Θεωρείο (17/07/21)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση της συνάντησης

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, είχε είδηση. Αποφασίστηκαν συνέργειες της Επιτροπής με ελληνικά think tank, όπως είναι για παράδειγμα η διαΝΕΟσις, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η Ε.Ε., όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή αυτονομία, τα κοινωνικά ρήγματα εξαιτίας της  υγειονομικής κρίσης. Η Επιτροπή ήδη συνεργάζεται με την ομάδα μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και έρευνας για το μέλλον, που είναι υπό την αιγίδα της Προεδρίας της κυβέρνησης και του γ.γ. Γρ. Δημητριάδη και την οποία εκπροσωπεί στους θεσμούς ο Γ. Γεραπετρίτης. Και όπως φαίνεται, αυτή η συνεργασία μετά τη χθεσινή συνάντηση θα ενισχυθεί περισσότερο.  

Στην Α΄ Αθήνας

Συγκέντρωση στα Εξάρχεια έκανε την περασμένη Πέμπτη ο Π. Γερουλάνος. Ο λόγος, όπως μου λέει απόλυτα ενημερωμένη πηγή, δεν ήταν οι εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ, αλλά η δική του υποψηφιότητα στην Α΄ Αθήνας. Η συγκέντρωση μάλιστα ξεκίνησε με 20 άτομα και κατέληξε με πολύ περισσότερα, δείχνοντας πως ο άλλοτε υπουργός εξακολουθεί να έχει δυνάμεις στο ιστορικό κέντρο. Με αυτή δε την τακτική, θα είναι χρήσιμος και… απαραίτητος στη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όποια κι αν είναι αυτή. Ξέρει τι κάνει ο Παύλος.  

Στρατηγική ενός γύρου

Μια και ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, να σας πω και κάτι που λέγεται ευρέως για τον Ανδρ. Λοβέρδο. Ο πρώην υπουργός είναι μακράν ο πιο δραστήριος και φαίνεται να έχει αποκτήσει κεφάλι, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως που μπορεί να του στοιχίσει είναι πως ακολουθεί στρατηγική ενός γύρου. Αν πάει η εκλογική διαδικασία στον δεύτερο γύρο, τότε ο αντίπαλός του –είτε είναι ο Ανδρουλάκης είτε είναι η Φώφη– θα έχει προβάδισμα, καθώς θα διαθέτει δύο πλέον δεξαμενές. Νομίζω πως ο έμπειρος Ανδρέας το έχει σκεφτεί και κάτι θα έχει κατά νου, το οποίο ωστόσο δεν μας έχει αποκαλύψει ακόμη.  

Προβληματισμός

Σύσκεψη με θέμα τις συγκεντρώσεις κατά του εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπως πληροφορούμαι, αυτό που προβλημάτισε δεν ήταν ο όγκος των διαδηλώσεων, αλλά το γεγονός πως υπήρξαν πολλές ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό κάνει σχεδόν… απαραίτητους τους χαμηλούς τόνους έναντι του φαινομένου, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κάνει δώρο στους αντιεμβολιαστές μία έντονη αντίδραση που ενδεχομένως να τροφοδοτήσει περαιτέρω το φαινόμενο.  

Σκληρή κόντρα

Χθες πάντως δύο στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κονταροχτυπήθηκαν με θέμα τους αντιεμβολιαστές. Ο Μ. Βορίδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως πατάει σε δύο βάρκες έναντι των αντιεμβολιαστών και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε πως οι αντιεμβολιαστές είναι «δικοί σας φίλοι» –εννοούσε ότι προέρχονται από την άκρα Δεξιά– και επέκρινε τον υπουργό πως «έχει φετίχ με τις απολύσεις».  

Εξαφανίζει τους ΑΝΕΛ

Αν δεν το έχετε διαπιστώσει θα σας το επισημάνω εγώ. Τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μετά τη διάσπαση της συγκυβέρνησης ακολούθησαν τον Αλ. Τσίπρα και όχι τον Π. Καμμένο, είναι το τελευταίο διάστημα σχεδόν εξαφανισμένα και δεν έχουν σχεδόν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο στο εσωτερικό του κόμματος. Προφανώς και ο Αλ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως πλέον δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στο κόμμα του και τους έχει μεταφέρει στα μετόπισθεν. Εχω δε, βάσιμες και μεγάλες αμφιβολίες πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν στις επόμενες εκλογές να εκλεγούν.  

Ψάχνουν γέφυρες

Στον αντίποδα, στελέχη του Π. Καμμένου που δεν προσχώρησαν ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας τις πολιτικές τους καταβολές ανέπαφες, ψάχνουν το τελευταίο διάστημα να ρίξουν γέφυρες σε Μητσοτάκη και Ν.Δ. Το αποτέλεσμα καλύτερα να μη σας το πω, καθώς οι πόρτες είναι ερμητικά κλειστές για τέτοια πρόσωπα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή