Εικονικά κόλλυβα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες αναρτήσεις, αμέτρητοι επικήδειοι γράφτηκαν για τη Μ. Τ., που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Οι χρήστες του Facebook –όπου οι οικείοι της ανακοίνωσαν τον θάνατό της– την αποχαιρέτισαν με σπαραγμό, τονίζοντας πόσο τη θαύμαζαν και πόσο απολάμβαναν τις κουβέντες μαζί της για την πολιτική και τον πολιτισμό, για τις τέχνες και τη γαστρονομία. Δεν τη γνώριζαν προσωπικά, όμως το προφίλ της εκλιπούσας είχε όλα τα συστατικά που την έκαναν δημοφιλή: ήταν οικονομολόγος και πολυταξιδεμένη, ευρυμαθής και «μπον βιβάν», κάθε ανάρτησή της ήταν ένα ολοκληρωμένο αφήγημα, είτε μοιραζόταν κάποια συνταγή μαγειρικής είτε εξομολογούνταν τραγικά συμβάντα από το παρελθόν της, όπως ο θάνατος του πρώτου της έρωτα, ενός Κενυάτη, λίγο πριν από τον γάμο τους. 

«Η σκέψη της ήταν κοφτερή, τα στάνταρντ της υψηλά, δεν φοβόταν να αποκαλύψει τον ψυχικό της κόσμο», έγραψε κάποιος από τους διαδικτυακούς φίλους της. «Ηταν από τους ανθρώπους που από τις αναρτήσεις τους γεμίζεις ουσία, ευαισθησία και ποιότητα», σχολίασε ένας άλλος. Μια συνάδελφος, μάλιστα, της αφιέρωσε τη ραδιοφωνική της εκπομπή. «Συχνά φανταζόμουν ότι με ακούει για να ανεβάζω τον πήχυ», εξήγησε. Ποταμοί οδύνης κύλησαν, λοιπόν, για τη μακαρίτισσα στην κοινότητα του Facebook μετά την αδόκητη απώλειά της. Μόνο που, όπως φαίνεται, η Μ. Τ. δεν πέθανε. Ούτε έζησε. Κινούνταν επί χρόνια στην εικονική πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από ένα ψεύτικο προφίλ, που ξεχώριζε σαν εξωτικό άνθος σε λιβάδι σπαρμένο με χαμομήλια. Ηταν προϊόν μυθοπλασίας –άνδρα ή γυναίκας, άραγε;–, ίσως γι’ αυτό τόσο πιστευτή. Απλώς, για άγνωστους λόγους, αποφάσισε να κλείσει τον λογαριασμό της.

Κοινωνικό πείραμα; Φάρσα; Κατασκευή ενός αρρωστημένου νου; Οταν έγινε γνωστό ότι η Μ. Τ. ήταν επινόηση, η θλίψη έγινε θυμός· για την ευπιστία τόσων προσώπων απέναντι σε ένα προσωπείο. «Υπάρχουν πράγματα πoυ δεν προσφέρονται για παιγνιώδεις διαστροφικούς πειραματισμούς, ειδικά σε καιρούς που διψούν για μια στάλα αλήθειας και εμπιστοσύνης. Η αρρώστια και ο θάνατος είναι κάποια από αυτά», σχολίασε η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου. Κάποια από τα θύματα της εξαπάτησης, πάντως, έχουν τη διάθεση να τον/τη συγχωρήσουν. «Οπως και να ’χει, εμένα αυτό το πρόσωπο άφησε ένα αποτύπωμα μέσα μου», διάβασα σε μια ανάρτηση. 

Ενα ψεύτικο προφίλ δημιούργησε αληθινά συναισθήματα. Χαμένος σε αυτή την περίπτωση τότε ίσως δεν είναι ο εξαπατημένος, αλλά αυτός που εξαπάτησε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή