Θεωρείο (14/08/21)

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yποψήφιος του ΕΒΕΑ

Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Μίχαλου αναπόφευκτα δρομολογεί εξελίξεις στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας. Οπως μαθαίνω, υποψηφιότητα για νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναμένεται να θέσει ο Γιάννης Μπρατάκος, γενικός διευθυντής σήμερα της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, αλλά και γιος του επίσης άρτι εκλιπόντος Αγγελου Μπρατάκου, που απεβίωσε την περασμένη Τρίτη. Η μετάβαση δεν αποκλείεται να γίνει άμεσα, καθώς η θέση του ΕΒΕΑ δεν μπορεί να μείνει κενή. Ωστόσο, τόσο τη ΔΕΘ όσο και το συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα «τρέξει» ο Μπρατάκος. Αυτό πάντως που θα επιδιωχθεί είναι η υποψηφιότητα να είναι συναινετική, καθώς, όπως φαίνεται, τα μέλη του Δ.Σ. συντάσσονται με αυτή την προοπτική. 

Εκπρόσωπος «πολέμου»

Οι μίνι αλλαγές που έγιναν την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν προάγγελο ευρύτερων αλλαγών, δηλαδή ανασχηματισμού, που αναμένεται πριν από την ΔΕΘ. Από τις αλλαγές δεσπόζει η αλλαγή σκυτάλης του πορτ παρόλ της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός αγροτικής πολιτικής μέχρι πρότινος, είναι πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και γέννημα θρέμμα της παράταξης με έντονες αναφορές τόσο στο καραμανλικό όσο και στο «ντορικό» στρατόπεδο. Πρόκειται δηλαδή για ένα κοινής αποδοχής στέλεχος με πολλά χιλιόμετρα στον πολιτικό στίβο. Πηγές μου στο Μαξίμου τον χαρακτηρίζουν «εκπρόσωπο πολέμου» δηλαδή μπαρουτοκαπνισμένο και έτοιμο για μάχες που είναι βέβαιο πως πρέπει να δώσει η κυβέρνηση τον χειμώνα που έρχεται.

Αναγνώριση

Από την άλλη η αναβάθμιση του Ακη Σκέρτσου στην θέση του υπουργού Επικρατείας έχει διπλή ανάγνωση: αφενός ο Μητσοτάκης στο πρόσωπο του τεχνοκράτη δείχνει την πίστη του στο επιτελικό κράτος σαν μοντέλο διακυβέρνησης – κάτι που επεσήμανε και στην συνέντευξη τύπου – και αφετέρου αναγνωρίζει προσωπικά το έργο που κάνει αθόρυβα ο Ακης Σκέρτσος, που το τελευταίο διάστημα έκανε τεράστια δουλειά από τα logistics για τα εμβόλια μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο νέος υπουργός Επικρατείας θα έχει υπό την «σκέπη» του και τον νέο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο που οι νέες του αρμοδιότητες είναι κρίσιμες καθώς αφορούν στην άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Διόσκουροι

Οσον αφορά την μετακίνηση του Θοδωρή Λιβάνιου από το Μαξίμου στο πλευρό του Κυριάκου Πιερρακάκη υπάρχει εξήγηση. Ο Λιβάνιος αποτελεί ούτως ή άλλως το «έτερον ήμισυ» του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει πολλή δουλειά να κάνει μαζί με τον πολιτικό του προϊστάμενο στο κομμάτι της ψηφιοποίησης που είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα του Μητσοτάκη. Αυτό, για να ξέρετε, δεν σημαίνει πως ο Λιβάνιος θα αφήσει το «άθλημα» της ανάλυσης των δημοσκοπήσεων καθώς αποτελεί βασική του ενασχόληση από το όποιο πόστο.

Εγκαινίαζε… χλοοτάπητα!

Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα που έζησε η χώρα το προηγούμενο δεκαήμερο, για μια ακόμη φορά πολλοί αιρετοί φάνηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, επιβεβαιώνοντας πως οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σε αυτούς που έχουν στοιχειώδη αίσθηση καθήκοντος και σε εκείνους που είναι μόνο ο κόσμος τους. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη ενσυναίσθηση, καθώς εκτός της κατάχρησης που της έχει γίνει, δεν αφορά τους εκλεγμένους άρχοντες, που δεν πρέπει να έχουν απλώς ενσυναίσθηση αλλά αίσθηση του καθήκοντος. Εχω πολλές τέτοιες περιπτώσεις που πήραν κάτω από τη βάση, αλλά για αρχή θα σας πω μία που ήταν πραγματικά εξοργιστική. Την Τετάρτη 11 Αυγούστου και ενώ η Γορτυνία καιγόταν, με ορατό τον κίνδυνο να μεταφερθεί η πύρινη λαίλαπα στον κατάφυτο ορεινό όγκο του Μαινάλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκας βρέθηκε στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στο χωριό Δρέπανο όπου έκανε συμφωνία για τον νέο… χλοοτάπητα του δημοτικού γηπέδου! Μάλιστα έβγαλε και φωτογραφία διαφημίζοντας τη συνάντηση! 

Απόντες βουλευτές 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως δύο από τους τρεις «γαλάζιους» βουλευτές δεν εμφανίστηκαν στις φωτιές. Σίμος Κεδίκογλου και Θανάσης Ζεμπίλης δεν έδωσαν το «παρών» ούτε για την τιμή των όπλων μέσα στον πύρινο όλεθρο. Αντίθετα, ο Σπύρος Πνευματικός βρέθηκε στην πηγή του κακού την πρώτη μέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, προειδοποιώντας για τον επερχόμενο κίνδυνο. Και για να είμαι απολύτως αντικειμενικός, και ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε εξαρχής μεγάλο ενδιαφέρον για το δράμα των συμπολιτών του. 

Κομμένα τα βίντεο 

Πολλά παρασκήνια είχε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία την Παρασκευή. Για αρχή, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε πρώτα τον Πύργο και μετά τις καμένες εκτάσεις. Η εξήγηση ήταν πως ο Αλέξης έφτασε στην Ηλεία μέσω Πάτρας και όχι από την – φλεγόμενη – Αρκαδία και άρα ο Πύργος ήταν αναπόφευκτα πρώτος στη διαδρομή από την Ολυμπία. Υπήρχαν όμως και οι κακοπροαίρετοι που είπαν πως η στάση έγινε πρώτα στον Πύργο για χάρη του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ο οποίος αποτελεί βασικό υποστηρικτή του στην περιοχή. Κατά τα λοιπά, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως κατά την επίσκεψη του Τσίπρα στην πυρόπληκτη Νεμούτα ζητήθηκε κάποια στιγμή από τους δημοσιογράφους να μην τραβάνε βίντεο, αλλά μόνο φωτογραφίες. Ισως για να αποφευχθεί κάποια δυσάρεστη κουβέντα. 

Come back 

Ενα από τα σενάρια που συζητούνται ενόψει του πολύ πιθανού ανασχηματισμού είναι η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στο σχήμα. Οι σχέσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Πειραιώς με την κυβέρνηση έχουν φτιάξει, μετά το ναδίρ όπου είχαν φτάσει και το οποίο οδήγησε στην έξοδό του από την κυβέρνηση. Οσον αφορά τον ανασχηματισμό, προβλέπω πως θα γίνει άμεσα, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και πρέπει άμεσα να υπάρξει αποσυμπίεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή