Μεγάφωνα παραπληροφόρησης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο εάν η ψευδής είδηση κυκλοφόρησε πρώτα σε κάποιο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ή εκκολάφθηκε αρχικά σε κάποια ιστοσελίδα του ακροδεξιού περιθωρίου. Εάν ξεκίνησε από δημοσιογραφικό λάθος ή εάν, στην πορεία της διασποράς, επαγγελματίες δημοσιογράφοι υιοθέτησαν τυφλά μία από τις φήμες, οι οποίες έρπουν ως απόλυτες αλήθειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και της έδωσαν υπόσταση. 

Οπως και να ’χει, ακόμη κι αν δεν είναι εφικτό να ξετυλιχθεί με απόλυτη ακρίβεια το νήμα της μετάδοσης, ένα είναι σίγουρο: συγκεκριμένες ομάδες στο Facebook λειτούργησαν ως μεγάφωνα διάχυσης της ψευδούς είδησης ότι οι δράστες του ξυλοδαρμού σταθμάρχη στο μετρό είναι «Αλγερινοί ασυνόδευτοι ανήλικοι».

Ενδεικτικά, μία από αυτές τις ομάδες μάλλον κατ’ επίφασιν ονομάζεται «Καταγραφή Γεγονότων». Δημιουργήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019 και έχει πάνω από 60.000 ακολούθους. «Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της ψευτοσυμφωνίας των Πρεσπών και την υπεράσπιση των Ελλήνων», γράφει στα στοιχεία της. Το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου, αναρτά αρχικά σε ένα σύντομο κείμενο ως ερώτημα την εθνικότητα των δραστών της επίθεσης στο μετρό, αφήνοντας την υπόνοια ότι πρόκειται για Αλγερινούς μετανάστες. Δεν συμπαρασύρει πολλούς χρήστες σε αυτή την απόπειρα και, 50 λεπτά αργότερα, επανέρχεται στο θέμα. Αυτή τη φορά, με κείμενο το οποίο είναι ενσωματωμένο σε εικόνα. Πλέον ο αφανής συντάκτης τοποθετείται με μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με την εθνικότητα των δραστών. «Γιατί δεν λέτε ρε ότι τα δύο άτομα που σάπισαν στο ξύλο τον υπάλληλο του μετρό ήταν Αλγερινοί λαθρομετανάστες; Αν ήταν Ελληνες θα τους δείχνατε όλη την ημέρα και θα τους είχατε ξεφτιλίσει σε όλα τα κανάλια!!!» γράφει. 

Η ανάρτηση μοιράζεται 426 φορές και αποσπά 1.000 likes. Αριθμοί που δεν είναι αμελητέοι. Αντίστοιχα, από άλλες σελίδες και χρήστες του Facebook κυκλοφορεί μιαν άλλη εικόνα με το εξής κείμενο: «ΑΛΓΕΡΙΝΟΙ οι ανήλικοι που χτύπησαν τον σταθμάρχη του μετρό. Γιατί τα βοθροκάναλα μίλησαν για “αρνητές” εννοώντας τους Ελληνες που δεν εμβολιάζονται;». 

Το ζήτημα δεν είναι ότι αποκαταστάθηκε η αλήθεια με τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο ανήλικων, οι οποίοι είναι Ελληνες, αλλά ότι οι χρήστες του Facebook δέχονται και αναπαράγουν οτιδήποτε τους σερβίρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εμπιστεύονται τον οποιονδήποτε, ακόμη και μια σελίδα με αόρατους διαχειριστές, αρκεί όσα διαβάζουν να συμβαδίζουν με τη μισαλλόδοξη κοσμοθεωρία τους. Ακόμη πιο τραγικό είναι ότι ορισμένοι χρήστες συνέχισαν να μοιράζονται αυτές τις αναρτήσεις και μετά τη διάψευσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή