Η μάχη του τουρισμού θα κριθεί και στα σύνορα

Η μάχη του τουρισμού θα κριθεί και στα σύνορα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «ευρωδιαβατήριο υγείας» ανά χείρας, ο υπουργός Tουρισμού Χάρης Θεοχάρης αναχώρησε χθες, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση από την Κομισιόν του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τη Ρουμανία, και στις 21 Μαρτίου θα πάει στη Σερβία, σε μια προσπάθεια να ανοίξει τη «στρόφιγγα» ροής προς την Ελλάδα του οδικού τουρισμού για τη φετινή σεζόν.  

Αν και μένει να καθοριστούν λεπτομέρειες γύρω από τη χρήση του πολύτιμου αυτού συνοδευτικού εγγράφου, το βέβαιο είναι πως θα αποτελέσει το  «χρυσό κλειδί» για τις μετακινήσεις των πολιτών και, εν προκειμένω, κάποιων εκατομμυρίων τουριστών που θα θελήσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, με την από Βορρά χερσαία πελατεία να αποτελεί παραδοσιακά την εμπροσθοφυλακή. Θα χρειαστεί ενδεχομένως να γίνουν και διμερείς συμφωνίες, λόγω του ότι κάποιες χώρες-τουριστικές δεξαμενές δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και κάνουν ήδη χρήση ρωσικών και κινεζικών εμβολίων, και το ταξίδι του κ. Θεοχάρη έχει πιθανότατα και τέτοιο σκοπό. 

Διαβάστε επίσης:
Ψηφιακό πιστοποιητικό: Οι επιφυλάξεις των Ελλήνων ξενοδόχων

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκατοντάδες χιλιάδες (ίσως και εκατομμύρια) εκδρομείς από τη βαλκανική ενδοχώρα, την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, θα αρχίσουν να καταφθάνουν από τα μέσα Μαΐου στα σύνορα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε, εφόσον φυσικά πληρούν τους όρους των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Φέτος ειδικά, η σεζόν για τον οδικό τουρισμό θα κριθεί εν πολλοίς στον Προμαχώνα, στους Ευζώνους, στη Νυμφαία, στην Κακαβιά, στο Ορμένιο και στις άλλες συνοριακές μας διαβάσεις, απ’ όπου θα κινηθούν τα καραβάνια των εκδρομέων. 

Αν πιαστούμε απροετοίμαστοι, όπως πέρυσι, θα βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Οι τεράστιες ουρές του περασμένου καλοκαιριού, με τους τουρίστες να πασχίζουν απεγνωσμένα να εισέλθουν στην Ελλάδα και τους μεθοριακούς υπαλλήλους μας να μην ξέρουν ποιους να αφήσουν και ποιους να γυρίσουν πίσω, δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν. Και αν πέρυσι υπήρχε σύγχυση λόγω του πρωτόγνωρου φαινομένου, φέτος οφείλουμε να έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ενισχύοντας τα τελωνεία και τις αστυνομικές υπηρεσίες στα σύνορα με εκπαιδευμένο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό. Θα είναι τραγικό για τον τουρισμό μας αν τους βγάλουμε «από τη μύτη» τις διακοπές τους λόγω της ανοργανωσιάς μας στα σημεία συνοριακού ελέγχου. Οι ανταγωνιστές καραδοκούν. Η Τουρκία ανακοίνωσε ήδη ότι δέχεται τους τουρίστες και χωρίς τεστ, και διαφημίζει την  άνεση με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα και θα φθάνουν στις παραλίες της οι υποψήφιοι πελάτες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή