Θεωρείο (25/07/21)

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γνώμη του πατρός Μητσοτάκη  

Ενας Κρητικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον θυμήθηκε αυτές τις ημέρες με αφορμή τη συζήτηση περί τοποθέτησης ενός Ελληνοαμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Ο Μητσοτάκης είχε περάσει την εμπειρία του Μάικλ Σωτήρχου, που ήταν ο μόνος έως τότε ομογενής επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας. Ελεγε, λοιπόν, συχνά-πυκνά πως δεν είναι καλό πράγμα να έλθει Ελληνοαμερικανός εδώ. Πρώτα απ’ όλα γιατί αυτομάτως γίνεται πολύ περισσότερο κομμάτι της τοπικής «σκηνής» που –έλεγε ο Μητσοτάκης– παραείναι βυζαντινή και γεμάτη παγίδες από μόνη της. Ο Σωτήρχος είχε την κακή συνήθεια να μεταφέρει φήμες και κουτσομπολιά, π.χ. μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, προκαλώντας συχνά αναστάτωση στην Αθήνα. Ο δεύτερος λόγος που ανέφερε ο Μητσοτάκης είναι πως σε μια κρίση θέλεις κάποιον βαρύ διπλωμάτη να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με όποιον πρέπει στην Ουάσιγκτον. Αν, έλεγε, πάρει ένας ομογενής, το βαθύ κράτος θα πει «άντε πάλι ο Ελληνας που έχουμε εκεί», όσο και αν η σχέση του με τον πρόεδρο είναι στενή. Τώρα, εάν τελικά έρθει Ελληνοαμερικανός εδώ και εάν θα δικαιωθεί ο πατήρ Μητσοτάκης, θα φανεί στην πράξη.  

Τετ α τετ με Ντι Μάιο 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κρατά δεσμούς με το εξωτερικό παρά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο πρώην επίτροπος πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη Ρώμη για την εκδήλωση παρουσίασης του Ιδρύματος Στρατηγικής ME’DOR, καθώς ο πρόεδρος και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάρκο Μινίτι, είναι προσωπικός του φίλος. Εκεί ο Αβραμόπουλος είχε μακρά συνομιλία με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο αλλά και την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε με επίκεντρο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Ντι Μάιο θα επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα και μετά την Τουρκία δίνει στη συζήτησή του με τον πρώην επίτροπο μεγαλύτερο ενδιαφέρον.   

Δις εξαμαρτείν 

Στην πολιτική υπάρχουν μερικοί άγραφοι κανόνες. Ενας από αυτούς είναι ότι η αντιπαράθεση γίνεται επί πολιτικών θέσεων και όχι επί προσωπικού. Τον κανόνα αυτόν ξέχασε εις διπλούν την εβδομάδα που μας πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά με την προσωπική επίθεση Φίλη στη Νίκη Κεραμέως, όταν ο πρώην υπουργός ενέπλεξε στην αντιπαράθεση τα παιδιά της υπουργού. Και εάν αυτό το φάουλ έγινε από έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, το επόμενο ήταν μεγαλύτερο γιατί έγινε κεντρικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε μια ανακοίνωση του Μαξίμου έκανε προσωπική επίθεση στην Αριστοτελία Πελώνη. Η Πελώνη είναι κυβερνητική εκπρόσωπος. Ο,τι λέει είναι θέση της κυβέρνησης και όχι προσωπική της. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία λογική η προσωπική επίθεση, στην οποία μεταξύ άλλων έκανε και δίκη προθέσεων αναφέροντας πως η εκπρόσωπος «δεν πρόκειται να μακροημερεύσει στο πόστο της». 

Οπως ο ΒΟΑΚ  

Πάντως με το Παιδείας υπάρχει αναστάτωση τελευταία στην Κουμουνδούρου. Θα σας πω για μια άγνωστη σύσκεψη. Στην πολιτική υπάρχει η ορολογία για τη διαχείριση κρίσεων. Εν προκειμένω όμως είχαμε διαχείριση… προσλήψεων, καθώς η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε 11.700 προσλήψεις στην Παιδεία, τις πρώτες έπειτα από 12 χρόνια, έπεσε σαν βόμβα στην Κουμουνδούρου, που έπρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση σαν να επρόκειτο για κρίση. Για το θέμα όπως μαθαίνω συγκλήθηκε σύσκεψη που κατέληξε σε συνταγή ΒΟΑΚ: Δηλαδή «εμείς τα είχαμε κανονίσει, αλλά… δεν προλάβαμε», όπως είπε στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον οδικό άξονα.  

Νέα δομή  

Τον Σεπτέμβριο μαθαίνω πως η Σάμος θα αποκτήσει την πολυπόθητη νέα κλειστή δομή για πρόσφυγες, που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο της παλιάς. Να δούμε εάν ο σχεδιασμός θα προχωρήσει βάσει χρονοδιαγράμματος ή θα έχουμε νέες καθυστερήσεις.  

Το πήρε πάνω του 

Η ανακοίνωση του μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς έγινε την Παρασκευή πρωί πρωί από τον Βασίλη Κικίλια, στην πρωινή ζώνη του Open. Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η κεντρική βούληση ή απλώς ο υπουργός το πήρε πάνω του, καθώς το θέμα εντάσσεται στις αρμοδιότητές του.  

Παρασημοφορήσεις για Μίκη, Μπουρλά, Σχοινά

Για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τα 47 χρόνια της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποφάσισε, έπειτα και από πρόταση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, να απονείμει τιμητικές διακρίσεις σε δημόσια πρόσωπα αλλά και απλούς πολίτες, σύνολο σε αριθμό 30. Μεταξύ άλλων θα παρασημοφορηθούν ο πρόεδρος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα λάβει τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος, αλλά και ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος θα λάβει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.  

Eύλογη απορία  

Μια λογική απορία εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος καταθέτοντας ερώτηση προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για τη συμμετοχή του Ελληνα πρέσβη σε πανηγυρική εκδήλωση του Αζερμπαϊτζάν για τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ερώτηση, που συνυπογράφεται από 36 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει εάν ήταν σε γνώση της Αθήνας η συμμετοχή του πρέσβη στην εν λόγω εκδήλωση και έγινε κατόπιν σχετικών οδηγιών. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε λάβει χώρα πρωτοφανές διπλωματικό περιστατικό κατά την παράδοση των διαπιστευτηρίων του, όταν ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, Νικόλαος Πιπερίγκος, είχε αντιμετωπιστεί σχεδόν ως εχθρός από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ.  

Στη Μαγνησία 

Ο αριθμός των γενικών γραμματέων που θα πολιτευθούν έχω την αίσθηση πως δεν θα είναι τελικά και τόσο μεγάλος όσο λέγεται. Αν πρέπει να ποντάρω με βεβαιότητα σε κάποιον που θα είναι στις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα σας έλεγα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος είναι πιθανόν να διεκδικήσει τον σταυρό στη Μαγνησία, της οποίας αποτελεί γέννημα θρέμμα.

QUIZ

Ποιος βουλευτής καλοβλέπει τη θέση του υπουργού Αμυνας λέγοντας πως θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από τον Παναγιωτόπουλο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή