Εμείς, του AstraZeneca οι εκδρομείς

Εμείς, του AstraZeneca οι εκδρομείς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της 26ης Απριλίου ήρθε σε πολλούς το μήνυμα ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Εν μέσω lockdown οι περισσότεροι ήταν πάνω από τα πληκτρολόγιά τους και τα «κουτάκια» με τις διαθέσιμες ώρες άρχισαν να κοκκινίζουν. Δύο ημέρες μετά πολλοί, ανάμεσά τους και ο υπογράφων, ήταν στην ουρά για το πρώτο βήμα προς την ελευθερία.

Υπήρχε μια ατμόσφαιρα χαράς και ευφορίας. Οι περισσότεροι ένιωθαν ότι κάνουν το καθήκον τους, προστατεύοντας εαυτούς και αλλήλους. Η επιστήμη και η κοινή λογική νίκησαν, σκεφτόμουν τότε.

Είναι γεγονός και το γνωρίζαμε ότι τα εμβόλια που κάναμε ήταν αυτά που δεν ήθελαν να κάνουν οι γονείς και οι παππούδες μας. Είχε γραφτεί τότε, με κάποια γλαφυρότητα, ότι η γενιά της οικονομικής κρίσης σηκώνει τα μανίκια και κάνει το εμβόλιο που οι παλαιότερες γενιές είχαν καταφέρει να αποφύγουν. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, άλλωστε, ήταν που άλλαζαν τα ραντεβού τους ψάχνοντας το «καλό» της Pfizer ή έστω της Moderna, με αποτέλεσμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας να πηγαίνει κατά διαόλου («Κ», 21/4/2021). 

Από την αρχή γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε δημιουργηθεί μια σύγχυση και μια αναστάτωση για τις παρενέργειες που ενδεχομένως να έχει. Τα δημοσιεύματα για περιστατικά θρομβώσεων άλλοι τα συσχέτιζαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο και άλλοι όχι. Χώρες του εξωτερικού ανέστειλαν τη δεύτερη δόση, σταματούσαν ή ξανάρχιζαν, η Ευρώπη έμπαινε σε διαμάχη με την εταιρεία. Η αντιμετώπιση του σκευάσματος γινόταν πάντα με μισόλογα και υπεκφυγές. Εκεί όμως που δεν λέγονται καθαρές κουβέντες, τα πράγματα δεν θέλουν πολύ για να ξεφύγουν.

Πάντως, το άνοιγμα στους 30-39 ετών και μετά δύο ημέρες στους 40-44 ετών επιτάχυνε τον εμβολιαστικό ρυθμό. Τις πρώτες ημέρες είχαν κλείσει ραντεβού 120.000 τριαντάρηδες και 43.000 σαραντάρηδες («Κ», 29/4/2021). Στα τέλη Απριλίου είχε σπάσει το φράγμα των 2 εκατομμυρίων εμβολίων. Οι «AstraZenecans» είχαν κάνει το θαύμα τους. Δεν είχαν όμως και άλλη επιλογή. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στις ειδικές επιτροπές υπερτερούσε. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών άλλαξε τα δεδομένα. Η σύσταση για χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες μόνο άνω των 60 ετών προκάλεσε σύγχυση, αναστάτωση, μπερδέματα, έδωσε λαβές για μικροπολιτική και επιχειρήματα στους αρνητές. Το επιχείρημα ότι οι ηλικίες αλλάζουν επειδή ο κίνδυνος νόσησης μειώθηκε σε σχέση με πριν από δύο μήνες μπορεί να είναι ορθό σε επίπεδο επιδημιολογικό ή στατιστικής, αλλά δεν αρκεί για να πειστούν οι επιφυλακτικοί και να ηρεμήσουν όσοι πλησιάζουν στη δεύτερη δόση τους. Η Επιτροπή πρέπει να μιλήσει ανοιχτά και να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που άλλαξε την απόφασή της, χωρίς μισόλογα και διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή