«Μέσα σε ένα μήνα πάλι τα ίδια τα περσινά θα έχουμε. Ολοι θα μπαίνουν παντού και σιγά μη διώξει Ελληνας επιχειρηματίας πελάτη από παρέα επειδή δεν έκανε εμβόλιο». Το σχόλιο προέρχεται από το Twitter και είναι ενδεικτικό της γενικευμένης νοοτροπίας ατιμωρησίας που διακατέχει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Δείχνει, επίσης, τη σημασία που έχει να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων απλώς πιστεύουν, δεδομένης της παράδοσης «χαλαρής» εφαρμογής μέτρων και νόμων, ότι δεν πρόκειται να υποστούν τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν και, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος να επανεκτιμήσουν τη στάση τους. Μια άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βρουν το «παράθυρο» εξαίρεσής τους από τον εμβολιασμό. Αυξάνεται ο αριθμός όσων προσπαθούν να προμηθευτούν πλαστό πιστοποιητικό νόσησης για να εξασφαλίσουν ότι για τουλάχιστον έξι μήνες δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν. Μόνη απάντηση σε όλα αυτά είναι οι αυξημένοι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων και η αυστηρή επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς από την προσεχή Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η «Κ», ανέρχεται σχεδόν στο 20% το ποσοστό των εργαζομένων στην υγεία που δεν έχουν εμβολιασθεί. Μικρότερο στους γιατρούς, στο 10%, και υψηλότερο στις άλλες κατηγορίες. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ επιμένουν να τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας, ζητώντας πίστωση χρόνου για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι. Αίτημα που δεν ακούγεται πειστικό γιατί μιλάμε για εργαζομένους στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία. Αν δεν έχουν ενημερωθεί αυτοί επαρκώς, τότε ποιος; Αλιεύοντας και πάλι από το Twitter, ένα σχόλιο για το σχετικό αίτημα των συνδικαλιστών: «Επίσης, πρέπει να πείσουμε τους δύτες να φορέσουν μπουκάλες οξυγόνου και τους εναερίτες εξοπλισμό ασφαλείας για να δένονται στις κολόνες», ενδεικτικό της θυμηδίας που προκαλεί η στείρα στάση άρνησης.
Η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς αποτελεί το σημαντικότερο τεστ για την κυβέρνηση, που καλείται στο πεδίο αυτό να δείξει ότι θα επιμείνει στις επιλογές της καθώς το διακύβευμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλωστε, με τη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες να έχει ήδη αρχίσει, έχει μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα σταλεί. Και στις τάξεις των υγειονομικών τηρείται στάση αναμονής για να δουν πόσο απόλυτη θα είναι η εφαρμογή του μέτρου, με την ελπίδα κάποιου ελιγμού της τελευταίας στιγμής.
Σίγουρα πολλοί περίμεναν να δουν πως θα εφαρμοσθεί στις δομές αυξημένης φροντίδας, όπου ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν οι αναστολές συμβάσεων. Περίμεναν, επίσης, να δουν τα περιθώρια που θα δίνονται για αιτιολογημένες εξαιρέσεις, για τις οποίες, τελικά, ισχύουν προϋποθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι για τους εργαζομένους στις δομές αυξημένης φροντίδας μόλις 67 έλαβαν αιτιολογημένη εξαίρεση από τους 1.670 που την αιτήθηκαν. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι θετικό.