Θεωρείο (11/03/21)

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία μέτρα

Oπως σας έλεγα χθες, ο Μητσοτάκης προτίθεται να θεσμοθετήσει τον έλεγχο για αστυνομική βία. Τη δουλειά αυτή που έκανε ατύπως η επιτροπή με επικεφαλής τον Αλιβιζάτο, θα την κάνει κατά πάσα πιθανότητα ο Συνήγορος του Πολίτη, που ήδη έχει αναλάβει σχετικά καθήκοντα. Εάν θα υπάρξει κάποιο πρόσωπο που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Πλην του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην ομιλία του στη Βουλή και σε δύο ακόμα τομείς: την εκπαίδευση των αστυνομικών, ώστε όταν βγαίνουν στον δρόμο να είναι άρτια προετοιμασμένοι αλλά και στο ξεκαθάρισμα με τον οπλισμό που θα φέρουν. Για παράδειγμα, είμαστε πολύ κοντά, όπως μαθαίνω, στην ενεργοποίηση της κάμερας πάνω τους ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα ποιος φταίει σε ένα επεισόδιο.  

Oύτε 2008, ούτε 2011

Αν τα έλεγε κάποιος «δεξιός», δεν θα είχαν τόση αξία. Τα είπε όμως ένας «δικός» τους και αποκτούν άλλη βαρύτητα. Ο Στάθης Παναγούλης μίλησε για «2-3 χιλιάδες μετακινούμενους» από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις που προκαλούν τελικά κοινωνική ένταση. Εδωσε δε και στοιχεία λέγοντας πως υπήρξαν sms από μέλη του κόμματος από τη Γλυφάδα, τον Αλιμο, το Ελληνικό, το Παλαιό Φάληρο, την Ηλιούπολη, την Καλλιθέα και το Μοσχάτο με στόχο τη συγκέντρωση. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να βγάλει μία ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε την… κυβέρνηση για διχασμό. Πριν από τον φαύλο κύκλο της βίας, προηγείται πάντα ένας φαύλος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης και μη ανάληψης πολιτικών ευθυνών. Και αν το 2008 και το 2011 ήταν απλώς «λάθος», υπάρχει η ρήση που λέει πως λάθος το οποίο επαναλαμβάνεται γίνεται στο τέλος απόφαση.

Αντανακλαστικά

Η χθεσινή πάντως ανακοίνωση περί διαθεσιμότητας των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια της Κυριακής, πολλοί θεωρούν πως άργησε τρεις ημέρες. Ακόμα και εντός της κυβέρνησης υπάρχει αυτή η άποψη. Ανεπισήμως, όμως. Γιατί επισήμως η καθυστέρηση αποδόθηκε σε εσωτερικές διαδικασίες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες πάντως θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί πιο γρήγορα. Και για να ξέρετε, θα γινόταν ακόμα πιο αργά εάν δεν είχε υπάρξει ασφυκτική πίεση από τον Χρυσοχοΐδη…

Αντιστροφή

Η χθεσινή έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του «Κύκλου» του Βαγγέλη Βενιζέλου έχει πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα τα οποία δείχνουν την κόπωση και την αντιστροφή της κοινής γνώμης. Ενδεικτικά αναφέρω πως το 52% θεωρεί άδικη την πολιτική της κυβέρνησης έναντι της πανδημίας, ποσοστό μεγαλύτερο από το 44% που τη θεωρεί δίκαιη. Στην ερώτηση δε, εάν τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται βοηθούν, το 55% απαντά θετικά, όταν πέρυσι την άνοιξη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 70%. Κερασάκι στην τούρτα το 78% που θεωρεί πως δεν θα έχει κάποιο όφελος από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή