Ούτε ένας παραπάνω

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ. Θύματα, Αφγανοί που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν και Δυτικοί που συμμετέχουν στην εκκένωση. Και έτσι μάθαμε κι εμείς αυτό που οι μυστικές υπηρεσίες ήξεραν πολύ καλά. Οι Ταλιμπάν, αν και κατάφεραν να κερδίσουν τον πόλεμο κατά των συμμαχικών δυνάμεων των Δυτικών και των ντόπιων συνεργατών τους, δεν ελέγχουν την επικράτεια. Η «επικράτεια» είναι ένα συνονθύλευμα από φυλές και θρησκευτικές σέχτες έτοιμες να σφαχτούν μεταξύ τους για μια σούρα από το Κοράνι. Μάθαμε ακόμη πως ο Ισλαμικός Στρατός μπορεί να ηττήθηκε στη Συρία και στο Ιράκ, όμως ζει και βασιλεύει στο Χορασάν. Και ενώ μέχρι προχθές αφελώς πιστεύαμε πως το πρόβλημα στο Αφγανιστάν είναι ο φανατισμός των Ταλιμπάν, σήμερα ξέρουμε πως δεν είναι μόνος του. Ανταγωνίζεται και συγκρούεται με άλλους φανατισμούς, εξίσου αδίστακτους και εξίσου αδιάφορους για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μια επικράτεια που είναι αδύνατον να κυβερνηθεί. Η Δύση πίστεψε αφελώς πως θα εξάγει δημοκρατία στο Αφγανιστάν. Εντέλει θα αναγκαστεί να εισάγει στη δική της επικράτεια το πλεόνασμα της βίας και της τρομοκρατίας που παράγει η περίκλειστη χώρα.

Τις προάλλες, αισθηματίας συνάδελφος, συμπαθής κατά τα λοιπά, με επέκρινε επειδή έγραψα ότι ο Αφγανός στην πλατεία Βικτωρίας δεν ξεχνάει ότι είναι Αφγανός. Στις αποσκευές του, εκτός από το απαραίτητο κινητό, κουβαλάει και τις θρησκευτικές προκαταλήψεις του και τον φανατισμό του. Μπορεί να κρύβει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, το όνομά του ή την ημερομηνία γέννησης, όμως τον πυρήνα της ταυτότητάς του τον κουβαλάει μέσα του όπου κι αν πάει. Φοβάται τους Ταλιμπάν ή τη φτώχεια του. Ομως είναι περήφανος για τον ανδρισμό του. Η γυναίκα είναι κάτι περισσότερο από το τίποτε, γιατί του κάνει παιδιά. Η δημοκρατία είναι ένα καθεστώς φτιαγμένο από άπιστους για άπιστους. Αν θέλεις νόμους, ψάξε στο Κοράνι. Και όταν βρεθεί σε ένα περιβάλλον που του είναι άγνωστο και ξένο, για να επιβιώσει, οχυρώνεται πίσω από την περίφραξη της ταυτότητάς του. Είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να δεχθεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή. Θα είναι χειρότερο από το 2015; Σίγουρα θα είναι διαφορετικό. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τις ελίτ της Συρίας που περνούσαν καθ’ οδόν προς τη Γερμανία. Οσοι Αφγανοί περάσουν τα σύνορα, θα μείνουν εδώ. Αυτό εννοούσε ο Κ. Μπογδάνος όταν είπε ότι δεν χωράει ούτε ένας Αφγανός. Και αν έχω να διαλέξω ανάμεσα στον τοίχο στον Εβρο και στην κλάψα του αισθηματία, θα διαλέξω τον τοίχο. Ναρκισσεύονται ότι μονοπωλούν την ανθρωπιστική ευαισθησία. Αλλά δεν τολμούν να κάνουν μια βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας, που έχουν καταληφθεί από ισλαμικούς πληθυσμούς, για να μη λεκιάσουν την αγνότητα των αισθημάτων τους. Ε, ναι, εκεί δεν χωράει ούτε ένας παραπάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT