Η «καταστροφική» απλή αναλογική

Η «καταστροφική» απλή αναλογική

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη γειτονική μας Βουλγαρία, οι δεύτερες σε διάστημα τριών μηνών, δεν ανέδειξαν σαφή νικητή και η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος. 

Η κάλπη έβγαλε κατακερματισμένο το πολιτικό σκηνικό, με τον τραγουδιστή Σλάβι Τριφόνοφ να κερδίζει τον τρεις φορές πρωθυπουργό Μπορίσοφ, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Με βάση τα αποτελέσματα, το λαϊκίστικο, αντισυστημικό κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» έλαβε το 24,08%, έναντι 23,51% που συγκέντρωσε το κεντροδεξιό GERB.

Από τις πρώτες δηλώσεις των ηγετών φαίνεται ότι κανένας δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν, αλλά ακόμη και αν το επιδιώξουν, όπως έχει διαμορφωθεί η νέα κοινοβουλευτική γεωγραφία, δεν βγαίνουν τα κουκιά για τον σχηματισμό βιώσιμης «αντισυστημικής» κυβέρνησης από τα κόμματα διαμαρτυρίας. 

Η απλή αναλογική αποδεικνύεται καταστροφική. Κατένειμε με τόσο «δίκαιο» τρόπο τις έδρες, που οδηγεί για μία ακόμη φορά τη χώρα σε ακυβερνησία και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, όσες φορές και αν ψηφίσουν οι Βούλγαροι, κυβέρνηση δεν θα αποκτήσουν εφόσον θα συνεχίσει να ισχύει αυτό το εκλογικό σύστημα. 

Συζητήσεις για αντικατάστασή της με ενισχυμένη και μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα (α λα ελληνικά), ώστε να καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός κυβερνήσεων, ξεκίνησαν ήδη στη δημόσια σφαίρα. 

Για την Ελλάδα, η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία μόνον αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει, καθώς πέραν του ότι είναι μια χώρα φιλική, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος στην Ε.Ε., αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων. 

Κινδυνεύουν, απουσία κυβέρνησης στη Σόφια, να μείνουν πίσω σημαντικά πρότζεκτ, όπως αυτό του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB κ.ά.
Αλλά και οι ανησυχίες στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ δεν είναι αβάσιμες, δεδομένου ότι η Βουλγαρία αποτελεί υψίστης σημασίας για τους δυτικούς κόμβο γεωπολιτικής στη ΝΑ Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα.

Μια διέξοδος, έστω προσωρινή, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες θα μπορούσε να είναι η στήριξη από Ευρωπαίους και Αμερικανούς μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, την οποία πρότεινε ο απρόβλεπτος Τριφόνοφ, ώστε να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση και να αποφευχθούν νέες εκλογές και ο περαιτέρω διχασμός.

«Καρότο» μπορεί να αποτελέσουν τα 7,5 δισ. ευρώ, που είναι να λάβει η χώρα ως βοήθεια για την ανόρθωση από την COVID-19, και τα οποία για να φτάσουν στη Σόφια πρέπει να υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση, ικανή να τα διαχειριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή