Ελλάδα – Λιβύη, μία πολλά υποσχόμενη σχέση

Ελλάδα – Λιβύη, μία πολλά υποσχόμενη σχέση

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα επιθυμεί μια σταθερή, δημοκρατική Λιβύη, πλήρως και οριστικά απαλλαγμένη από την παρουσία ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων. Θέλουμε ο λιβυκός λαός να είναι κύριος του παρόντος και του μέλλοντός του, που περνά μέσα μια λειτουργική σχέση συνεργασίας με την Ε.Ε. Ετσι, η Λιβύη θα είναι παράγοντας σταθερότητας στη Μεσόγειο, όπως αρμόζει στην κεντρική γεωπολιτική της θέση, στη γεωστρατηγική της προστιθέμενη αξία και στην ιστορία της. Ενα κράτος διεθνούς δικαίου και σχέσεων καλής γειτονίας. Ενας περιφερειακός παίκτης νομιμότητας, απαλλαγμένος από παράνομες συμφωνίες που επιβλήθηκαν από τρίτους για δικό τους όφελος κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και με «βιασμό» της ίδιας της γεωγραφίας.

Το παράνομο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι βάρος και όχι όφελος, μειονέκτημα και όχι πλεονέκτημα για μια Λιβύη που θέλει να προσβλέπει σε μια θετική ευρωπαϊκή προοπτική. 

Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνει η Ελλάδα στον φίλο λιβυκό λαό. Αυτές οι θέσεις επαναλήφθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Agila Saleh Issa στην Αθήνα.

Το ίδιο το μήνυμα θα μεταφέρουμε και με την ελληνική αποστολή που ξεκινά σήμερα για τη Λιβύη επ’ ευκαιρία της αυριανής εκκίνησης των εργασιών του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη. Τον δρόμο άνοιξε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο.

Η ελληνική δραστηριοποίηση είναι έγκαιρη, καλά σχεδιασμένη και απόλυτα ειλικρινής στην πρόθεσή της να συμβάλει στη σταθερότητα της γειτονικής μας χώρας, στη σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων και στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Το επόμενο διάστημα, έως τις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου 2021 εκλογές, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της Λιβύης. Η διεξαγωγή ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα της χώρας σε μια νέα, καλύτερη εποχή, αποτελεί το βασικό διακύβευμα. Για να μπορέσει αυτό να διασφαλιστεί, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εκεχειρία, να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων, να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος και οι συνταγματικές προετοιμασίες. 

Ομως, πάνω απ’ όλα, ζωτικής σημασίας προϋπόθεση είναι η προηγούμενη αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών, μισθοφόρων και τακτικού στρατού τρίτων χωρών. 

Αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ότι οι θέσεις αυτές υπογραμμίστηκαν και στην πρόσφατη 2η Διάσκεψη του Βερολίνου. Κάτι που αναγνωρίστηκε και από διεθνείς αλλά και Λίβυους παράγοντες, με κορυφαίο τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων A. Saleh, που αποτελεί τον μόνο θεσμό της χώρας που νομιμοποιεί η λαϊκή ψήφος. Η Τουρκία βρίσκεται στον αντίποδα όλων αυτών. Δεν συμφώνησε στα σχετικά συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Επέλεξε, ακόμη μία φορά, τον μοναχικό δρόμο της νεο-οθωμανικής της στρατηγικής. Δεν εθελοτυφλούμε. Γνωρίζουμε ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων είναι ένα σύνθετο εγχείρημα. Είναι όμως κορυφαίας σημασίας και ζωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών ώστε η Λιβύη να μπορέσει να ανακτήσει την κυριότητα των κινήσεων και των πολιτικών της επιλογών. Η ξένη ένοπλη παρουσία είναι θηλιά στον λαιμό της πολιτικής διαδικασίας και της προόδου της. Η Λιβύη και ο λαός της έχουν τραγική εμπειρία αποικιοκρατίας και δεν θα ανεχθούν μια νεο-οθωμανική αποικιοκρατία. Από την άλλη, η Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη.

Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινοβουλευτική διπλωματία, καθώς η σταθερή και ειλικρινής επικοινωνία των κοινοβουλευτικών σωμάτων είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός δεσμός μεταξύ χωρών και λαών. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι πρόσφατα συγκροτήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ομάδα Φιλίας με την Ελλάδα. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι για τακτική και ουσιαστική επικοινωνία των δύο Ομάδων Φιλίας για να συζητήσουμε σειρά κρίσιμων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως: 1. Εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. 2.  Ανασκόπηση και αξιολόγηση των υπαρχουσών συμφωνιών. 3. Μεταναστευτικό. 4. Απομάκρυνση παραστρατιωτικών και τακτικών ξένων δυνάμεων. 5. Στήριξη διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών. 6. Ανάπτυξη των σχέσεων Λιβύης – Ε.Ε.

Ο λιβυκός λαός μπορεί να προσβλέπει στη φιλία, συνεργασία και στήριξή μας, ώστε να «κτίσουμε» μαζί μία πολλά υποσχόμενη σχέση αμοιβαίου οφέλους και υπέρ της σταθερότητας και της προόδου της ευρύτερης περιοχής μας.

* Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είναι βουλευτής Β1 Τομέα Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης της Βουλής των Ελλήνων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή