Η «Μεγάλη Παραίτηση»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υστερα από οκτώ μήνες τηλεργασίας, και η μία φορά που είμαι τώρα υποχρεωμένος να κατεβαίνω στο γραφείο, μου φαίνεται βουνό». «Εφόσον δεν μου έχουν κάνει από την εταιρεία νύξη για επιστροφή στα γραφεία μας, δεν λέω τίποτα». «Αν ήμουν ξανά 30, θα άλλαζα εντελώς επάγγελμα». «Σκέφτομαι την εργασιακή μου ρουτίνα πριν από την πανδημία και αναρωτιέμαι γιατί το κάναμε αυτό στον εαυτό μας». «Στη διάρκεια της καραντίνας συνειδητοποίησα ότι μπορώ να ζήσω με λιγότερα χρήματα. Είμαι πρόθυμος να συζητήσω με τον εργοδότη μου μείωση των αποδοχών μου αν αυτό σημαίνει περισσότερος προσωπικός χρόνος και χρόνος με την οικογένειά μου». 

Αυτές είναι σκόρπιες, ανεπεξέργαστες σκέψεις φίλων και γνωστών που θεωρητικά βρίσκονται στην ακμή της παραγωγικής τους ζωής, κάπου μεταξύ στα 40 και στα 55 χρόνια. Απηχούν υποχρεωτικά τον μέσο όρο των Ελλήνων εργαζομένων το καλοκαίρι του 2021; Σε καμία περίπτωση. Εξάλλου, δεν γνωρίζουμε αν η έρευνα της Microsoft, που έδειξε ότι το 41% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού φλερτάρει με την ιδέα της παραίτησης, έχει συμπεριλάβει δείγμα και από τη χώρα μας. Αυτό που γνωρίζουμε όμως από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα είναι ότι ένα σεβαστό ποσοστό νέων εργαζομένων που προσέρχονται σε interviews θέτει ως προϋπόθεση τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Η τάση προϋπήρχε της πανδημίας και φούντωσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

Πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα έσπευσαν να βαφτίσουν το κύμα παραιτήσεων που καταγράφεται σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο «Η Μεγάλη Παραίτηση» (Great Resignation). Στην πραγματικότητα, πολλές επιχειρήσεις, αντί να καλωσορίζουν περιχαρείς εργαζομένους στις εγκαταστάσεις τους, διαπιστώνουν ότι κάτι πολύ πιο σοβαρό συμβαίνει με το εργατικό δυναμικό τους. Δεν είναι μόνο ότι μια μερίδα εργαζομένων προτιμά να εργάζεται από το σπίτι· πολύ περισσότεροι φαίνεται να αναθεώρησαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης θεμελιώδη δεδομένα της ζωής τους και απλώς δεν θέλουν πίσω την παλιά τους ζωή. «Ή ανακάλυψαν ότι αυτό που έκαναν για χρόνια δεν τους γεμίζει πια ή έθεσαν νέες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα η επαγγελματική καταξίωση ή επιτυχία να χάσουν την παλαιότερη αίγλη τους», δήλωσε σε αμερικανική εφημερίδα στέλεχος εταιρείας ανθρωπίνων πόρων. 
Κάπως έτσι αλλάζει ο κόσμος. Προσδεθείτε.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή