Θεωρείο (23/06/21)

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείπνο Μητσοτάκη, Καραμανλή

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πριν από λίγες ημέρες Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής δείπνησαν σε εστιατόριο της Αθήνας μετά των συζύγων τους. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό έπειτα από καιρό, λόγω και των περιορισμών που επέβαλαν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Το γεγονός δε ότι το τετ α τετ έγινε μετά φαγητού και μετά συζύγων και όχι σε κάποιο γραφείο μαρτυρά πως η συνάντηση δεν ήταν αυστηρά πολιτική, αλλά εμπεριείχε και το στοιχείο της προσωπικής επαφής μεταξύ των δύο πολιτικών.  

Νέος πρέσβης στη Μαδρίτη

Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η αλλαγή φρουράς στην πρεσβεία μας στη Μαδρίτη, με τον νυν πρέσβη Ιωάννη Τζόβα-Μουρούζη να διαδέχεται εκτός απροόπτου ο Ηλίας Φωτόπουλος, ένας έμπειρος διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει ξανά στην Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει πολύ ξεκάθαρη άποψη για τις ελληνοϊσπανικές σχέσεις και είναι κοινώς αποδεκτός τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον χώρο του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ. Ιδια θετική άποψη για τον διπλωμάτη μαθαίνω πως έχει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στον σχεδιασμό του οποίου είναι η επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας και Μαδρίτης, που αυτή τη στιγμή δεν διανύουν την καλύτερη περίοδό τους.  

Συνέντευξη Τύπου

Σήμερα παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το εμβληματικό νομοσχέδιο του ασφαλιστικού, το οποίο αλλάζει άρδην τον τρόπο με τον οποίο θα συνταξιοδοτούνται οι νέοι ασφαλιζόμενοι. Την Πέμπτη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, θα υπάρξει αναλυτική συνέντευξη Τύπου των Χατζηδάκη και Τσακλόγλου για αποσαφήνιση όλων των λεπτομερειών.  

Μέσω… Καΐρου

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Σίσι έγινε στο καταλληλότερο χρονικό σημείο. Αύριο ξεκινά η Διάσκεψη του Βερολίνου απουσία της Ελλάδας, κάτι για το οποίο η Αθήνα δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά της, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με τον Σίσι για ενεργειακά και ΑΟΖ θέλησε παράλληλα να «κλειδώσει» έναν ακόμα σύμμαχο και για το θέμα της Λιβύης, που η Ελλάδα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει στην «αγκαλιά» της Τουρκίας. Το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει παρόμοια θέση και δεν θέλει μια παρεμβατική Τουρκία στην άμεση γειτονιά της καταδεικνύει πως το ταξίδι έγινε στο καταλληλότερο χρονικό σημείο, με φόντο και το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος ενημέρωσε αναλυτικά τον Σίσι και για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, καθιστώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου κοινωνό και σύμμαχο σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Μην ξεχνάμε πως Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία σχηματίζουν μια σημαντική τριμερή συμμαχία στην Αν. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή