Θεωρείο (28/02/21)

4' 25" χρόνος ανάγνωσης

«Πράσινα» πρωτεία

Σας είχα υποσχεθεί την περασμένη Τρίτη να σας πω για τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα για τον χώρο του ΚΙΝΑΛ και μετράνε τις δημοτικότητες στελεχών του κόμματος. Κρατάω την υπόσχεση λοιπόν. Σε δημοσκόπηση που έγινε πριν από περίπου δέκα ημέρες και δεν είδε το φως της δημοσιότητας μετρήθηκαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Μανώλης Χριστοδουλάκης. Η δημοσκόπηση έχει ενδιαφέρον γιατί μετράει τις δημοτικότητες όλων τόσο στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ όσο και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πιο δημοφιλής «πασόκος» είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχοντας 85% αποδοχή στους ψηφοφόρους του κόμματός του και δεύτερος –αυτή είναι η έκπληξη– έρχεται ο 38χρονος Παύλος Χρηστίδης με 81%. Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με το επίσης υψηλό 73% και έπονται ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης.

«Γαλάζιο» ρεκόρ

Οσον αφορά την αποδοχή στα δύο μεγάλα κόμματα, υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα. Το ρεκόρ κατέχει ο Ανδρέας Λοβέρδος και από τις δύο πλευρές. Ο πρώην υπουργός φτάνει σε αποδοχή το 80% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και σχεδόν… μηδενικό σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο το στοιχείο, ανάλογα με την εξέλιξη των εσωκομματικών, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική παράμετρος, καθώς βάσει των μετρήσεων η εναπομείνασα βάση του ΚΙΝΑΛ βλέπει θετικά τη Ν.Δ. Στον αντίποδα, το ρεκόρ αποδοχής στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το έχει ο Παύλος Γερουλάνος και ακολουθεί ο Χάρης Καστανίδης.  

Αμφίπλευρες δεξαμενές

Στα ενδιαφέροντα, πάντως, είναι και η πρόσβαση του Νίκου Ανδρουλάκη τόσο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ευρωβουλευτής έχει και στις δύο δεξαμενές συμπάθειες, με τις περισσότερες να είναι στη Ν.Δ. Αυτό το ατού του Ανδρουλάκη ίσως προκύπτει από το γεγονός ότι ως ευρωβουλευτής δεν έχει «τσαλακωθεί» με θέματα εσωτερικής φύσεως, αλλά αντίθετα, χρησιμοποιώντας συχνά πυκνά ρητορική «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», διαπερνά ψηφοφόρους και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, και ο Παύλος Χρηστίδης έχει περισσότερες συμπάθειες στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. από ό,τι του ΣΥΡΙΖΑ, με την εξήγηση εδώ να είναι πως ως εκπρόσωπος είχε ασκήσει σφοδρή κριτική επί τέσσερα χρόνια στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  

«Σκαλώνει» το ντόμινο

Μένω στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, καθώς μου λένε πως ο Χρήστος Πρωτόπαππας έχει αναλάβει προσωπικά να αναδείξει τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Μια πιθανή εκλογική περιφέρεια για τον Χριστοδουλάκη είναι η Ανατολική  Αττική. Εκεί όμως είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την περιοχή για τα Δωδεκάνησα, όπως της λένε. Στα Δωδεκάνησα άλλωστε ετοιμάζει την επιστροφή του ο άλλοτε βουλευτής και υπουργός και «δυνατός παίκτης» στα νησιά Γιώργος Νικητιάδης. Για να τεκμηριώσω αυτό που λέω περί δυνατού παίκτη, θα σας θυμίσω ένα στατιστικό: στις ευρωεκλογές του 2019, που ο Ανδρουλάκης βγήκε πρώτος πανελλαδικά, ήρθε δεύτερος μόνο στα Δωδεκάνησα, όπου κέρδισε την πρωτιά ο Νικητιάδης.

Ναδίρ

Σας ξαναπάω στις δημοσκοπήσεις, αυτή τη φορά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο στέλεχος του κόμματος έχει τη μικρότερη συνολικά αποδοχή; Ο Νίκος Παππάς έρχεται με διαφορά πρώτος από το τέλος, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αντιδημοφιλής πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος της διακυβέρνησης του κόμματος, όπως φαίνεται, έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο προφίλ του, που άμεσα δεν διορθώνεται. Στον αντίποδα, οι δύο πιο δημοφιλείς είναι ο Ξανθός και ο Τσακαλώτος. Το ενδια-φέρον εδώ είναι πως μεταξύ τους έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.  

Τηλεφωνήματα

Η γκρίνια πάντα φέρνει αποτέλεσμα. Πολλοί βουλευτές έλεγαν πως ο Μάριος Θεμιστοκλέους δεν τους απαντάει στα τηλέφωνα, με αποτέλεσμα ο άξιος γραμματέας να ξεκινήσει μπαράζ ενημέρωσης και επικοινωνίας με «γαλάζιους» βουλευτές.

Εύσημα της Κομισιόν

Στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός της εβδομάδας, μεταξύ άλλων τομέων πολιτικής, αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γοργά σε δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης τους τελευταίους τρεις μήνες. Με απλά λόγια, τα εύσημα στην κ. Κεραμέως.  

Τελευταία γνώμη

Οταν εμπιστεύεσαι σε κάποιον να γράφει τις ομιλίες σου, σημαίνει πως του εμπιστεύεσαι το πιο σημαντικό όλων: την πολιτική σου καριέρα. Συνεπώς δεν μου κάνει εντύπωση η πληροφορία πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, πλην των λόγων του, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα εμπιστεύεται πλήρως την κρίση του Γιάννη Βλαστάρη. Και είναι ο τελευταίος που ρωτάει πριν πάρει μια κρίσιμη απόφαση.  

Τίμια σιωπή

Σας πάω στον βουλευτή του βορείου τομέα Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο πρώην υπουργός, παρότι ο ίδιος «αδειάστηκε» βιαίως μετά τη φωτογραφία του να κοινωνεί και τελικά έμεινε και εκτός κυβέρνησης, επέλεξε τη σιωπή και δεν βγήκε να κάνει αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα της Μενδώνη. Προς τιμήν του.  

Στηρίζει Φασούλα

Ο υπουργός Επικρατείας είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Στο πλαίσιο αυτό, μου λένε πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα για πρόεδρο της ΕΟΚ. Δεν τους ενώνει μόνο η κοινή πολιτική καταγωγή, αλλά και η εντοπιότητα του μεγάλου λιμανιού, στο οποίο ο υπουργός ανδρώθηκε. Η στήριξη πάντως Γεραπετρίτη δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει κεντρικά κάποιον εκλεκτό, καθώς υπάρχει πολυδιάσπαση και το κάθε στέλεχος κινείται κατά μόνας.

Quiz

Ποιος κορυφαίος υπουργός θεωρεί πως χρειάζεται αναπροσαρμογή στρατηγικής στο θέμα της πανδημίας;

Πειθώ  

Ο Αδωνις δεν είναι καταφερτζής μόνο εγχώρια, αλλά και στο εξωτερικό. Την Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης με τον νέο γενικό διευθυντή Επιχειρήσεων του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού DFC, Ντέιβιντ Μάρτσικ, ο οποίος όχι μόνον επιβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ για την εξαγορά ναυπηγείων (π.χ. Ναυπηγεία Ελευσίνας) και την παραχώρηση λιμανιών (π.χ. Αλεξανδρούπολης) αλλά εκδήλωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για άλλες επενδυτικές δραστηριότητες στη Ελλάδα. Μάλιστα, προανήγγειλε και ταξίδι στη χώρα μας το επόμενο διάστημα για κατ’ ιδίαν συναντήσεις.