Η καλύτερη Δημοκρατία που είχαμε ποτέ

Η καλύτερη Δημοκρατία που είχαμε ποτέ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορτάζουμε τα 47 χρόνια της Δημοκρατίας μας. Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία της πατρίδας μας δεν υπήρξε σχεδόν μισός αιώνας χωρίς συνταγματικές ή θεσμικές κρίσεις, χωρίς εμφυλίους σπαραγμούς και χωρίς κανένα περιορισμό στην άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων. Σε καμιά προηγούμενη ιστορική φάση δεν διεξήχθησαν εκλογές που να μην αμφισβητηθεί η γνησιότητα του αποτελέσματός τους ή οι συνθήκες διεξαγωγής τους. Αυτή η Δημοκρατία άντεξε ακόμα και στα κρίσιμα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και άντεξε και στο εφιαλτικό 2015, όταν διακυβεύτηκε η συνολική πορεία σαράντα ενός ετών. Αντέξαμε, καταβάλλοντας ως δίδακτρα για τους μαθητευόμενους μάγους της εξουσίας, το κόστος του τρίτου μνημονίου. Φτηνοδουλειά σε σχέση με αυτό που σώσαμε και από τι γλιτώσαμε.

Αυτή η Δημοκρατία που όλοι χαιρόμαστε, κτίστηκε πάνω στη σοφία των ηγετών που πρωταγωνίστησαν στην προδικτατορική περίοδο. Συνετίστηκαν από τα λάθη τους και στην ταραγμένη και πολωμένη δεκαετία του ’80 δεν ξέφυγαν από τα όρια του πολιτεύματος. Παρά την ένταση, η Δημοκρατία μας δεν κινδύνευσε. Ενδεχομένως, κάποιοι να έχουν ενστάσεις για την ποιότητά της, εντοπίζοντας κάποιες χρόνιες παθογένειές της. Τα ανθρώπινα λάθη δεν αποφεύγονται, γιατί άνθρωποι είναι και οι ηγέτες που εμείς εκλέγουμε. Ομως το μεγαλείο του δημοκρατικού πολιτεύματος έγκειται στο ότι αυτά τα λάθη επισημαίνονται και είναι στην κρίση των πολιτών να τα αξιολογήσουν πολιτικά. Στις δημοκρατίες ακόμη και οι απόπειρες συγκαλύψεως αποκαλύπτονται.

Το να μιλήσουμε για τυχόν υπερβολές ή καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων αυτές τις ώρες είναι κάτι το μίζερο. Αλλωστε και αυτή η έννοια της υπερβολής είναι άκρως υποκειμενική. Το υπερβολικό για μένα είναι φυσιολογικό για κάποιον άλλο. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Δεν υπάρχει η μία και μοναδική αλήθεια. Η κοινωνία μας αποτελείται από πολλές μικρές αλήθειες που άλλοτε συγκατοικούν και συνυπάρχουν και άλλοτε κονταροχτυπιούνται για να διώξει η μία την άλλη. Ολα αυτά, οι γενιές των πατεράδων και των παππούδων μας δεν τα χάρηκαν. Είναι προνόμιο και κατάκτηση κυρίως της γενιάς του ’70 και ως εκ τούτου οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή