Τεκμήρια αστυνομοκρατίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς τεκμηριώνεται η ύπαρξη «αστυνομικού κράτους»; Ενα όργανο της τάξης που παραβαίνει τον όρκο του και τον νόμο και χτυπάει αναιτίως και σε κοινή θέα κάποιον πολίτη δημιουργεί υποψίες, αλλά όχι αποδείξεις. Η εκκένωση της κατάληψης στο Αριστοτέλειο, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, είναι μια ένδειξη. Η παρανομία των καταλήψεων ανήκει στην αγωνιστική παράδοση της «Προόδου» (τρομάρα μας!) και γι’ αυτό οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος και πανεπιστημιακούς (όπως ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος, διορισμένος πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» επί ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησαν προχθές την αποχώρηση των αστυνομικών για την παραμονή προφανώς των καταληψιών.

Η κ. Νοτοπούλου, μάλιστα, δήλωσε με τον γνωστό στόμφο: «Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς, με τους φοιτητές» (9.3.2021). Τελικώς η κατάληψη εκκενώθηκε, για να μάθουμε ότι 14 από τους 33 συλληφθέντες δεν ήταν ούτε ακαδημαϊκοί ούτε φοιτητές.

Ολα αυτά όμως δεν αποτελούν τεκμήρια «αστυνομοκρατίας», κατά πως διαλαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς υπάρχει η κ. Θεανώ Φωτίου και παρουσίασε το «όπλο που καπνίζει», το οποίο –όπως λέει– βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την αφορμή έδωσε μια δήλωση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων κ. Δόμνας Μιχαηλίδου (ΕΡΤ1, 9.3.2021) για το τι συνέβαινε μετά τη σύλληψη ή και φυλάκιση γονέων που είχαν ανήλικα τέκνα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι αστυνομικοί –άνθρωποι είναι…– έπρατταν το αυτονόητο: ενημέρωναν τον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων και τις κοινωνικές δομές ότι υπάρχουν ανήλικα χωρίς γονέα, ώστε να επιληφθούν. Στην Ελλάδα όμως και τα αυτονόητα χρειάζονται την εγκύκλιό τους. Υπήρξαν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που αυτός ο εθιμικός κανόνας δεν τηρήθηκε, προφανώς διότι «δεν προβλέπεται», όπως λέγεται στην αργκό της γραφειοκρατίας. Μια τέτοια περίπτωση τριών ανηλίκων που έμεναν μόνα τους μετά τη σύλληψη των γονέων έμαθε ανήμερα τα Χριστούγεννα στο Κερατσίνι ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του σε δομή που μοιράζει δωρεάν τρόφιμα σε απόρους. Ζήτησε λοιπόν από την κ. Μιχαηλίδου να εξετάσει το θέμα και η τελευταία μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσαν εγκύκλιο προς την Ελληνική Αστυνομία, ώστε αν υπάρχουν ανήλικα να είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του εισαγγελέα ανηλίκων και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Αυτό ήταν! «Με εντολή Μητσοτάκη η αστυνομία τώρα αναλαμβάνει και την παιδική προστασία», άρχισε να φωνάζει η «Αυγή» (9.3.2021). «Ποιος νοσηρός εγκέφαλος θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων παιδιών είναι θέμα που πρέπει να χειρίζεται η αστυνομία;» αναρωτήθηκε η κ. Θεανώ Φωτίου, για να καταλήξει στο προσφιλές συμπέρασμα: «Μετά τη φύλαξη των πανεπιστημίων και την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η αστυνομία αναλαμβάνει πλέον και την παιδική προστασία. Δεν πρόκειται για επιτελικό αλλά για αυταρχικό, αστυνομικό κράτος». Ηλίου φαεινότερον, θα συμπληρώναμε εμείς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή