ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (16/03/21)

Ομιλία Μητσοτάκη

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δουλεύει επισταμένως τη σχέση της με την ομογένεια. Επιστέγασμα αυτής της επαφής θα είναι η ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού στις 31 Μαρτίου σε εκδήλωση των ομογενών στον Καναδά –διαδικτυακά βεβαίως– με θέμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οπως λέει η πρόσκληση, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για το όραμά του για την Ελλάδα, την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τις διμερείς σχέσεις και τη διασπορά, στη συζήτηση που θα κάνει με τον επίτιμο διευθυντή του Hellenic Initiative Canada και τον πρώην πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ.

Ψηφίζουν

Η εκδήλωση δεν έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό και έχει βγει, όπως σας είπα, και πρόσκληση. Κατά πληροφορίες, ενεργό ρόλο στη διοργάνωση έχει παίξει και ο πρώην σύμβουλος στο Μαξίμου Στηβ Βρανάκης. Δεν μπορώ βεβαίως να μην μπω στον πειρασμό να σχολιάσω πως η ομιλία του πρωθυπουργού έχει και εκλογικά χαρακτηριστικά, καθώς οι ομογενείς έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου.

Συντονισμένα

Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στα social media του πρωθυπουργού δεν έχει προηγούμενο. Μιλάμε για οργανωμένο σχέδιο «επίθεσης». Ενώ μέχρι πρόσφατα κάθε ανάρτηση του Μητσοτάκη έφτανε περίπου τις 4.000-5.000 αντιδράσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες θετικές, τις τελευταίες δέκα ημέρες οι αναρτήσεις ξεπερνούν τις 30.000 αντιδράσεις με τις πιο πολλές να είναι αρνητικές. Για να καταλάβετε τα μεγέθη της διαδικτυακής στοχοποίησης θα σας πω ότι υπήρχε ανάρτηση με 80.000 αντιδράσεις, εκ των οποίων 60.000 ήταν dislike! H oργανωμένη επίθεση έχει οδηγήσει το επιτελείο του να διακόψει προσώρας τις αναρτήσεις, καθώς οι λογαριασμοί του πρωθυπουργού δεν κινήθηκαν για δύο μέρες.

Σενάρια

Να σας πάω στη Γερμανία, καθώς οι πρόσφατες εκλογές σε δύο κρατίδια έβγαλαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο κέρδισε το SPD και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη οι Πράσινοι. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με πολλούς αναλυτές οφείλεται στη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς Μέρκελ που έφερε φθορά στο CDU. Στη Γερμανία ήδη συζητείται το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων. Σε τέτοια περίπτωση, ο αντίκτυπος θα είναι και εκτός συνόρων.

Αρση ασυλίας

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Λαγού όπου θα μιλήσει και ο ίδιος και ακολούθως τα μέλη της Επιτροπής θα ψηφίσουν. Επόμενο βήμα, η συζήτηση στην ολομέλεια.