Αλαζονεία σε καιρούς κορωνοϊού

Αλαζονεία σε καιρούς κορωνοϊού

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη αντιμετώπιση της καταστροφικής πανδημίας του κορωνοϊού από τους πολιτικούς, τους επιστήμονες, αλλά και θρησκευτικούς ηγέτες σε πολλές χώρες του κόσμου, μας θυμίζει πολλές φορές αυτό που έχει πει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν: «Πιο επικίνδυνη από την άγνοια είναι η αλαζονεία».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλαζόνα πολιτικού στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, με τις προκλητικά λαθεμένες επιλογές του που οδήγησαν στον θάνατο σχεδόν 400.000 Αμερικανούς πολίτες μέχρι σήμερα. Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον πρόεδρο Τραμπ επιβεβαίωσαν την αλήθεια που πριν από πολλούς αιώνες είχε πει ο αρχαίος Ελληνας συγγραφέας Μένανδρος: «Αλαζονείας ούτις εκφεύγει δίκην», δηλαδή, δεν μπορεί κανένας να αποφύγει την τιμωρία για την αλαζονεία του. Η παραδειγματική τιμωρία της αλαζονείας του, όπως την παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες με το να τον αποστρέφονται πλέον οι συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί του συνεργάτες, και να έχει οριστικά καταστρέψει το οποιοδήποτε πολιτικό του μέλλον, είναι εντυπωσιακή και διδακτική. Τον κίνδυνο της αλαζονείας ξεχνούν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες σήμερα, σε μεγαλύτερες ή μικρότερες χώρες. Τελευταία, παρακολουθούμε και συμβουλές αλαζόνων υπουργών προς τον πρωθυπουργό τους, που μπορεί να έχουν παρόμοιες καταστροφικές συνέπειες τόσο για τον λαό όσο και το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού και του κόμματος που ηγείται.

Η αλαζονεία, βέβαια, συναντάται στις μέρες μας όχι μόνο στους πολιτικούς αλλά και στους επιστήμονες, οι οποίοι υποτίθεται γνωρίζουν και μεταδίδουν στον κόσμο τις αλήθειες της επιστήμης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Με το ίδιο αυστηρό και απόλυτο ύφος ότι «οι μάσκες δεν προστατεύουν, οι μάσκες κάνουν κακό», στην πρώτη εμφάνιση της πανδημίας, με το ίδιο αλαζονικό ύφος συνέχισαν οι ίδιοι επιστήμονες ότι «οι μάσκες προστατεύουν, οι μάσκες κάνουν καλό», στα από τηλεοράσεως κηρύγματά τους στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Με την ίδια άγνοια για τη βιοστατιστικά σωστή συλλογή και ανάλυση στοιχείων για την παρουσία των ασυμπτωματικών και συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα μας, με την ίδια ελαφρότητα επαναλαμβάνουν τα «πάμε καλύτερα» ή «πάμε χειρότερα», στις συνεχιζόμενες δημόσιες εμφανίσεις τους. Οι γενικόλογες απαντήσεις τους στα πραγματικά ερωτήματα για τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας αποκάλυψαν όχι μόνο την επιστημονική τους ανεπάρκεια στον ειδικό επιστημονικό χώρο της επιδημιολογίας, αλλά και επιβεβαίωσαν αυτό που ο Αριστοτέλης έχει πει εδώ και χρόνια: «Το να παρουσιάζει κανείς τα ξένα για δικά του, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αλαζονείας».

Εκτός από τους πολιτικούς και τους επιστήμονες, που πολλές φορές επιβεβαιώνουν ακόμη και την περιγραφή του Πλουτάρχου, που λέει ότι «οι αλαζόνες συνήθως έχουν θρασύτητα και σχήμα και βάδισμα και πρόσωπο γεμάτο από ψωροπερηφάνια και περιφρόνηση», την περίοδο αυτή της πανδημίας αναδείχθηκε και μιαν άλλη κατηγορία αλαζόνων.

Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι «οι σωστοί και καλοί χριστιανοί». Είναι αυτοί που συκοφαντούν ακόμη και ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που τόλμησαν να πουν ότι «στους ιερούς ναούς μεταδίδεται ο κορωνοϊός όταν δεν φοράνε όλοι μάσκες, όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, όταν δεν τηρούνται οι υπόλοιπες υγειονομικές επιταγές για αερισμό των ναών, καθαρισμό με αντισηπτικά κ.λπ.». Είναι οι ίδιοι «χριστιανοί» που επιτέθηκαν ακόμη και σε αρχιερείς που τόλμησαν να πουν ότι «άλλο η Θεία Κοινωνία και άλλο ο τρόπος μετάδοσής της, που δεν είναι δογματικό θέμα». Οσοι τόλμησαν να αναφερθούν ακόμη και στην έναρξη συζήτησης για την επιστροφή στην ιστορική πραγματικότητα της μη χρήσης κοινής λαβίδας, αντιμετώπισαν παρόμοια άγνοια, μίσος, επιθετικότητα με εκείνη που ορισμένοι «προοδευτικοί» επιστήμονες και δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σήμερα την Εκκλησία. Ο Αγιος Ιωάννης Χρυσόστομος τονίζει: «Τίποτε δεν σχίζει τόσο πολύ το σώμα της Εκκλησίας όσο η αλαζονεία».
Οσοι από εμάς πιστεύουν ότι κατέχουν τόσο την απόλυτη επιστημονική αλήθεια όσο και τη θεολογική, ας καταδεχθούμε να διαβάσουμε δύο και τρεις φορές αυτό που έχει γράψει ο Αγιος Αυγουστίνος: «Υπάρχει και κάτι χειρότερο από την αμαρτία. Είναι η αλαζονεία της αρετής».
 
* Ο κ. Δημήτρης Λινός είναι ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, lecturer στο Harvard Medical School.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή