ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (10/09/21

«Κλείδωσε» στα Νότια

Σας έγραφα τις προάλλες για την υποψηφιότητα του Τάκη Θεοδωρικάκου στον νότιο τομέα, που αλλάζει τις ισορροπίες στην εκλογική περιφέρεια. Αλλά όπως φαίνεται, δεν είναι ο μόνος υπουργός που θα πολιτευθεί σε αυτή την περιφέρεια. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ο έτερος που είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει την εκλογή του στον ίδιο τομέα. Ανθρωπος που ξέρει καλά τι γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος, μου έλεγε πως αν παρέμενε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας οι πιθανότητες μπορεί να ήταν λιγότερες, καθώς ο κρίσιμος αυτός τομέας δεν επιτρέπει… προεκλογικό αγώνα. Τώρα όμως είναι διαφορετικά, αφού το υφυπουργείο Αμυνας μαζί με την αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει ο άλλοτε επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας τον πάει… καρφί στα Νότια, ανακατεύοντας και άλλο την τράπουλα.

Αμορτισέρ

Σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις –κηδείες, εορτές κ.λπ.– ο Κώστας Τασούλας, τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων, αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να είναι το «αμορτισέρ» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά τώρα, στην κηδεία του Μίκη, που οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν χαρακτηριστικά παγετώνα, μετά τα όσα έγιναν με τον Ευάγγ. Αποστολάκη, ο πρόεδρος ήταν πάντα ανάμεσα στους δύο άνδρες, αποφορτίζοντας το κλίμα. Το χιούμορ άλλωστε που διαθέτει ο Ηπειρώτης πολιτικός ενδείκνυται για να σπάει κάπως ο πάγος.

Θα κατέβει;

Σας έλεγα χθες για την περίπτωση Ζαγοράκη και κατά πόσον η αποχώρησή του από την ΕΠΟ συνδέεται με πιθανή κάθοδό του στις εθνικές εκλογές. Το θέμα σχολιάστηκε, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν είναι δυνατόν να συμμετάσχει ο Ζαγοράκης στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Η ερώτηση εύλογη, αλλά για απαντήσεις είναι νωρίς. Ο κανόνας πάντως που έως τώρα δεν έχει παραβιαστεί ποτέ, είναι πως όσο πάμε προς τις εκλογές, τα κόμματα επιλέγουν πάντα με βάση τις ψήφους και όχι τη λογική. Αρα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Ζαγοράκη δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Φιλοξενία

Ο Θεσσαλονικιός Μαργαρίτης Σχοινάς θα βρίσκεται στην πατρίδα του το Σαββατοκύριακο με αφορμή τη ΔΕΘ. Μαζί του, όμως, θα έχει και έναν Ευρωπαίο φιλοξενούμενο, τον επίτροπο Απασχόλησης Νικολά Σμιτ, εκ Λουξεμβούργου ορμώμενο. Είναι βέβαιο πως με ξεναγό τον Σχοινά θα απολαύσει δεόντως την πρωτεύουσα του Βορρά.

Παλιός γνώριμος

Ενας παλιός γνώριμος της οδού Αριστοτέλους, όπου στεγάζεται το υπουργείο Υγείας, ο Μπ. Καραθάνος, έκανε την εμφάνισή του τις προηγούμενες ημέρες στο κτίριο του κέντρου της Αθήνας. Ο πολιτευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών έχει διατελέσει κατά το 2013-15 σύμβουλος των υπουργών Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη. Δεν ξέρω αν η επίσκεψή του συνδέεται με την επιστροφή του στο υπουργείο Υγείας ή απλώς ήταν εθιμοτυπική, λόγω της στενής σχέσης που έχει από παλιά και με τον νέο υπουργό Θ. Πλεύρη.