εκλεγεί, τα δύσκολα είναι μετά. Πρέπει να αποδείξει στην ευρεία πλειοψηφία πως είναι «καγκελαρίσιμος». Αν δεν τα καταφέρει, καραδοκούν ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας.

Ζημιά στις ΗΠΑ

Δεν έχουν τέλος τα εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την ήττα του στις εκλογές, βρίσκεται διαρκώς κολλημένος σε έναν βάλτο. Στις φράξιες που συνεχώς ξεπηδάνε στο εσωτερικό της αξιωμ. αντιπολίτευσης, προστίθενται και «ανθρωποδιωκτικές» δηλώσεις στελεχών, όπως η τελευταία του Πολάκη που χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ακροδεξιά την ομογένεια των ΗΠΑ. Θυμίζω πως οι ομογενείς έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου και η δήλωση –για κακή τύχη του Τσίπρα– ταξίδεψε πολύ γρήγορα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 

Εκλογική επιτροπή

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά για καρατόμηση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν είναι άσχετη με τις ευρύτερες εξελίξεις που βλέπει στο πολιτικό σκηνικό και έχουν να κάνουν ακόμη και με πρόωρες κάλπες. Η Φώφη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ετοιμάζει άμεσα επιτροπή εκλογικού αγώνα, που θα τρέχει θέματα που άπτονται των εκλογών, όπως η συγκρότηση ψηφοδελτίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή