Θεωρείο (25/05/21)

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα Χανιά ο Τσαβούσογλου

Μη σας φανεί περίεργο η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μη γίνει στην Αθήνα, αλλά στα Χανιά. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο έχει ήδη συζητηθεί και είναι πιθανό να το δούμε να υλοποιείται. Το ερώτημα βεβαίως είναι εύλογο: Γιατί στα Χανιά και όχι στην Αθήνα; Το σκεπτικό είναι η συνάντηση να γίνει πιο «ανθρώπινη» και λιγότερο «θεσμική» και σε ένα μέρος που είναι πιο ελεγχόμενο. Τα Χανιά όμως έχουν παράλληλα ένα ακόμα «θετικό φορτίο»: είναι μία πόλη όπου υπήρχε έντονο το τουρκικό στοιχείο, οι λεγόμενοι «τουρκοκρητικοί» (ή «κρητότουρκοι») οι οποίοι συμβίωσαν σε απόλυτη αρμονία με τους ντόπιους και αυτό έχει τη σημειολογία του. Στην περίπτωση που δούμε από βδομάδα τον Τσαβούσογλου στην Κρήτη, τότε αναμένεται να τον υποδεχθεί ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης –όπως έκανε ο Ερντογάν στον Δένδια– καθώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από το Σάββατο στην Κρήτη, ελέω ΒΟΑΚ.

Πρόγευμα

Υπάρχουν όμως και άλλες πληροφορίες: πριν από τον ερχομό του Τσαβούσογλου πιθανότατα θα έρθει στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, που ηγείται της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές. Στην περίπτωση που ο Τούρκος έρθει στην Ελλάδα θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα υφ. Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας, με επίκεντρο την οικοδόμηση «θετικής ατζέντας». Μία τέτοια συνάντηση θα λειτουργήσει προπαρασκευαστικά για το κυρίως μενού. Υπενθυμίζεται πως Αθήνα και Αγκυρα συζητούν 23 μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σχέση των δύο πλευρών. Τα 15 τα έχει προτείνει η ελληνική πλευρά και τα 8 η τουρκική.

Γαλλικά… ρεπορτάζ

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης δεν φημίζονται για τη φιλικότητά τους έναντι των πολιτικών, δικών τους και ξένων, κάτι που το έχουν βιώσει διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έχουν δεχτεί σκληρές κριτικές. Εξ ου και η παρουσία στην Αθήνα ενός δημοσιογράφου της Le Figaro έχει ενδιαφέρον με το τι θα γυρίσει στις αποσκευές του.

Πρωτοβουλία Κων. Μητσοτάκη

Μία διπλωματική κίνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1993 συνεχίζει να επιβιώνει ακάθεκτη. Πρόκειται για τη «Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας» όπου συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κράτη του πλανήτη. Χθες, ο γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Γκαβρίλοφ είχαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μεταξύ άλλων τους ενημέρωσαν πως τον προσεχή Ιούλιο η γενική συνέλευση του ΔΣΟ θα γίνει στην Κρήτη, όπου θα βρεθούν πάνω από 100 ορθόδοξοι βουλευτές από όλο τον πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή