Θεωρείο (23/03/21)

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα Μακρόν για τα 200 χρόνια

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με την ατζέντα της συζήτησης να περιλαμβάνει την επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς βεβαίως και τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία. Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος είχε απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Αθήνας για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια, αλλά το αυστηρό lockdown στη χώρα του τον κρατάει αναγκαστικά στο Παρίσι, και στη θέση του θα παραστεί η υπουργός Αμυνας Φλοράν Παρλί. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, ο Μακρόν θα δώσει το «παρών» μέσω της τεχνολογίας, καθώς αναμένεται να στείλει προσωπικό μήνυμα.

Αυτογκόλ Τουρκίας

Σε ένα χρονικό σημείο που η Αγκυρα θέλει να εμφανιστεί πως κάνει βήματα προς τη Δύση, υπέπεσε σε χοντρό φάουλ που την απομόνωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Αναφέρομαι στην απόφαση Ερντογάν να καταργήσει με προεδρικό διάταγμα την ισχύ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Οπως μου λένε, χθες δεν βρέθηκε κανένας να υποστηρίξει την απόφασή του, ακόμα και από το γνωστό μπλοκ χωρών που διάκειται φιλικά, κάτι που φυσικά ήταν βούτυρο στο ψωμί του έμπειρου Δένδια.  

Επιστροφή στα… πάτρια

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει πρώτη για την έλευση στην Ελλάδα της ταπισερί που κοσμεί τη θεσμική οικία του Γάλλου προέδρου της Βουλής και αποτελεί πιστό αντίγραφο του έργου «Η σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ στο Βατικανό. Χθες τοποθετήθηκε με όλες τις τιμές στο περιστύλιο, παρουσία του Γάλλου πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ και του Κώστα Τασούλα, ο οποίος τόνισε πως είναι η πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε, το 1775, που ο συγκεκριμένος τοιχοτάπητας φεύγει από τη Γαλλία, αλλά «επιστρέφει στην Αθήνα, στην πόλη τη σχολή της οποίας με τόση καλλιτεχνική έμφαση αποδίδει».

Συνδικαλισταί

Η στάση του Θανάση Εξαδάκτυλου, προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, έχει εξοργίσει πολλούς, και είναι λογικό. Λένε πως δεν μπορεί σε αυτό το χρονικό σημείο ο επικεφαλής του συλλόγου των ιατρών να μη βάζει πλάτη, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην ίδια τη χώρα, και μάλιστα να στέλνει μια επιστολή προς τον υπ. Υγείας που βρίθει –συνδικαλιστικών– υπερβολών.  

Ευθύνη δύο αιώνων

Oπως μαθαίνω, ο υφυπουργός Στεφανής έχει πάρει πάνω του την ευθύνη για το τελετουργικό της μεγάλης παρέλασης που θα γίνει στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια. Δεν το λες και λίγο, αν σκεφτεί κανείς τους υψηλούς προσκεκλημένους και την ιστορικότητα της τελετής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή