Θεωρείο (25/02/21)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Ενεστώτα χρόνο

Η χθεσινή στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έγινε σε χρόνο ενεστώτα. Είπε δηλαδή ο Μητσοτάκης πως «είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα» και όχι «ήμασταν» και «στεκόμασταν». Με δύο λόγια, δεν απηύθυνε ακριβώς μήνυμα στους υπουργούς, αλλά προκατέβαλε πως θεωρεί την αλληλοϋποστήριξη αυτονόητη. Το επισημαίνω, διότι στο Μαξίμου έχουν ήδη σημειώσει ποιοι στήριξαν αυτές τις μέρες τη Μενδώνη και ποιοι όχι.

Πολιορκητικός κριός

Ο πολιορκητικός κριός ήταν επιθετικό όπλο της αρχαιότητας που χρησιμοποιείτο σε δύσκολες περιστάσεις. Αυτές που λέμε μάχες μέχρις εσχάτων. Κάπως έτσι λειτουργεί για το Μαξίμου και ο Αδωνις Γεωργιάδης που στα πολύ δύσκολα βγήκε πάλι στα κανάλια να δώσει μάχη υπέρ της Μενδώνη. Ο υπουργός Ανάπτυξης, άλλωστε, ήταν ο πρώτος που με μπαράζ αναρτήσεων στα social media υποστήριξε την υπουργό, αγνοώντας ως συνήθως και το πολιτικό κόστος, ενώ οποιοσδήποτε άλλος θα δίσταζε.

Διάσταση 

Η αντιπολίτευση ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί το θέμα ψηλά. Τελευταία αφορμή η διάσταση των απόψεων μεταξύ Γεραπετρίτη και Μενδώνη. Ο μεν υπουργός Επικρατείας είπε πως ζητήθηκε η παραίτηση Λιγνάδη, η δε Μενδώνη πως την υπέβαλε μόνος του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τι από τα δύο ισχύει.

Καμία επαφή

Να σας πω πως με αφορμή τη σεναριολογία για πιθανή παραίτηση Μενδώνη κυκλοφόρησαν φήμες πως σε τέτοια περίπτωση έρχεται η σειρά της Ολγας Κεφαλογιάννη. Η αλήθεια: Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο σενάριο, καθώς η σχέση της πρώην υπουργού με το Μαξίμου είναι σε θερμοκρασίες «Μήδειας». Υπό το μηδέν.

Μαθήματα

Σε μάθημα στο business school του ΜΙΤ μίλησε πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, επιστρέφοντας έστω για λίγη ώρα στα παλιά του λημέρια. Η ομιλία είχε ως θέμα τη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Ενδιαφέρον έχει πως ο Πιερρακάκης έκανε την ανάλυσή του υπό το πρίσμα του εμβολιασμού που στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, ενώ αντίθετα στη Μασαχουσέτη δεν δουλεύει.

Αντιθέσεις

Κλείνω με ένα επί των εξωτερικών, που είναι όμως κυρίως θέμα εσωτερικής διαχείρισης. Εμπειρος διπλωμάτης μου έλεγε πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας δεν είναι ούτε επί του πεδίου ούτε επί της ουσίας. Είναι στην επικοινωνία. Η Αγκυρα ρίχνει στο τραπέζι όλα τα εργαλεία που διαθέτει η δημόσια διπλωματία και καταφέρνει να φτιάχνει την ατζέντα, την ώρα κατά την οποία η Αθήνα λειτουργεί πιο φοβικά ακόμα και στην τροφοδότηση των μίντια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή