Τα μυστικά του σχεδίου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αν και πιο ακριβές είναι ότι, όπως όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, έχει πολλά σχέδια που κάποια βγαίνουν και κάποια όχι. Η επιτυχία του περυσινού lockdown, για παράδειγμα, ήταν ζηλευτή σε όλο τον κόσμο. Το τωρινό απέτυχε παταγωδώς. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι μόνον ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο είχε ένα σχέδιο που υπηρέτησε με συνέπεια όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε το ίδιο σχέδιο και αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει άρον άρον.

Αφού συμφωνήσουμε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», πρέπει να αναρωτηθούμε: έχει μήπως η αντιπολίτευση; Δεν αναφερόμαστε σε κάποιο λεπτομερές σχέδιο, που να καταγράφει διαφορετική κατανομή πόρων και προσωπικού, ή προτάσεις του στυλ να ανοίγουν τα μαγαζιά στις 10 αντί στις 8 το πρωί. Αυτό θα ήταν χρήσιμο, αλλά δεν μπορούμε να το περιμένουμε από την αντιπολίτευση, η οποία –στο κάτω κάτω της γραφής– δεν έχει ούτε τις πληροφορίες ούτε τόση πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό όπως η κυβέρνηση. Επίσης δεν αναφερόμαστε στο σχέδιο που όλες οι αντιπολιτεύσεις παρουσιάζουν διά πάσαν νόσον και περιορίζεται στο τρίπτυχο: προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις. Αναφερόμαστε πρωτίστως στην εσωτερική συνοχή όλων όσων λέει και καταγγέλλει.

Το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει τις συγκεντρώσεις υπέρ Κουφοντίνα και κατά της αστυνομικής βίας, είναι ότι «στις διαδηλώσεις δεν κολλάει». Το είπε και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή: «Στις μεγάλες συγκεντρώσεις, όπου οι διαδηλωτές που πηγαίνουν τηρώντας τα μέτρα προστασίας και φορώντας μάσκες δεν συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων» (17.3.2021). Ωραία, αν στις διαδηλώσεις δεν κολλάει, τότε γιατί στην ίδια ομιλία ζήτησε «ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα»; Ε, άμα δεν κολλάει, τότε ορθώς η κυβέρνηση νομοθετεί και ορθότερα ο ΣΥΡΙΖΑ διαδηλώνει· λέμε «ορθότερα», διότι εξ ορισμού η Αριστερά έχει δίκιο.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο όλος ο κόσμος βαδίζει στα τυφλά. Πέρυσι υπήρχαν έρευνες που έλεγαν ότι η μάσκα δεν προστατεύει και μετά αποδείχθηκε το αντίθετο. Καμιά κυβέρνηση, καμιά αντιπολίτευση, σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν έχει σχέδιο που να υπηρετεί με συνέπεια. Ούτε καν στη Γερμανία, που έχουν εγχειρίδιο χρήσης ακόμη και για το περπάτημα. Απλώς οι αντιπολιτεύσεις έχουν λίγο πιο εύκολο έργο, επειδή οι κυβερνήσεις αφενός λαμβάνουν τις δυσάρεστες αποφάσεις και αφετέρου οι ίδιες κυβερνήσεις έχουν υπουργούς που γίνονται νονοί σε αχρείαστα βαφτίσια. Και το διαλαλούν κιόλας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή