Θεωρείο (27/03/21)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μέρκελ ξέχασε το ’21

Δεν διέφυγε την προσοχή ούτε της κυβέρνησης ούτε της κοινής γνώμης η στάση που κράτησε η καγκελάριος της Γερμανίας την ημέρα της εθνικής επετείου. Ενώ αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί έστειλαν μηνύματα για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η Αγκελα Μέρκελ δεν προέβη σε κάποια προσωπική δήλωση, καθώς από πλευράς Γερμανών έστειλε μήνυμα ο πρόεδρος Στάινμαγερ. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου η Μέρκελ «ξεχάστηκε». Ενώ όλοι οι ηγέτες ξεκινούσαν λέγοντας «χρόνια πολλά, Κυριάκο», η καγκελάριος ξεκίνησε την τοποθέτησή της επί των θεμάτων. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, διέκοψε και είπε κάτι του τύπου «μην ξεχάσω να ευχηθώ και για την εθνική σας εορτή». Ελληνας αξιωματούχος μού σχολίασε σχετικά: «Μας υποχρέωσε, μα δεν μας είπε πόσο μας χρέωσε».  

Η νίκη του Κυριάκου

Στην ελληνική πάντως πλευρά ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την ουσία της Συνόδου και αναφέρομαι στο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο όμως προέκυψε έπειτα από μάχη, καθώς η Αθήνα αποδέχθηκε το τρίτο τελικά προσχέδιο. Το πρώτο είχε φτάσει τη Δευτέρα και είχε απορριφθεί δίχως δεύτερη κουβέντα, καθώς δεν εμπεριείχε το «πνεύμα Μπορέλ», όπως μου το έθεσε κυβερνητική πηγή. Το δεύτερο σε βελτιωμένη έκδοση έφτασε την Τρίτη το βράδυ. Ούτε αυτό έγινε αποδεκτό, για να φτάσει την Τετάρτη τα μεσάνυχτα το τρίτο και τελευταίο. Είχε προηγηθεί μάχη του Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη με τη Μέρκελ, στην οποία συμμετείχαν ακόμα Μακρόν, Αναστασιάδης, Κόστα και Μισέλ. Κάποιοι λένε πως ίσως η σαφής και ξεκάθαρη στάση του Μητσοτάκη πείραξε την καγκελάριο, με αποτέλεσμα να… σνομπάρει την εθνική επέτειο.

Η μάχη της Σουρανή

Πριν αναλάβει ο ίδιος ο Κυριάκος, είχαν δοθεί πολλαπλές μάχες. Για παράδειγμα η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη των συμβούλων των πρωθυπουργών και επέμενε μέχρις εσχάτων για αλλαγή του κειμένου. Μάλιστα, όπως μου το μετέφεραν αρμοδίως, η κ. Σουρανή ήταν στο πνεύμα των ημερών, καθώς «έκανε επανάσταση». Νωρίτερα ο Γιάννης Βράιλας, ο Ελληνας αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες, είχε δουλέψει εντατικά και είχε κάνει τις αλλαγές, τις οποίες η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να δει αποτυπωμένες.

Με καθυστέρηση

Το βράδυ του δείπνου στο Προεδρικό προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων της χώρας η στήλη είχε πολλά μάτια και αυτιά. Για παράδειγμα, κατάσκοπός μου μού μετέφερε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν φάνηκε… Αγγλος στο ραντεβού του, καθώς άργησε πάνω από 5 λεπτά, με αποτέλεσμα  να δημιουργηθεί σύγχυση όσον αφορά τις υπόλοιπες αφίξεις που ήταν προγραμματισμένες βάσει πρωτοκόλλου. Δεν μου κάνει εντύπωση, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φημίζεται για την τήρηση των τύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή