Θεωρείο (24/03/21)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Αγιον Ορος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος πρωθυπουργός, που θα αφιχθεί σήμερα το μεσημέρι τις 2 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μισή ώρα μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, θα παραμείνει στην Ελλάδα και μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψής του το απόγευμα της 25ης Μαρτίου. Ο Μιχαήλ Μισούστιν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αγιον Ορος, το οποίο είχε επισκεφθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε καταλύσει στην Ιερα Μονή Παντελεήμονος, όπου διαμένουν ρωσικής, κυρίως, καταγωγής μοναχοί. Το Αγιον Ορος αποτελεί διαχρονικά περιοχή με έντονο ρωσικό και διπλωματικό ενδιαφέρον.

21 κανονιοβολισμοί

Μην τρομάξετε. Στις 6.21 το πρωί αύριο, 25 Μαρτίου, την ώρα δηλαδή της ανατολής, θα ριφθούν από τον λόφο του Λυκαβηττού είκοσι μία χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του. Η συμβολική κίνηση θα επαναληφθεί στις 8.30 το πρωί και θα υπάρξει και τρίτος γύρος κανονιοβολισμών το βράδυ, την ώρα της δύσης του ηλίου, στις 18.40.

Από το 1838

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στο βρετανικό ναυτικό και έλαβε χώρα στην Ελλάδα για πρώτη φορά την 25η Μαρτίου 1838, όταν ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί στην Αθήνα κατά τον πρώτο επίσημο εορτασμό της επετείου. Είχε προηγηθεί το διάταγμα 980 του Οθωνα, με το οποίο καθιερώθηκε επίσημα η 25η Μαρτίου ως «παντοτινή, εις το διηνεκές εθνική εορτή των Ελλήνων».

Αθηναϊκά δώρα

Τέσσερις γκραβούρες του 18ου και του 19ου αιώνα με τον Παρθενώνα σε πρώτο πλάνο θα κάνει δώρο, όπως μαθαίνω, ο Κώστας Μπακογιάννης στον πρίγκιπα Κάρολο, στη δούκισσα της Κορνουάλλης Καμίλα, στον Ρώσο πρωθυπουργό και στη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας. Πράκτοράς μου έμαθε ότι οι γκραβούρες αγοράστηκαν από exclusive αντικερί επί της Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι ενώ τις κορνίζες επιμελήθηκε κορυφαίο στο είδος του εργαστήριο του Παγκρατίου.

Επιλογή Μακρόν

Η σημερινή συνέντευξη του Μακρόν στην ΕΡΤ προέκυψε έπειτα από πρόταση του Νίκου Αλιάγα, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται στη γαλλική τηλεόραση. Ο Ελληνας παρουσιαστής γνωρίζει προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο, με τις πηγές μου να λένε πως ουσιαστικά ο Εμανουέλ ήταν αυτός που επέλεξε να δώσει συνέντευξη στον Αλιάγα με τον… όρο πως θα προβληθεί στη δημόσια τηλεόραση.

Αιτήματα

Το αθάνατο ελληνικό «μέσον» δεν ισχύει μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους υπουργούς. Ουκ ολίγοι από το Υπουργικό άσκησαν πιέσεις για να είναι παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις με τους υψηλούς προσκεκλημένους. Η απάντηση του Μαξίμου ήταν σαφής: «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν για όλους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή