Θεωρείο (11/05/21)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοποθέτηση-έκπληξη

Μία τοποθέτηση-έκπληξη έκανε στο ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας. Ο ναύαρχος ε.α. και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Αλέξανδρος Διακόπουλος αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας του υπουργείου Εξωτερικών, την αποκαλούμενη και Hellenic Aid. Κάτι μου λέει ότι με την ανάληψη της διεύθυνσης, ο Διακόπουλος θα παίξει ρόλο και στην προετοιμασία της ελληνικής δημόσιας διπλωματίας, στην οποία ο Δένδιας δίνει τεράστια σημασία. Ο Διακόπουλος γνωρίζει καλά αυτό το αντικείμενο και είχε φανεί πολύ χρήσιμος το διάστημα που ήταν σύμβουλος σε όλες τις διεθνείς παρουσίες που είχε, είτε σε συνέδρια είτε με συνεντεύξεις. Εχει άλλωστε σπουδάσει το αντικείμενο στην περίφημη Σχολή Κένεντι του Χάρβαντ.

Μενού ο Ιγκλέσιας

Με θέα τον Παρθενώνα, στον γνωστό «Διόνυσο», συνέφαγαν χθες Μητσοτάκης και Σάντσεθ. Το μενού με άρωμα Ελλάδας έμαθα πως άρεσε πολύ στον Ισπανό, καθώς καταβρόχθισε τα ψωμάκια με ντομάτα και ελιές Καλαμάτας και το Καλαμάρι με κρέμα από φέτα. Το πραγματικό μενού, ωστόσο, ήταν άλλο: όπως μου μετέφερε ωτακουστής μου, έπιασαν εκτενή κουβέντα για τον… Πάμπλο Ιγκλέσιας. Περισσότερα δεν χρειάζεται να σας πω… φαντάζεστε.

Μπαγιάτικο  

Από τη μια είχαμε την αποστροφή της Αχτσιόγλου πως η «κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά». Από την άλλη είχαμε τον Πατέλη να λέει πως οι έχοντες διδακτορικό είναι σχεδόν… τεμπέληδες. Αμφότερες οι δηλώσεις προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις και αποκάλυψαν μύχιες σκέψεις και των δύο. Η διαφορά είναι πως ο Πατέλης ζήτησε συγγνώμη. Η Αχτσιόγλου επιχείρησε να βγει από πάνω μιλώντας –μαντέψτε– για διαστρέβλωση. Η διαχείριση του λάθους δείχνει πως η αλαζονεία δεν είναι πάντα χαρακτηριστικό της εξουσίας. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν ξαναζεσταμένο φαγητό, το οποίο πλέον δεν τρώγεται.  

Μαθήματα

Το Μαξίμου πάντως πρέπει να «ξανασυστηθεί» με τους τεχνοκράτες του. Να τους μιλήσει. Να τους εξηγήσει. Οι συνεχείς γκάφες τους πόσο μπορεί να γίνονται ανεκτές ως ανθρώπινο λάθος; Και ειδικά η απλουστευτική δικαιολογία τους πως δεν είναι πολιτικοί. Γιατί αυτό δεν ισχύει. Οταν μπλέκεσαι με τον δημόσιο βίο, αυτομάτως δρας πολιτικά.

Πρώτη η Ελλάδα  

Πολλές ήταν οι ελληνικές προτάσεις που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο του Πόρτο για τα κοινωνικά δικαιώματα. Το μυστικό είναι ένα, που δεν είναι τόσο μυστικό, αλλά κοινός μπούσουλας για όλα: η οργάνωση. Η ελληνική πλευρά, μέσω του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είχε στείλει καλό φάκελο με προτάσεις ήδη από τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή