Υπέρ ζωής, υπέρ πατρίδος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μάλλον εύκολο να ξεσκεπάσει κάνεις την επιλεκτική ευαισθησία όσων έσπευσαν να βομβαρδίσουν μια θεματικά άσχετη ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Facebook με έντονα συναισθηματικές εκκλήσεις για να παρέμβει ώστε να μην έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: εάν αντικαταστήσουμε το όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα με αυτό του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, του επίσης ισοβίτη Γιώργου Ρουπακιά. Αναρωτιέται κανείς αν οι ίδιοι άνθρωποι θα έδειχναν αντίστοιχο ενδιαφέρον για την αξία της ανθρώπινης ζωής και για το ενδεχόμενο της ατίμωσης του ονόματος της χώρας, αν στη θέση του «Λουκά» της «17 Νοέμβρη» βρισκόταν ο πρόσφατα καταδικασμένος χρυσαυγίτης.

Υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από την «αυθόρμητη» κινητοποίηση πολιτών με υπαρκτές ευαισθησίες, αλλά και στρατευμένων τρολ, στα μέσα κοινωνική δικτύωσης δεν γίνεται σκληρή προσπάθεια να κρυφτεί το ποτάμι ειλικρινούς συμπάθειας για το νούμερο 2 της φοβερής οργάνωσης, που έκλεισε σπίτια και έσπειρε τον φόβο και τον τρόμο για σχεδόν τρεις δεκαετίες;

Η κυβέρνηση, μη υποχωρώντας στο αίτημα του Κουφοντίνα, κάνει ένα λάθος: υποτιμά την κοινωνική απήχησή του. Ακόμη και αν μιλάμε για ένα σαφώς μειοψηφικό ρεύμα, προσποιούμαστε ότι ξεχνάμε πόσο «θορυβώδεις» μπορούν να γίνουν πολύ μικρότερες μειοψηφίες από αυτήν που εμφανίζεται σήμερα να συντρέχει ανοικτά και χωρίς περιστροφές τον απεργό πείνας. Το ερώτημα είναι: έχει η χώρα στις σημερινές συνθήκες την πολυτέλεια να ξοδέψει ενέργεια και χρόνο ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο σύγκρουσης; 

Αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στη ζωή ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο άλλος βασικός λόγος (και πρωτίστως λόγος αρχής) είναι η ανυπόκριτη αναγνώριση της αξίας της ζωής ακόμη και στον πιο στυγνό εγκληματία. Τέλος, υπάρχει μια τρίτη μεταβλητή που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σε μια, ούτως ή άλλως, οριακή υπόθεση: ο πρωθυπουργός της χώρας έχει καταβάλει κόστος προσωπικό και οικογενειακό από τη δράση του Κουφοντίνα. Θεωρητικά, αυτός ο σχεδόν μυθιστορηματικός παράγοντας θα έπρεπε να μείνει εκτός του εξελισσόμενου δράματος. Μπορεί να μείνει; Χρειάζονται τεράστια ψυχικά αποθέματα για να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές, για να επικρατήσουν οι περισσότερο πατριωτικές επιλογές. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν κινήσεις αποκλιμάκωσης και καταλλαγής.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή