ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (20/03/21)

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά είναι τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζο Μπάιντεν, πριν από την 25η Μαρτίου. Δεν θα εκπλαγώ εάν αυτό συμβεί για λόγους συμβολισμού κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού την ερχόμενη Τρίτη, στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» που θα ελλιμενιστεί στον ναύσταθμο της Κρήτης και συγκεκριμένα στο κρηπίδωμα Κ-14. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον ναύσταθμο συνοδευόμενος από τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και θα επιβιβαστεί στο μήκους 333 μέτρων πλοίο, που είναι σε υπηρεσία στο αμερικανικό ναυτικό από το 1977 και προβλέπεται να παροπλιστεί το 2029.  

Στον «αέρα» η Σύνοδος

Οχι, δεν πρόκειται να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για την 25η Μαρτίου Σύνοδος Κορυφής, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη γίνει διά ζώσης. Η πανδημία καλπάζει πανευρωπαϊκά, με πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, αντί να χαλαρώνουν τα μέτρα να τα κάνουν πιο αυστηρά. Και δεν είναι μόνο το Παρίσι. Γερμανία, Ουκρανία, Βουλγαρία τίθενται από σήμερα σε νέα περιοριστικά μέτρα, με τη διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη να εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα τόσο των Βαλκανίων όσο και της Κεντρικής Ευρώπης, όπου τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται για τρίτη κατά σειράν εβδομάδα.

Στον Αστέρα οι Μed5

Στον Αστέρα Βουλιαγμένης θα βρεθούν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε μεσογειακών χωρών πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας) με τη διάσκεψη να γίνεται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ενώ θα παρίσταται και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που έχει κάνει το Αθήνα-Βρυξέλλες κάτι σε Παγκράτι-Κολιάτσου. Το μεσημέρι όπως μαθαίνω θα υπάρχει και συνάντηση των υπουργών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λοιμωξιολόγοι vs συνταγματολόγων

Παρά τη δεδομένη πρόθεση να επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο και χωρίς να ισχύει ο περιορισμός των 2 χλμ., οι λοιμωξιολόγοι είχαν αντίθετη άποψη. Οπως έλεγε μέλος της Επιτροπής, χθες, με ελαφρά έπαρση «δεν περνούν αυτά από εμάς», εννοώντας τη χαλάρωση των μέτρων. Αντιστοίχως, όμως, δεν περνούν και από τους συνταγματολόγους που, όπως μου είπαν, θεωρούν τη «Δημοκρατία των Λοιμωξιολόγων» αντισυνταγματική.