Ο Κουφοντίνας και οι γιατροί

Ο Κουφοντίνας και οι γιατροί

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποτέ μην αφήσεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία». Το βράδυ της Τρίτης, σε δύο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δημοσιεύθηκε η είδηση που ήθελε τον εισαγγελέα Λαμίας να διατάσσει την αναγκαστική σίτιση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Αν και τα δημοσιεύματα παρέθεταν αυτούσια τη διάταξη, τα ρεπορτάζ κατέληγαν σε λάθος συμπέρασμα και δημοσιεύονταν με τίτλο περί «αναγκαστικής σίτισης». 

Η είδηση αναπαρήχθη γρήγορα, με την πραγματικότητα πάντως να είναι αρκετά διαφορετική. 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε την απεργία πείνας την 8η Ιανουαρίου, ζητώντας να μεταχθεί στον Κορυδαλλό από τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται. Την 27η Ιανουαρίου και ενώ είχε ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λαμίας, ο εισαγγελέας με διάταξή του ζήτησε από τους γιατρούς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα να μη διατρέξουν κίνδυνο. 

Στις 4 Φεβρουαρίου, η «Κ» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο «Εισαγγελική διάταξη για τη νοσηλεία Κουφοντίνα». Σε αυτό αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «η εισαγγελέας ζητεί από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να παρέμβουν σε περίπτωση που ανακύψει κίνδυνος για μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του απεργού πείνας».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ακόμη ότι γιατροί, σε επικοινωνία με τους συνηγόρους του Κουφοντίνα, ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του, θα παρέμβουν ανεξαρτήτως της δικής του επιθυμίας. 

Το περιβάλλον Κουφοντίνα τελούσε εν γνώσει των πρωτοβουλιών του εισαγγελέα και των γιατρών του νοσοκομείου. 

Τι καινούργιο προέκυψε, λοιπόν, την Τρίτη και τροφοδότησε τα δημοσιεύματα περί αναγκαστικής σίτισης, που σημειωτέον θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με τη διακήρυξη του Παγκόσμιου Ιατρικού Συνεδρίου της Μάλτας (1991); 

Η απάντηση είναι «όχι πολλά». «Εμμένουμε στην από 27 Ιανουαρίου διάταξή μας» αναφέρεται στο νέο έγγραφο του εισαγγελέα. «Διατάσσουμε τη λήψη κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς». 

Προς τι, λοιπόν, η νέα παρέμβαση;

Πηγή κοντά στο θέμα διευκρίνισε ότι ο εισαγγελέας επανέφερε τη διάταξη μετά την προσπάθεια του απεργού πείνας να αφαιρέσει τον καθετήρα από το χέρι του, μέσω του οποίου του χορηγείται ορός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή