Θεωρείο (18/04/21)

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανική ενόχληση 

Η «θερμή» συνομιλία οn camera του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε, ως γνωστόν, τον γύρο του κόσμου, και ειδικά στη Δύση προκάλεσε αίσθηση. Η λέξη «αίσθηση» δεν συνεπάγεται απαραιτήτως κάτι αρνητικό, καθώς η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα θα φανεί το επόμενο διάστημα. Υπήρχε όμως δεδομένη εξαίρεση: η Γερμανία. Στο Βερολίνο δεν άρεσε καθόλου αυτό που έγινε. 

Ενθουσιασμός Ντράγκι  

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι φέρεται ενθουσιασμένος από την αντίδραση Δένδια και τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Αυτό μάλιστα δεν είναι μυστικό, καθώς μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της RAI, όπου υπήρξε σχετικό ρεπορτάζ από κυβερνητικές πηγές. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, δεν έχει την ίδια άποψη και ο Ιταλός ομόλογος του Δένδια, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος λόγω Λιβύης είναι φίλα προσκείμενος στην Αγκυρα. 

Το ραντεβού  

Να σας πω και ένα παρασκήνιο από τους διαδρόμους της έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ. Λέγεται πως εκεί έγινε η πρώτη κρούση για το τετ α τετ Ερντογάν – Δένδια, με μεσολαβητή τις ΗΠΑ. Η πληροφορία λέει πως από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ήθελαν ο πρόεδρος Ερντογάν να δει τον Ελληνα ΥΠΕΞ για να εκπεμφθεί κάποιο θετικό μήνυμα, που τελικά δεν ήρθε. Το αν ισχύει η μεσολάβηση ΗΠΑ για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Εάν ο Μπάιντεν σηκώσει το τηλέφωνο και μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, η πληροφορία μάλλον θα ευσταθεί.  

«Να τα πούμε οι δυο μας» 

Φεύγω από τα εξωτερικά. Μία ενδιαφέρουσα στιχομυθία έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας των δύο πρώτων από τα τέσσερα μεγάλα περιπολικά σκάφη που θα ενισχύσουν τον στόλο του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, ωτακουστής μού είπε πως την ώρα που βρέθηκαν τετ α τετ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο πρωθυπουργός του είπε «εμείς θα τα πούμε μετά οι δυο μας». Το ενσταντανέ καταγράφηκε και στην κάμερα, που φαίνεται καθαρά πως ο πρωθυπουργός κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση «οι δυο μας». Τώρα, τι τον ήθελε είναι άγνωστο.  

Κινητικότητα  

Το τελευταίο διάστημα, βουλευτές που ανήκουν στον λεγόμενο κύκλο συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Ανδρέας Κατσανιώτης, που έχει κάνει σε λίγες ημέρες ουκ ολίγες παρεμβάσεις, όλες με αντιπολιτευτική χροιά. Για παράδειγμα, στην τελευταία Κ.Ο. ο βουλευτής Αχαΐας άφησε υπονοούμενο πως δεν μπορεί να γίνει μία τόσο μεγάλη αλλαγή στα εργασιακά χωρίς να έχει προηγηθεί ευρεία και σχολαστική συζήτηση. Στην ίδια λογική κινείται και μια ευρύτερη ομάδα, στην οποία ανήκουν ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Στέργιος Γιαννάκης, ο Φώντας Μπαραλιάκος. 

Μήνυμα στον Σαμαρά; 

Εντύπωση έκανε η κάθετη επιχειρηματολογία την Πέμπτη που μας πέρασε, στη Βουλή, του Αδώνιδος για τις Πρέσπες. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «όποιος αμφισβητήσει τη συμφωνία των Πρεσπών αμέσως μετά την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δωρίζει το όνομα Μακεδονία, σκέτο, στα Σκόπια». Η αναφορά μπορεί να θεωρηθεί και συστημένη προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξακολουθεί να αμφισβητεί τη συμφωνία και έχει πει πως δεν θα πάει στη Βουλή όταν έρθουν τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία προς κύρωση. Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τις ισορροπίες στο δεξί κέρας της Ν.Δ. 

Στήριξη στον Χατζηδάκη 

Οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν για την κυβέρνηση εμβληματική μεταρρύθμιση. Γι’ αυτό από το επόμενο διάστημα, και κυρίως αμέσως μετά το Πάσχα, το Μαξίμου θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον Κωστή Χατζηδάκη. 

Ανεβασμένες μετοχές 

Το τελευταίο διάστημα, οι μετοχές της Ελενας Ράπτη είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες. Το γεγονός δε πως είναι 17(!) χρόνια βουλευτής και δεν έχει μπει ποτέ 
σε κυβέρνηση νομίζω πως στον επόμενο ανασχηματισμό θα λάβει τέλος. Οπως μου είπε κυβερνητικός παράγοντας, «η Ράπτη είναι η πιο αδικημένη βουλευτής». 
Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πότε θα γίνει αυτός ο ανασχηματισμός. Εικάζω πως θα είναι καλοκαιρινός. 

Κρατήστε το  

Η στήριξη Λοβέρδου στον Δένδια έχει ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ «παίζει» σκληρά στα εθνικά θέματα και αυτό θα έχει μέλλον. 
Κατάργηση καραντίνας  

Μαθαίνω πως από την 1η Ιουλίου θα καταργηθεί επισήμως η καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό. Εμβολιασμός και πρόσφατο αρνητικό τεστ θα αρκούν για την είσοδο στη χώρα. 

Ρωτάει  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσους βουλευτές βλέπει το τελευταίο διάστημα –και βλέπει αρκετούς– τους ρωτάει ποια είναι η γνώμη τους για το Πάσχα. Αν πρέπει, δηλαδή, να ανοίξει ή όχι η διαπεριφερειακή μετακίνηση. Οι απόψεις διίστανται κάνοντας την, ούτως ή άλλως δύσκολη, απόφαση, ακόμη δυσκολότερη.  

Ελληνική καταγωγή  

Ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος επέλεξε ο ίδιος πριν πεθάνει το πώς θα γίνει η κηδεία του. Μεταξύ άλλων, είχε ζητήσει να τον συνοδεύσουν προς την τελευταία κατοικία του τα προσωπικά διακριτικά της καταγωγής του από τη Δανία και την Ελλάδα, τα οποία θα κοσμούν την Αγία Τράπεζα. Σε αυτό που αφορά την ελληνική καταγωγή του διακρίνεται η μορφή του Χριστού.

Life style 

Πάνω από δέκα βουλευτές της Ν.Δ. έχουν νοσήσει συνολικά από κορωνοϊό και είναι λογικό να μιλάνε συχνά-πυκνά για την κακή εμπειρία τους. Οπως έμαθα, μάλιστα, σε πρόσφατη συζήτηση πολλοί εξ αυτών εντόπισαν ένα κοινό: ο Βασίλης Κικίλιας δεν πήρε κανέναν τηλέφωνο για να μάθει πώς εξελίχθηκε η περιπέτειά του. Μου φάνηκε πολύ περίεργο, καθώς ο υπουργός Υγείας δείχνει μια ευαισθησία για τον συνάνθρωπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάθε ευκαιρία. Μάλλον είναι ευαισθησία life style. Για like.

QUIZ

Ποιος βουλευτής της Ν.Δ. λέει πως θα είναι ο επόμενος υπουργός Υγείας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή