Τα πάρκα τσέπης στις γειτονιές

Τα πάρκα τσέπης στις γειτονιές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο έτοιμα πάρκα τσέπης στην Ανω Κυψέλη και στον Κολωνό και ένα ακόμη που ετοιμάζεται στο Παγκράτι, ο Δήμος Αθηναίων φέρνει στην ελληνική ζωή τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα στη μικρή κλίμακα της γειτονιάς. Το έχουμε ήδη δει σε μεγάλη κλίμακα στην πλατεία Ομονοίας, αλλά αυτοί οι μικροί κήποι ανάμεσα στις πολυκατοικίες είναι μια κίνηση που αν πολλαπλασιαστεί, μπορεί να αναβαθμίσει την καθημερινότητα.

Το πάρκο τσέπης στον Κολωνό, στη συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας, είναι μια όαση, που δείχνει πόσο πολλά μπορούν να γίνουν με απλό τρόπο. Εν προκειμένω, είναι απόρροια του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, το οποίο προϋποθέτει την πρόσκληση των ιδιωτών στον δημόσιο χώρο. Για την ελληνική νοοτροπία είναι κάτι ριζοσπαστικό και προκαλεί ακόμη αντιδράσεις, παρότι οι παρεμβάσεις δεν βαρύνουν τον πολίτη, αλλά το κόστος τους αναλαμβάνεται πλήρως από τον ιδιώτη χορηγό μέσα από την πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τα πάρκα τσέπης γίνονται σε οικόπεδα του δήμου με δωρεές ιδιωτών. 

Στην περίπτωση του Κολωνού, χορηγός είναι ο όμιλος «Ηρακλής» και στην περίπτωση του πάρκου τσέπης στην Ανω Κυψέλη (Ευδοκίας και Καρτερίας) χορηγός είναι η Deloitte Foundation. Με αυτές τις δωρεές, που καλύπτουν πλήρως την κατασκευή των κήπων, γίνεται εφικτό να έχει κανείς σε σύντομο χρόνο το ζητούμενο αποτέλεσμα. Στον Κολωνό, το μικρό πάρκο φωτίζει μια υποβαθμισμένη περιοχή με πολλά προβλήματα. Δεν τα επιλύει φυσικά, αλλά βελτιώνει την καθημερινή εμπειρία. Είναι, επίσης, ένας τρόπος να σκεφτεί κανείς μέσα στην πόλη, εστιάζοντας σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. 

Χωρίς να γνωρίζω τις εργασίες διαμόρφωσης αυτού του πάρκου τσέπης στον Κολωνό, είχα περάσει ανύποπτος από τη γωνία Κιλκίς και Αλαμάνας στις 28 Δεκεμβρίου. Φωτογράφιζα την περιοχή και είχα δει τα πολλά προβλήματα, τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, την έλλειψη πρασίνου. Οταν είδα τα συνεργεία να δουλεύουν, ήταν αμέσως φανερό ότι σχεδιαζόταν ένας κήπος. Τον σκέφτηκα ολάνθιστο και είδα αμέσως τη διαφορά. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σταδιακά μικροί κήποι σε κάθε γειτονιά και ανάμεσα σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα, όπου μπορεί να εξευρεθεί χώρος.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις πόλεις και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που έρχεται να υποβοηθήσει το κράτος και τις τοπικές αρχές προς όφελος του πολίτη χωρίς τη χρονοτριβή της γραφειοκρατίας του Δημοσίου. Ζητούμενο είναι να ωφεληθεί ο κάτοικος της συνοικίας. Είναι κάτι μικρό, αλλά σημαντικό, που αν πολλαπλασιαστεί μπορεί να βελτιώσει πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή