ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (18/06/21)

Αναδιάρθρωση στο ΥΠΟΙΚ

Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είχε ακουστεί το προηγούμενο διάστημα για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, υπάρχει και άλλο σενάριο. Η έλευση εντός του Ιουλίου των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, επιβάλλει την ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που κατά πληροφορίες έχει ζητήσει και ο ίδιος ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση του Ταμείου. Θεωρείται λοιπόν βέβαιο πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξει και τη δομή του υπουργείου Οικονομικών, και σε αυτό το νέο σχήμα ένας άνθρωπος με την εμπειρία του Χαρδούβελη θα είναι σαφώς κάτι παραπάνω από χρήσιμος.

Νέα γραμματεία

Το έτερο σενάριο λέει πως η νέα δομή θα περιλαμβάνει μια νέα γενική γραμματεία –σήμερα υπάρχει μόνο μία, υπό τον Ν. Μαντζούφα– που θα ασχολείται επίσης με το θέμα. Οι θιασώτες αυτής της άποψης λένε πως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρειάζεται νέους υπουργούς ή υφυπουργούς, αλλά υποστήριξη σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο εργασίας που θα υπάρχει. Για την ιστορία, κάτι ανάλογο κάνει στην Ιταλία και ο πολύπειρος Ντράγκι, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα σχήμα πλέον των 300 διοικητικών.

Ετοιμάζει τηλεφωνικό κέντρο

Οπως φαίνεται, έχει πάρει μπρος για τα καλά ο Κ. Χατζηδάκης. Μετά την ομολογουμένως νικηφόρα μάχη για το εργασιακό, ετοιμάζεται να λύσει ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με τα… κατεβασμένα τηλέφωνα στον ΕΦΚΑ, που προκαλούν πραγματικά μεγάλη σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες. Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μεγάλου τηλεφωνικού κέντρου που θα καλεί μάλιστα πίσω τους πολίτες και θα τους δίνει τις πληροφορίες που ζητούν. Θυμίζω πως το ζήτημα γενικά των συντάξεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η λύση του θα δώσει μια μεγάλη ανάσα.

Τι ζήτησε η Ούρσουλα

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης κατά κοινή ομολογία ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, γι’ αυτό και εγκρίθηκε από τα πρώτα. Μικρές λεπτομέρειες που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, όμως, υπήρχαν. Μαθαίνω, για παράδειγμα, πως η Ούρσουλα ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την πράσινη ενέργεια.

Κινητοποίηση

Το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» με τα αναλυτικά ποσοστά εμβολια-σμού ανά νομό και ανά νησί μαθαίνω πως διαβάστηκε δεόντως στο Μαξίμου. Μάλιστα οι χαμηλοί σε εμβολιασμούς νομοί… σημειώθηκαν και αναμένεται να γίνουν σχολαστικές συστάσεις σε αυτοδιοικητικούς αλλά και τοπικούς βουλευτές ώστε να βάλουν πλάτη να ανέβει το ποσοστό.