Θεωρείο (29/04/21)

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή γκάφα στη Νίκαια

Κάτι πρωτοφανές κατάφερε η Δόμνα Μηχαηλίδου, λόγω της πολιτικής της απειρίας: εξαγρίωσε και την τοπική Νέα Δημοκρατία της Β΄ Πειραιά, έφαγε συγχρόνως άκυρο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς έγινε αυτό: η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε κανονίσει την περασμένη Τρίτη να κάνει περιοδεία με τη βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στη Νίκαια, 22 χρόνια μετά τον… σεισμό. Κάλεσε και τον δήμαρχο της περιοχής και ακολούθως το… ανακοίνωσε ως τετελεσμένο στα στελέχη και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εξεπλάγησαν. Οπως είναι λογικό, η περιοχή έγινε άνω-κάτω. Τελικά την κατάσταση έσωσε ο τοπικός δήμαρχος Νίκαιας, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί για υγειονομικούς λόγους, εξηγώντας αναλυτικά στην υφυπουργό τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή που επρόκειτο να επισκεφθεί. Λεπτομέρεια: ο δήμαρχος είναι φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό στέλεχος να εκτεθεί και στα μάτια των τοπικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επίσκεψη βεβαίως ακυρώθηκε, αλλά επιβεβαιώθηκε αυτό που λέει από παλιά ο Διονύσης Χατζηδάκης: «Τα Γέιλ και τα Κέμπριτζ δεν σε κάνουν πολιτικό». 

ΚΚΕ και Λεπέν

Εντονο ελληνικό ενδιαφέρον είχε η πυκνή Ολομέλεια αυτής της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, αφού πέρα από την πολυαναμενόμενη άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού και τη μετέπειτα σύλληψή του, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία 641 ψήφων την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το ελληνικό ενδιαφέρον εδώ είναι πως εισηγητής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η τελική πρόταση τριπλασιάζει τον προϋπολογισμό στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021-2027, σε αντίθεση με την αρχική πρόταση του Σαρλ Μισέλ που ήταν πολύ πιο σφιχτή. Σαράντα τέσσερις ωστόσο ευρωβουλευτές καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων οι Γάλλοι ακροδεξιοί της Λεπέν, Γερμανοί της AfD, αλλά και οι δύο ευρωβουλευτές του δικού μας ΚΚΕ. Εύγε!

Ελληνική ανάρτηση

Το σχέδιο ανάκαμψης που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν το δεύτερο κατά σειράν, που κατατάσσει τη χώρα μας στις πιο γρήγορες. Αλλά δεν είναι εκεί η ουσία. Το σχέδιο είναι καλό, όπως φάνηκε και από την ανάρτηση –στα ελληνικά μάλιστα– της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απέδωσε τα εύσημα για το γεγονός πως δίνει έμφαση «σε καίριους τομείς, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση, οι δεξιότητες, οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις». Η πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε και στο διά ταύτα: μετά την αξιολόγηση, η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέχρι 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή