ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (08/09/21)

«Οχι» σε πρόωρες κάλπες

Οι επερχόμενες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, που αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τα καλά μηνύματα στην παρούσα φάση της ελληνικής οικονομίας –ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο του 2021 υπήρξε εκτίναξη 16,2% στο ελληνικό ΑΕΠ– κάνουν πολλούς να εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη πάλι πρόωρες κάλπες. «Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάψεις την απλή αναλογική», του λένε. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται, ωστόσο, να συμμερίζεται αυτή τη βιασύνη. Συνεπώς, συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών από του… χρόνου.

Στα νότια  

Μια πτυχή του πρόσφατου ανασχηματισμού που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς είναι η επακόλουθη αλλαγή των εκλογικών ισορροπιών, όπως για παράδειγμα στα νότια, μετά την επιστροφή στο υπουργικό σχήμα του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε ξεκινήσει ήδη ως υπουργός Εσωτερικών την προεκλογική δουλειά στα νότια της Αθήνας. Η αποπομπή του ανέκοψε απότομα αυτή την πορεία, αλλά ο Τάκης αποδείχθηκε χαλκέντερος. Μέσα σε οκτώ μήνες είναι ξανά στους πρωτοκλασάτους υπουργούς και δεν αποκλείεται, όταν έχουμε εκλογές, να είναι ακόμη υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διεκδικώντας την εκλογή του στα νότια από προνομιακή θέση. Αν, εξάλλου, εξαιρέσει κανείς την αδιαμφισβήτητη πρωτιά του Νίκου Δένδια, όλες οι άλλες θέσεις είναι ανοιχτές.  

Το τηλεφώνημα  

Ενα ξεχωριστό τηλεφώνημα δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν μαζί με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δήμητρη Κωνσταντόπουλο και εκλεκτή παρέα από τα σπάργανα του ΠΑΣΟΚ. Η κουβέντα πήγε στην αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αντί να κουβεντιάζουν γι’ αυτόν χωρίς αυτόν, ο Λοβέρδος αποφάσισε να τον πάρει τηλέφωνο για να του δηλώσει τη στήριξη στο πρόσωπό του, κάτι που, όπως μου είπαν οι παρευρισκόμενοι, χαροποίησε ιδιαίτερα τον τέως υπουργό.  

Υποστηρικτής

Δεν ξέρω πόσους υποστηρικτές θα καταφέρει να προσελκύσει ο Χάρης Καστανίδης στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ξέρω όμως ότι σίγουρα έχει έναν αυτοδιοικητικό μαζί του. Δεν είναι άλλος από τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο οποίος είναι στενός φίλος και υπήρξε βασικός συνεργάτης του στο πολιτικό του γραφείο μέχρι να μεταπηδήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, ο συμπαθής Χάρης είναι βέβαιο πως στην ιστορική Ολυμπία θα βρει το όνομά του στην κάλπη.  

Θεσσαλονικιός

Ανθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τον Χρήστο Στυλιανίδη μού λένε πως ο νέος υπουργός δεν είναι μόνο Κύπριος και Ευρωπαίος. «Ο άνθρωπος είναι Θεσσαλονικιός», μου είπε η εν λόγω πηγή, αφού ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη σπούδασε, στη Θεσσαλονίκη πέρασε την πρώτη του πολιτικοποίηση, ενώ ο αδελφός του ζει μέχρι σήμερα στη συμπρωτεύουσα.